Categorieën
Denemarken Film Lifestyle

Mads Mikkelsen films en tv-programma’s

Acteur Mads Mikkelsen schittert in veel films en tv-programma’s. Denk aan Hannibal, The day will come of Jagten. Of zijn nieuwste film Druk.

De Scandinavische cinema staat al een kleine 20 jaar in de spotlights. Als er één Scandinavische acteur het boegbeeld is van dat fenomeen, dan is het wel de Deen Mads Mikkelsen. Hij heeft door de jaren heel wat Deense en internationale films en tv-programma’s gemaakt. We serveren je een lijstje van films en tv-programma’s met Mads Mikkelsen die de moeite waard zijn.

Update: 2023

Partnertip: met het Nederlandse Cinemember kijk je vanaf €7,95 per maand een grote selectie Scandinavische films. In het downloadtijdperk is het bovendien een mooie en eerlijke manier om de (Noord-Europese) filmindustrie te steunen, zodat de nieuwe aanwas blijft. Je kunt het twee weken gratis proberen.

Mads Mikkelsen films en tv-programma’s

Mads Mikkelsen heeft de laatste 2 decennia niet stil gezeten. Hij speelde soms wel in drie films per jaar. Ik heb de films en tv-programma’s met minder goede recensies uit dit overzicht gelaten. Ook de films waar Mikkelsen in zijn beginjaren een kleine bijrol speelde, heb ik niet meegenomen. We bekijken eerst vijf toppertjes en geven dan een meer volledige lijst. Als je een film of serie legaal online kunt kijken, heb ik dit in het schema opgenomen.

Spring meteen naar de lijst…

#5 Blinkende lygter

| Film | Zwarte comedy | 2000 | Denemarken |

Blinkende lygter kun je met recht een Deense filmklassieker noemen. De film was ook meteen de doorbraak van de dan 35-jarige Mads Mikkelsen. Veel van Mikkelsens tegenspelers zouden ook van het succes van de film profiteren. Zo speelde de in 2018 overleden Ole Thestrup mee. Thestrup speelde in veel Deense films en tv-programma’s, maar geniet vooral bekendheid van zijn rol als rechtse fractieleider in de bekende Deense serie Borgen.

Blinkende lygter is een misdaad-film met een humoristisch randje. Vier gangsters uit Kopenhagen lichten hun baas op en slaan met er met de buit vandoor. Om onder de radar vandaan te komen duiken ze onder op het platteland. Hier vinden ze een oud vervallen huis in het bos. De gangsters ontdekken dat ze in het huis willen blijven en er een restaurant van willen maken. Natuurlijk kan het niet anders dan dat het verleden de kop op steekt.

#4 Adams æbler

| Film | Religieus fabel | 2005 | Denemarken |

Adams æbler (Adam’s appels) is echt een aanrader in deze lijst met films en tv-programma’s met Mads Mikkelsen. Zijn tegenspeler is Ullrich Thomsen, die overigens ook in Blinkende lygter speelt. Mikkelsen vertolkt de rol van dominee Ivan. Thomsen speelt de rol van veroordeelde neonazi Adam.

Adam klopt op een dag aan bij de dominee. Zoals het een geestelijke betaamt ontfermt Mikkelsen zich met volle overgave over zijn nieuwe gast. De neonazi op zijn beurt laat er niks aan gelegen om Adam te provoceren. Wat volgt is een uiterst bijzondere plot-ontwikkeling. Het iconische witte kerkje bestaat trouwens echt en staat in het Deense dorpje Horne, op Zuidwest-Fyn.

#3 Hannibal

| Serie | Drama horror | 2013-2015 | Verenigde Staten |

Mads Mikkelsen verschijnt naast in films ook in tv-programma’s en series. Hannibal is een serie van 3 seizoenen over het beroemde leven van Dr. Hannibal Lecter. Seriemoordenaar, keukenprins en psychiater. Mads Mikkelsen heeft de eer om in Lecters huid te kruipen. Hij laat zien dat zowel het goede als het kwade hem acterend prima afgaat. En dat bewijst hij overigens nog eens in 2016 in de indrukwekkende Deense film Der kommer en dag (Cinemember).

De serie boeit van meet af aan, maar je moet af en toe wel een sterke maag hebben. Profiler Will Graham gaat namens de FBI onderzoek doen naar een seriemoordenaar in Minnesota. Daarbij treft hij Dr. Hannibal Lecter die hem op weg helpt. Lecter raakt gefascineerd door Grahams vermogen om zich in te leven in psychopathische moordenaars.

#2 Druk

| Film | Drama komedie | 2020 | Denemarken | Cinemember |

Één van Mads Mikkelsens meer recente optredens is in de film Druk. De titel is Deens voor ‘binge drinken’ en dat is ook precies wat er in de film gebeurt. Een groep bevriende middelbare schoolleraren besluiten samen een wetenschappelijk experiment uit te voeren. Er is namelijk een theorie dat de mens geboren wordt met een half promille alcohol te weinig in het bloed. In navolging van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway wordt er elke dag vanaf het ontbijt tot 8 uur ’s avonds alcohol gedronken. Daarna en in de weekend drinken de vrienden geen druppel.

De eerste resultaten van het experiment zijn overweldigend positief. In naam van de wetenschap besluiten de vrienden te verkennen waar de grenzen van het experiment liggen. En dat is het punt in de film waar je op het puntje van je stoel gaat zitten.

#1 Jagten

| Film | Drama | 2012 | Denemarken | Cinemember |

Jagten is misschien wel de beste Scandinavische film van de laatste twintig jaar. Het meeslepende meesterwerk van succesregisseur Thomas Vinterberg werd overweldigend ontvangen. Mads Mikkelsen kreeg de prijs voor beste acteur op het filmfestival in Cannes. Bij de Golden Globe Awards en Academy Awards (Oscars) was Jagten genomineerd voor beste buitenlandse film.

Lucas (Mads Mikkelsen) is een gescheiden basisschoolleraar op het Deense platteland. Hij heeft een tienerzoon die bij zijn moeder woont. Zijn beste vriend Theo heeft jongere kinderen van basisschoolleeftijd. Het introverte dochtertje Klara voelt zich tot Lucas aangetrokken, als soort van vriendje en tweede vaderfiguur. Vanzelfsprekend trapt Lucas op de rem als hij dit merkt. Het verhaal gaat in Klara’s hoofd een eigen leven leiden met als gevolg dat de dorpsgemeenschap het oppikt en Lucas van misbruik verdenkt. Op dat moment wordt alles anders.

Tips voor tv-programma’s en films met Mads Mikkelsen

Films Jaar Genre Land Online Online NL
Blinkende lygter / Flickering lights (#5) 2000 Zwarte komedie Denemarken
Elsker dig for evigt 2002 Drama / Romantiek Denemarken
Wilbur Wants to Kill Himself 2002 Komedie / Drama Denemarken
De grønne slagtere 2003 Komedie / Drama Denemarken
Pusher II 2005 Actie Denemarken
Adams æbler (#4) 2005 Religieus fabel Denemarken
Efter brylluppet / After de wedding 2006 Drama Denemarken
Casino Royale (James Bond) 2006 Actie Verenigd Koninkrijk Google Play
Prag 2006 Drama Denemarken
Flammen & Citronen 2008 Oorlog / Thriller Denemarken Amazon DVD
Die Tür 2009 Mystery / Thriller Duitsland
Valhalla Rising 2009 Actie / Drama Denemarken Cinemember
En kongelig affære / A royal affair 2012 Historisch drama Denemarken Google Play Cinemember
Jagten (#1) 2012 Drama Denemarken Google Play Cinemember
The Necessary Death of Charlie Countryman 2013 Actie / Komedie Verenigde Staten Google Play
The Salvation 2014 Western Verenigde Staten Google Play Cinemember
Mænd & høns / Men & Chicken 2015 Drama / Komedie Denemarken Google Play
Doctor Strange 2015 Avontuur / Fantasy Verenigde Staten Google Play Pathé Thuis
Star Wars: Rogue One 2016 Sciencefiction Verenigde Staten Google Play Pathé Thuis
The day will come 2016 Drama / Waargebeurd Denemarken Google Play Cinemember
Arctic 2018 Drama / Avontuur IJsland Google Play Pathé Thuis
Polar 2019 Actie / Misdaad Verenigde Staten Netflix
Druk (#2) 2020 Drama Komedie Denemarken Google Play Cinemember
Retfærdighedens ryttere / Riders of justice 2020 Komedie / Misdaad Denemarken Google Play
Return of the Goat II: New World Order 2021 Short / Commercial Verenigde Staten YouTube
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 2022 Fantasy / Family Verenigde Staten Google Play
Indiana Jones and the Dial of Destiny nnb Actie Verenigde Staten
The Black Kaiser nnb Actie Verenigde Staten
The Bastard nnb Historisch drama Denemarken
Tv-programma’s
Borgen (seizoen 3) 2010-2013 Denemarken
Hannibal (#3) 2013-2015 Verenigde Staten

Meer films en Denemarken

Wil je meer kijktips? Bekijk dan ook eens de lijst met beste Scandinavische films. Denemarken heeft een rijke taal en cultuur. Dat uit zich natuurlijk niet alleen in een formidabele filmindustrie.

Mobiele versie afsluiten