Categorieën
Noorwegen Reizen

Wat te doen in Oslo? | 5 ideeën

Wat is er te doen in de Noorse hoofdstad Oslo? Van high tea tot kanotocht. Van inspirerende musea tot de beroemde beeldenparken.

Wat is er te doen in Oslo? Welke bezienswaardigheden en highlights in Noorwegen mag je niet missen? Ga je voor de beelden van het Vigelandpark of Ekebergpark? Of kom je voor de Scandinavische architectuur van het operahuis van Oslo? Één van de nieuwere troeven in de skyline van een jonge en groeiende hoofdstad. Welkom in Oslo! Het cultureel kloppende hart van Noorwegen.

Wat is er in Oslo te doen?

Oslo heeft activiteiten en bezienswaardigheden voor ieders belangstelling. Het is op veel plekken een mooie stad en je kunt er perfect wandelingen maken. Ook in het nachtleven van Oslo is altijd wat te doen. Als je voor jezelf in duidelijk hebt wat je wilt gaan doen, kun je wellicht ook bedenken of de Oslo-pas iets voor je is. Na aankoop heb je gratis toegang tot musea en metro. Er zijn ook kortingen op restaurants en andere bezienswaardigheden. Je kunt de pas gebruiken in de Oslo-pas-app (Google Play). Ga je naar de musea op Bygdøy? Dan is de aanschaf bijvoorbeeld meer rendabel dan als je de musea in het centrum bezoekt.

Ook een tip zijn de openbare stadsfietsen. Tegen acceptabele prijzen kun je de hele dag onbeperkt op een fiets springen. Het systeem is gekoppeld aan een app.

Hier volgen vijf ideeën voor je volgende bezoek aan Oslo.

1. Ga op beeldenjacht door Oslo

Wie Oslo zegt, zegt ook het Vigelandpark. Deze toeristische highlight aan de westzijde van Oslo was tussen 1907 en 1942 de uitlaatklep van Gustav Vigeland. De vermaarde beeldhouwer zorgde ervoor dat we welgeteld 212 beelden kunnen aanschouwen in dit unieke park. De beelden illustreren de mens in al zijn hoedanigheden. Van jong tot oud. Ook de verhouding man en vrouw staat vaak centraal.

Heb je nog geen zere voetjes na een wandeling door het uitgestrekte park? Dan wacht aan de zuidkant van het park ook het Vigelandmuseum, met als hoogtepunt misschien wel de monolietenzaal (website).

Ekebergparken: een letterlijke highlight in Oslo

Wat is er te doen in Oslo’s Ekebergpark? Hier zijn sinds 2013 tal van internationaal bekende beeldhouwwerken te zien. Terwijl je geniet van het uitzicht over de fjord kom je namen tegen als Rodin, Dalí en Renoir. Maar ook meer hedendaagse kunstenaars als Marina Abramovic en Damien Hirst hebben hier een sculptuur staan.

Wolfgang Claussen | Vigelandpark Oslo

2. Rondstruinen en smullen langs de Akerselva

De rivier de Akerselva is een snelstromende rivier die in de Oslofjord mondt. De groene oevers met zijn wandelpaden en fietspaden zijn ideaal als je even aan de drukte van het centrum wilt ontsnappen. Voor de grote eters is er de foodhal van Oslo (website). Voor de kleine eters is het wellicht leuk om een kwartiertje stroomopwaarts te wandelen.

Hier ligt Hønse-Lovisas hus. Het rode huisje is in 1800 gebouwd als houtzagerij en vernoemd naar Hønse-Lovisa. Een personage uit de boeken van Noors schrijver Oskar Braaten. Het is een culturele ontmoetingsplek waar je je zelf in de natuur waant onder het genot van gebak en koffie.

Nick Night | Langs de groene oevers van Akerselva

3. Verken de Oslofjord

Wat is er nu leuker dan een stad vanuit het water bekijken? Er zijn best wat bootverhuren in de omgeving. Een kajak of kano huren is natuurlijk het meest sportief. Heel ruig is het zeewater niet trouwens. De Oslofjord mag dan wel in verbinding staan met het Skagerak. De baai ligt goed beschut. Er zijn ook tientallen eilanden waar je omheen kunt peddelen of waar je aan land kunt gaan voor een picnic.

De westzijde van de fjord is waarschijnlijk het uitdagendst, omdat de oostkant doodloopt en minder eilanden kent. Aan de westkant zitten een aantal verhuurbedrijfjes. Zo zit Oslo Kayak Tours op schiereiland Bygdøy, bij de roeivereniging van Oslo. Aan de oostkant in de haven zit het verhuurbedrijf Mad Goats. Het leuke hiervan is dat je zo langs het machtige operahuis peddelt. Vanuit hier kun je ook makkelijk bij het eerste eiland komen: Hovedøya. Daar ligt de ruïne van het oude klooster van Oslo en kun je even bijkomen in het restaurantje. Overigens kun je dit eilandje ook met de veerdiensten bereiken.

BreakDownPictures Pixabay | De eilandjes in de Oslofjord

4. Wat is er te doen in Oslo in de winter?

De Noren zijn dol op wintersporten en mochten al tweemaal de Olympische Winterspelen organiseren. In 1952 vonden de Spelen zelfs in Oslo plaats. Wat veel mensen niet weten is dat Noorwegen het Olympische landenmedailleklassement allertijden aanvoert. Dat is het extra bijzonder als je beseft dat Noorwegen maar 5 miljoen inwoners heeft.

Goed, waar bind je de latten onder in Oslo? Er zijn meerdere kleine pistes, maar de place to be is Skimore Oslo. Hier vind je elf skiliften en 18 pistes, die bovendien van sneeuwkanonnen en verlichting voorzien zijn. Er zijn zowel makkelijke als moeilijke pistes. Voor meer ervaren snowboarders is er een halfpipe. Oslo ligt niet in het hooggebergte, dus dat betekent dat de lengte van de pistes niet met de Alpen en elders in Noorwegen te vergelijken is. Vanuit het skicentrum kun je ook een langlauftocht maken door het bos van Nordmarka. Hier zijn speciale crosscountry-routes gemarkeerd. Enige conditie is wel vereist.

Schaatsen en Kerst vieren in Oslo

Is skiën niet zo je dingen, dan kun je de noren onderbinden en het ijs op. In Oslo vind je diverse schaatsbanen. De bekendsten zijn Frogner-stadion en de openbare schaatsbaan Spikersuppa, in hartje Oslo. Op anderhalf uur rijden ten noorden van Oslo ligt het beroemde Vikingschip. De schaatsbaan van Hamar.

Wat is er tijdens kerst te doen in Oslo? Bezoekers kunnen dan helemaal los op de kerstmarkten in Oslo. De grootste van ze allemaal is Jul i Vinterland (website).

Ormseth Pixabay | Skiën rondom Oslo

5. De musea van Bygdøy

Het schiereiland Bygdøy is een hotspot voor musea. Op dit groene stuk land is er echt voor ieder wat wils. Zo kun je het Kon-tiki-museum bezoeken. Hier leer je meer over de beroemde verhalen van 20e-eeuws avonturier en etnoloog Thor Heyerdahl. Heyerdahl werd beroemd door zijn expedities overzee. Hij bouwde een gelijkend vlot als de Inca’s. Daarmee bewees hij dat je naar Polynesië kon zeilen. Hij maakte slim gebruik van de golfstromen. In 1970 zou een boot van papyrus de Caraïben bereiken. Daarmee bewees Heyerdahl dat de oude Egyptenaren al de technieken hadden om Amerika te bereiken. Dat is lang voor de vikingen en Columbus Amerika bereikten. In 2012 kwam de film Kon-tiki uit. Op dat moment was dat de duurste Noorse film ooit. De recensies waren positief.

Een bezienswaardigheid op zich: het Folkemuseum

Andere trekpleisters zijn bijvoorbeeld het vikingschipmuseum (op het moment van schrijven tijdelijk gesloten voor renovatie) en het Noorse Folkemuseum. Die laatste heeft zelfs een houten staafkerk uit het jaar 1216 staan. De kerk werd van de ondergang gered en op Bygdøy opnieuw opgebouwd. En dat allemaal in 1885. De kerk staat er nog steeds, perfect onderhouden. Het Folkemuseum biedt verder een interessant inkijkje in het verleden van Noorwegen met aardig wat oude gebouwen in de openlucht. Zie website.

Verder lezen: ‘Scandinavië in het vikingtijdperk’

Centrum voor de Holocaust

Van een andere orde, maar zeker interessant is het studiecentrum voor Holocaust en religieuze minderheden. Er zijn diverse onderzoeksprogramma’s en er is een bibliotheek. De Holocaust staat centraal in een permanente expositie voor bezoekers. Deze wordt aangevuld met tijdelijke exposities.

De makkelijkste manier om Bygdøy aan te doen vanuit het centrum van Oslo is met de pendelbootjes vanuit het haventje aan het stadshuisplein (Rådhusplassen).

Foto John & Anny Op ’t Veld | Het museum Vikingskipshuset

Verder lezen

Zoals je ziet hoef je je geenszins te vervelen Oslo. Smaakt dit naar meer? Bekijk dan eens de volgende pagina’s.

Mobiele versie afsluiten