Categorieën
Denemarken Design Lifestyle

Deens design: de beste salontafel

Een salontafel in Deens design is tijdloos, functioneel en origineel. Lees welke tafel het beste bij jou past.

Een salontafel in Deens design past in elke huiskamer. De tafeltjes zijn tijdloos, functioneel en origineel. Lees meer over wat er nu in de mode is en waar het allemaal begon.

Coverfoto: Image by pvproductions on Freepik

Deense tafels kennen een lange designtraditie en werden ooit op de kaart gezet door beroemde ontwerpers als Hans Wegner, Grete Jalk, Finn Juhl en Poul Kjaerholm. Deense meubels zijn al decennia lang geliefd om hun minimalistische en functionele esthetiek, en salontafels zijn daar geen uitzondering op. Deens designsalontafels zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, en hebben een eenvoudige, strakke afwerking. De laatste jaren lijkt aan het succes van de Deense meubelbranche geen eind te komen.

Deense merken voor je salontafel

Er zijn veel producenten die salontafels in Deens design op de markt brengen. Enkele bekende merken zijn Hay, Muuto, Normann Copenhagen, Fritz Hansen en FDB Møbler. Veel van deze meubelmerken kennen een lange traditie die teruggaat tot de begindagen van het concept Deens design. Elk merk heeft zijn eigen stijl en kenmerken, maar over het algemeen streven ze allemaal naar functionaliteit, minimalisme en vakmanschap. Het is belangrijk om te zoeken naar wat past bij jouw persoonlijke stijl en budget. Door verschillende merken en ontwerpen te vergelijken, kun je een salontafel vinden die niet alleen mooi is, maar ook past bij jouw woonruimte en behoeften.

De Ronda-salontafel van Bloomingville, voor betaalbaar Deens design.

1. Welke Deens design-salontafel past bij jou?

Een salontafel in Deens design vinden is niet zo lastig. De uitdaging is om de leukste, best passende te vinden. Daarom denken we graag met je mee en geven we onderstaand enkele modellen die populariteit genieten. Voordat je een salontafel van Deens design aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je woonruimte. Kies een salontafel die past bij de kleuren en materialen die al aanwezig zijn in je interieur. Zorg dat de afmetingen van de tafel in verhouding staan tot de grootte van je woonruimte, met voldoende beweegruimte rondom de salontafel. De rolmaat is je beste maat!

We houden onderstaand rekening met diverse stijlen binnen Deens design. Natuurlijk kijken we ook naar de prijzen, zonder in te boeten aan kwaliteit en duurzaamheid. Vaak worden bepaalde modellen goedkoop geïmiteerd, wat sterk ten koste gaat van de kwaliteit en de zorgvuldige productie. Dergelijke salontafels zien er niet alleen minder mooi uit in het echt, ze gaan ook snel kapot. Goedkoop is dan duurkoop.

Goedkope en kwalitatieve salontafels

Vigdis-salontafel

Merk: Bloomingville
Advies: € 175,-

Winkel

HAKO-salontafel

Merk: Karup Design
Advies: €180.-

Winkel

Tafeltjes Cappuccino

Merk: Bloomingville
Advies: € 230,-

Winkel

Midden-prijssegment

Eiffel-coffee table

Merk: HAY
Advies: € 260,-

Winkel

Ronda-salontafel

Merk: Bloomingville
Advies: € 280,-

Winkel

Tribus-salontafel

Merk: AYTM
Advies: € 400,-

Winkel

Hoger prijssegment

In Between

Merk: &Tradition
Advies: € 475,-

Winkel

Arc-salontafel

Merk: Woud
Advies: € 900,-

Winkel

Feve Coffee Table

Merk: ferm LIVING
Advies: € 1300,-

Winkel

 

2. Achtergrond: salontafel in Deens design

Deense meubels hebben een lange geschiedenis van vakmanschap en innovatie. Het Deense design werd bekend voor het grote publiek in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Deze periode wordt vaak aangeduid als de Deense Gouden Eeuw van het design. De Denen maakte in deze periode naam en faam in Europa en vooral ook de economisch sterke Verenigde Staten. Deens design was onderdeel van de mid-century modern-trend.

Deens design kenmerkte zich van meet af aan door een minimalistische esthetiek, het gebruik van natuurlijke materialen en het streven naar functionaliteit. Dit bereikte men door het combineren van traditionele, ambachtelijke technieken met moderne productiemethoden. Een van de bekendste Deense ontwerpers uit deze periode is Arne Jacobsen, die enkele iconische meubelstukken heeft ontworpen. Denk aan de Egg Chair (ei-stoel) en de Swan Chair. Andere bekende Deense ontwerpers uit deze periode zijn Børge Mogensen, Finn Juhl, Grete Jalk, Hans Wegner, Jens Risom en Poul Kjaerholm.

De Feve Coffee Table is een topstuk van ferm LIVING.

Wat typeert een salontafel in Deens design?

Salontafels en bijzettafels zoals we die nu kennen bestonden toen ook. Meestal hadden ze een dienende en aanvullende rol binnen het designidee van een bepaalde stoel en kast. Een van de meest opvallende kenmerken van de salontafel in Deens design is de aandacht voor details en vakmanschap. Kenmerkend zijn ook de eenvoudige en strakke lijnen, het gebruik van natuurlijke materialen, functionaliteit en geometrische vormen.

Salontafels van Deens design zijn vaak gemaakt van hout. Vroeger was teakhout in trek, maar tegenwoordig wordt ook veel hout gebruikt dat niet uit de tropen komt. Je kunt dan denken aan eikenhout of walnoothout. Het gebruik van hout sluit helemaal aan bij de gedachte om dicht bij de natuur te blijven. Je ziet het soms ook terugkomen in de organische vormen. Denk maar eens het Zweeds design met de IKEA-klassieker Lövbacken, de houten salontafel in de vorm van een boomblad.

Salontafels volgens het Deens design-concept zijn vaak multifunctioneel. Denk aan opbergruimte, tijdschriftenhouder, een vorm die past tegen een rechte muur of hoek, of uitschuifbare bladen om je tafelblad te vergroten. Deense salontafels zijn net als andere designtafels uit Scandinavië licht en makkelijk draagbaar.

Geraadpleegde bronnen en leestips

Onderstaand vind je enkele interessante bronnen over Deens design. Verder staan er in dit artikel partnerlinks naar de salontafels van websites: Nordicnest.nl, Design-bestseller.nl en Deens.nl. Deze websites hebben een breed aanbod aan salontafels in Scandinavisch en Deens design.

  • Fiel, C. & Fiel, P. (2017), Modern Scandinavian Design. Verkrijgbaar via Google Books
  • Mussari, M. (2017), Danish modern: Between art and design. Geraadpleegd via Google Books.
  • Davies, K (1999), Markets, Marketing and Design: The Danish Furniture Industry, c.1947–65. Scandinavian Journal of Design History 9 (1999)

3. Meer lezen over Deens en Scandinavisch design?

Op It’s Scandinavian.com lees je nog veel meer over Deens design en Scandinavisch design. In essentie kun je beide concepten moeilijk los van elkaar zien. Het is wel zo dat de Deense inbreng behoorlijk groot is als het gaat om de salontafel of andere meubels.

Mobiele versie afsluiten