Categorieën
Noorwegen Reizen

Vakantie Noorwegen in de zomer van 2022

Waar kun je het beste op vakantie in Noorwegen in de zomer van 2022? Leuke festivals, hotspots en toffe manieren om Noorwegen te beleven.

Waar kun je het beste op vakantie in Noorwegen in de zomer van 2022? Er ligt komende zomer een ontstellend mooi land aan je voeten! We geven je een paar tips en hints over waar en wanneer je wat zou kunnen doen.

Hoe plan je je reis? Je kunt om te beginnen online inspiratie opdoen. Een druilerige zondagmiddag vertoeven op Visitnorway.nl is echt top. Op de pagina Noorwegen voor beginners vind je een aantal ins en outs van deze website. Lees verder…

Dat geldt overigens ook voor de pagina over Zuid-Noorwegen. Ga je met de auto vanuit Nederland naar Scandinavië, dan zijn de volgende roadtrip-ideeën wellicht interessant. Hierbij doe je ook Zweden en Denemarken aan. Lees verder…

Op vakantie in Noorwegen in de zomer van 2022

Het zwaartepunt van het toerisme ligt ’s zomers voornamelijk in de Geirangerfjord en de Lysefjord (Preikestolen) in het zuiden van Noorwegen en op de Lofoten-eilanden in het noorden van het land. Dat betekent niet per se dat je die plekken moet mijden. Ze zijn immers ontzettend mooi, maar hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent. Ook rondom de stad Bergen en in de nabijgelegen Hardangerfjord en Sognefjord is het in het hoogseizoen redelijk druk.

Overigens staat daar tegenover dat als je eind mei of juni komt, het nog vrij rustig is. Ook de natuur zorgt dan voor het nodige spektakel. Door de hoogteverschillen in Noorwegen rij je het ene half uur door een zomers groen dal. Het volgende half uur rij je door een kaal en bruin dal met dikke plakken sneeuw op het land en kruiend ijs op de meren. Soms zie je winter, voorjaar en zomer op één dag. De nazomers zijn wat frisser, maar ook stukken rustiger. Hou er wel rekening mee dat sommige campings al vroeg na het hoogseizoen sluiten. Ga je begin september? Dan zit je meestal nog net goed.

Ivars Utināns | Preikestolen, Lysefjord

Wandelen tijdens je vakantie in Noorwegen deze zomer

Wat veel mensen niet weten, is dat de bergen rondom de drukke fjorden minstens zo mooi zijn. Logisch, want uiteindelijk is het mooier om een fjord in te kijken, dan vanuit een fjord omhoog te kijken. Zowel de geoefende wandelaar als de beginner komt ruim aan zijn of haar trekken. Ook een auto ter beschikking kan je al veel hoogtemeters besparen. Hoewel er ook fanatiekelingen zijn die dat valsspelen vinden.

Het spreekt voor zich dat als je in Nederland niet verder loopt dan de supermarkt, je een zware dobber hebt aan 4 uur door de Noorse bergen banjeren. Tip: begin voorzichtig met korte wandelingen van 1 à 2 uur en kijk hoe je die verteert. Wandelroutes zijn doorgaans goed aangegeven, en geven vaak de duur en het niveau aan. Zo niet, dan kun je altijd de plaatselijke VVV of andere wandelaars om raad vragen. Er is online ook een handige outdoorkaart met wandelnetwerken in heel Noorwegen beschikbaar.

De tips om te wandelen in Noorwegen zijn eindeloos. Je kunt denken aan: rondom Geiranger (Geirangerfjord), Ryfylke (Lysefjord), Beseggen, Magma Geopark (zuidwest), nationaal parken als Jotunheimen of Rondane, of het eiland Senja (boven de poolcirkel).

Martin Klausen | Beseggen

Kajakkend de Noorse zomer door

Voor de waterliefhebbers kan een zomers kajakavontuur aan de basis staan van een topvakantie in 2022. Wat je wel nodig hebt is een våttkort (letterlijk: ‘natte kaart’). Hiermee legitimeer je jezelf als iemand die de basisvaardigheden bezit. Hoe kom je aan zo’n kaart? Heel simpel. Je vindt kano- en kajakverhuren van Zuid-Noorwegen tot aan de Noordkaap. Met een beginnersklasje maak je jezelf onder begeleiding de basisvaardigheden eigen en ontvang je de våttkort.

Het is goed om te beseffen dat fjorden extreem diep zijn en dat ze in verbinding staan met de zee. Het is niet voor niks dat de grote, toeristische cruises ver voorbij de kustlijn nog kunnen aanleggen. Fjorden worden gevoed door ijskoud smeltwater en zeker aan het begin van de zomer is de zee nog erg koud. Met andere woorden: zorg dat je een beginnerscursus doet als je nog geen kajakervaring hebt. Dat geeft een stuk meer vertrouwen en comfort als je eenmaal op eigen houtje in de boot zit.

Wellicht ook interessant: ‘Eilanden in Noorwegen, bekend en minder bekend

Inger Lise Strand | Regio Sunnmøre, waarin ook de Geirangerfjord ligt.

Op fietsvakantie in de zomer in Noorwegen

Waar veel mensen bij Noorwegen misschien niet aan denken is fietsen. Hoewel een beetje wielerkenner wel weet dat Noorwegen best wat wielertalent heeft. Ondanks de vele bergen, is het prima fietsen tijdens je zomervakantie in Noorwegen. Bikepackers willen met volle bagage misschien niet meteen het fjordengebied in. De heuvelachtige Noordzeefietsroutes in het zuiden zijn daarentegen een uitkomst. Je krijgt er fraaie kustlijnen en pittoreske vissersdorpjes voor terug. Denk aan het dorpje Sogndalstrand in het zuidwesten.

Let wel op! Ook hier zijn de hoogteverschillen en beklimmingen vaak boven het niveau Zuid-Limburg. Wil je echt wat vlakker? Ga dan naar Jæren, bij Stavanger of maak een tripje op een van de eilanden meteen aan de kustlijn bij Bergen.

Wielerfanaten die op zoek zijn naar de Noorse equivalent van de Mont Ventoux of de Stelvio kunnen hun hart op nabij het Noorse Lomm. Hier ligt de hoogste geasfalteerde weg van Noorwegen, naar skistation Juvasshytta. Deze klim zat al meerdere malen in de Ronde van Noorwegen. Heb je geen zin om de stijgingspercentage van 14 procent te bedwingen? Dan is een ritje met de auto omhoog ook zeker de moeite.

Voor de durfallen

Voor de durfallen kan het downhill biken een interessante activiteit zijn. De sport wordt anno 2022 steeds populairder. Het is eigenlijk mountainbiken zonder omhoog te hoeven fietsen. Een aantal skipistes worden in de zomer omgetoverd tot bikepark. Je gaat met je fietsje bergop in de skilift. De terugweg wordt geregeld door de zwaartekracht en jouw stuurkunsten. Een bekend bikepark ligt bij de Olympische piste van Hafjell, nabij Lillehammer (website).

Voor de normale stervelingen

Denk je nu allemaal leuk en aardig, maar ik wil gewoon lekker een rondje fietsen met mijn picknickkorfje. Dat kan natuurlijk ook. Je kunt op diverse plekken stadsfietsen en ebikes huren. Bijvoorbeeld in steden als Bergen, Oslo of Trondheim.

Eigen foto | Juvashytta eind mei, hoogst geasfalteerde plaats van Noorwegen.

Op walvissafari tijdens je vakantie in Noorwegen deze zomer

Vanuit Vesterålen ten noorden van de Lofoten kun je op walvissafari. Je vindt in Noorwegen in de zomer voornamelijk dolfijnen en orka’s. Voor de bultruggen moet je in de winter op vakantie. De dieren vertoeven ’s zomers minder gegroepeerd dan in de winter. Dat betekent wel dat de spotkans kleiner is. Er gaan georganiseerde tochten vanuit de dorpjes Stø en Andesnes.

Verder lezen: ‘Walvissafari IJsland & Noorwegen | do’s & dont’s’

Culturele evenementen in de zomer van 2022 🎶

Noorwegen is een groot land in oppervlakte en dat betekent dat er ook op cultureel vlak wijd verspreid iets te doen is. Zeker in de zomer vind je er veel stadsfestivals en themaweken. In de buurt van Oslo in het aandoenlijke kustdorpje Arendal vindt in juli jaarlijks Canal Street plaats (website). In 2022 is dit muziekfestival van 27 tot en met 30 juli. Onder andere de jazzy, Zweedse band Bo Kaspers Orkester is van de partij (zie video). Heerlijke mellow muziek voor lange zomeravonden. Canal Street is een evenement voor jong en oud.

Elders in Noorwegen worden de typische muziekfestivals à la Pinkpop en Lowlands ook steeds populairder. We noemen er een paar. Zo is er eind augustus 2022 Vangen Live (website), nabij Haugesund. Wie vroeg in de zomer in Noorwegen op vakantie gaat, kan het Over Oslofestival meepakken (10 & 11 juni; website).

Zo waar nog grootser is het Øya-festival in Oslo. Dit vijfdaagse festival begint op 9 augustus. De line-up is muzikaal breed georiënteerd. Een in het oog springende artiest voor de zomer van 2022 is Nick Cave and the bad seeds. Onder andere bekend van de soundtrack van de serie Peaky Blinders.

Voor de headbangers

Veel alternatieve muziekliefhebbers en metalheads weten dat de muziekscene in Noorwegen een prettig donker randje heeft. Dat vertaalt zich natuurlijk ook in bijbehorende festivals. Van 17 tot en met 20 augustus is Midgardsblot (website). En of je er nu van houdt of niet, de setting in het viking-openluchtmuseum Midgard is fantastisch.

Er zijn in Noorwegen komende zomer heel wat muzikale niches die bediend worden. Zo is er ook nog het Blues in Hell-festival. Dit muziekfestival vindt jaarlijks plaats in de buurt van Trondheim. Zoals de naam al verraadt kunnen de blues-fans hier van 1 tot en met 4 september 2022 helemaal hun ei kwijt.

Voor de dansers

De pop-electro-liefhebbers kunnen op 1 en 2 juli aan de bak in Kristiansand. Dan vindt Palmesus plaats. Naar eigen zeggen het grootste strandfestival van Scandinavië. In 2022 staan internationale namen als Armin van Buuren en David Guetta in de line-up. Kristiansand ligt in het zuidelijkste puntje van Noorwegen en laat daar nu net vanaf 2022 een veerboot naartoe varen vanuit het Groningse Eemshaven (website).

Noorse lekkernijen 🎂

Mocht je daarvoor niet 18 uur (met overnachting) op een boot willen zitten? Plan dan je vakantie naar Noorwegen deze zomer een weekje later. Dan meer je in Kristiansand aan tijdens Sørlandets foodfestival. Van 7 tot 10 juli staat de stad in het teken van lokale en internationale lekkernijen en nemen ook Noorse brouwerijen een groot deel van al het lekkers voor hun rekening.

Vegetariërs en veganisten moeten er dit jaar met hun vakantie vroeg bij zijn, want op 21 en 22 mei vindt in Oslo een vegetarisch foodfestival plaats (website). Er zijn dan topkoks te gast, er worden kookworkshops gegeven en er zijn inspirerende lezingen. Ook in Stavanger kun je je buikje helemaal vol peuzelen tijdens het jaarlijkse Gladmat-festival (website). Dit is het grootste foodfestival in Noorwegen.

Andere culturele meetings komende zomer 🎭

Voor iedereen die meer van de Samicultuur wilt weten is een reis naar het hoge noorden geboden. Het Riddu Riđđu-festival is een internationaal inheems festival, dat jaarlijks plaatsvindt in Kåfjord, in Noorwegen. Hoewel de zomers kort zijn in Lapland, zit je in juli meestal goed met het weer. In de zomer van 2022 ben je welkom van 13 tot en met 17 juli. Het is een echt familiefestival met voor ieder wat wils.

Alexander Benjaminsen | Het Riddu-Riđđu-festival

Één van de mooiste wegen van Noorwegen is de Peer Gynt-weg. Nou is dat meer natuur dan cultuur, ware het niet dat het Peer Gynt-festival aan deze weg plaatsvindt van 5 tot 13 augustus (website). Wie of wat is Peer Gynt? Het is een toneelklassieker uit de 19e eeuw. Én het is meteen ook één van de beroemdste werken uit de Noorse nationale romantiek. Het stuk gaat over het gelijknamige historische personage en is geschreven door de beroemde toneelschrijver Henrik Ibsen. De muziek is van niemand minder dan Noors componist Edvard Grieg.

Oké, terug naar het heden. Het Peer Gynt-festival is een cultureel festival dat elke zomer een week duurt. Te midden van de omringende bergen zijn er kunsttentoonstellingen, theatervoorstellingen, muziekconcerten en begeleide wandelingen. En natuurlijk wordt het beroemde theaterstuk Peer Gynt ook opgevoerd. Kijk gerust eens in de beeldgalerij van het festival om sfeer te proeven. En wie weet past het in je vakantieplanning komende zomer.

Fragment van het Peer Gynt-festival, van YouTube.

Voorbereidingen voor je vakantie in Noorwegen deze zomer

Voor de laatste ontwikkelingen rondom COVID-19 kun je de informatie op de Noorse overheidswebsite bekijken. In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. De meeste transacties zijn tegenwoordig digitaal. Noorwegen is wat duurder dan andere Europese landen. Hou daar rekening mee bij het bepalen van je reisbudget. De natuur is natuurlijk gratis en veel buitenlandse producten zijn vaak niet eens duurder. Het zijn vooral de beroepen met veel mankracht, zoals restaurants en bars, waar de prijzen aanzienlijk hoger liggen.

Meer voor je vakantie in Noorwegen in de zomer van 2022

Kijk gerust nog wat verder op deze website. Wellicht zit er nog iets bij van je gading. Heel veel plezier aankomende zomer! Je kunt je trip ook combineren met bijvoorbeeld Zweden of Denemarken.

Mobiele versie afsluiten