Categorieën
Reizen Zweden

Camping in Zweden aan een meer

Ben je op zoek naar een camping in Zweden aan een meer? In dit artikel denken we met je mee. 

Ben je op zoek naar een camping in Zweden aan een meer? In dit artikel denken we met je mee. Voor we op vakantie gaan, hebben we vaak het romantische plaatje in ons hoofd. Als de reis naar Scandinavië gaat, dan is dat al gauw zon, rust en natuur.

Coverfoto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se | Stora Älgsjön, Värmland

Het is natuurlijk goed om in je achterhoofd te houden dat het niet altijd zoals in de reisgids is. Toch kun je met goede research vooraf best een eindje komen. Zelfs het weer kun je tot op zekere hoogte naar je hand zetten. Zo heeft de oostkust van Zweden aanzienlijk meer zonuren dan de westkust. Op deze pagina lees je meer over het klimaat van Zweden. Hier en nu gaan we verder op zoek naar de meest idyllische campings van Zweden aan een meer.

De camping in Zweden aan een meer

Je vindt in Zweden ruim 300 campings. Die komen bovenop het vrij kamperen dat je bijna overal in de natuur mag doen. We hebben het wereldwijde web afgestruind naar interessante campings per regio. Elke hieronder genoemde camping heeft op Google vier sterren of meer. Laat je overigens niet afschrikken door Zweedstalige websites. Met Google Translate kun je het prima vertalen. Is dat niks voor jou? Bel of mail de camping gerust, dan gaat het allemaal in het Engels. Een deel van deze campings heeft Nederlandse eigenaren.

Camping aan een meer in Zuid-Zweden

De volgende campings vind je aan een meer in het zuiden van Zweden. De meeste plekken bereik je binnen één lange reisdag als je met de auto of camper op pad bent. Rij je liever in twee dagen, dan heeft Denemarken veel te bieden voor een tussenstop. Wellicht is ook de pagina ‘Naar Zweden met de auto‘ handig.

Söndremark Camping (provincie Skåne)

De eerste camping is Söndremark Camping (website) en ligt aan het meer van Ivö, ofwel Ivösjön. Meer betekent ‘sjö’ in het Zweeds. Als je spreekt van ‘het meer’, dan zeg je ‘sjön’. De camping heeft 125 plaatsen voor zien van elektriciteit, voor caravans en stacaravans. Het sanitairgebouw heeft naast propere douches en toiletten ook wastafels en wasruimtes. Er is bovendien een klein campingwinkeltje. Andere bijzonderheden zijn de sauna, de midgetgolfbaan, de speeltuin met trampoline en schommels, een jeu-de-boulesbaan en een gebouw avondevenementen.

Op de kaart: Google Maps

Mjölknabbens Camping (Småland)

Mjölknabbens Camping (website) ligt aan het meer van Åsnen. Het gebied is een hotspot voor elke natuurliefhebber in Zuid-Zweden. De camping heeft alle moderne voorzieningen en 80 plekken voorzien van elektriciteit. Er is ook een klein zandstrandje. Je kunt ook een boot of kano huren om het bijzondere Åsnen te verkennen.

Op de kaart: Google Maps

Kärrasand Camping (Småland)

Ook Kärrasand (website) ligt aan het meer van Åsnen. Je merkt aan alles dat het er op deze camping gemoedelijk aan toe gaat. Sommige faciliteiten zijn op het oog iets verouderd, maar dat draagt ook wel bij aan de cultstatus van deze plek waar regelmatig bijeenkomsten zijn van oldtimerliefhebbers. De meeste van de ongeveer 80 staanplaatsen hebben elektriciteit. Er is een wasruimte voorzien van douches en toiletten, een volledig uitgeruste keuken en een wasruimte met wasmachine en droger. Op het centrale pleintje vind je de receptie en een kiosk met terras.

Op de kaart: Google Maps

Bexet Camping (Småland)

Deze camping (website) ligt aan het meer Stora Färgen, niet ver van Halmstad. De camping heeft 1 kleine stuga voor 2 personen en 23 ruime kampeerplaatsen, waarvan 18 plaatsen met elektriciteit. Het servicegebouw is gebouwd in 2022 en heeft een ruime keuken, evenals nieuwe toiletten en douches. Er ligt een steigertje in het meer en je kunt kano’s, boten en kajaks huren. Ook fietshuur is mogelijk. Rond de camping zijn er uitgestrekte bossen met mooie wegen en paden die uitnodigen tot heerlijke wandelingen of fietstochten.

Op de kaart: Google Maps

Eigen foto | De entree van Kärrasand in Åsnen.

Ramkvilla Camping (Småland)

Ramkvilla (website) is een kleine camping aan het Örken-meer. Je bivakkeert meteen aan de oevers van het meer. Door de kleinschaligheid zijn de toiletten en andere sanitaire voorzieningen dichtbij en toegankelijk. Er zijn ook douches, een campingkeuken met wasmachine en een café. De camping hoort bij een golfterrein, maar ligt wel los daarvan. Er is plek voor caravans, campers en tenten op de kampeerweide. Plekken met elektriciteit zijn ook te huur.

Op de kaart: Google Maps

Säms Camping (Småland)

Deze kleine familiecamping heeft 15 plekken voor campers en caravans tot 7.5 meter. Säms Camping heeft Nederlandse eigenaren en een deel van de website is ook in het Nederlands. Je kunt bovendien een kano huren om het meer Sämsjön te verkennen voor een grill of picknick op één van de eilandjes. De basale sanitaire voorzieningen zijn aanwezig en goed onderhouden.

Op de kaart: Google Maps

Hätte Camping (Småland)

Ook deze camping (website) heeft Nederlandse eigenaren. Er zijn ongeveer 100 standplaatsen met elektriciteit. Er is plek voor tenten en zogenaamde ‘stuga’s’ te huur. Dit zijn kleine houten huisjes. Het meer Sommen is redelijk groot en er is veel te ontdekken. Op de rotsachtige oevers vind je ook het natuurgebied Torpön. De campingeigenaars hebben volop tips voor leuke activiteiten in de buurt. Denk aan mooie wandel-, kano- en fietstochten. De voorzieningen zijn top en je hoeft niet ver te gaan voor een hapje of een drankje.

Op de kaart: Google Maps

Rainer Prigge op Wikimedia Commons | Het Sommenmeer

Camping aan een meer in Midden-Zweden en Noord-Zweden

Campings aan meren zijn er in overvloed, in alle windstreken van Zweden.

Vammervikens Camping (Värmland)

Deze kleine familiecamping (website) is perfect gelegen aan het meer Västra Silen in het westen van Zweden. Er zijn 60 kampeerplaatsen voor tenten, caravans of stacaravans, allemaal voorzien van elektriciteit. Er zijn toiletten, douches, een wasmachine en een keuken. Het is een gemoedelijke camping met online hoge waarderingen. Het meer Västra Silen maakt onderdeel uit van het Dalsland Kanal. Deze 19e-eeuwse creatie verbond en verbindt grote delen van West-Zweden voor de scheepvaart. De sluizen en vooral ook het aquaduct van Håverud zijn toeristische trekpleisters.

Op de kaart: Google Maps

Camp Grinsby (Värmland)

Camp Grinsby (website) is net als Vammerviken een hoogvlieger als het gaat om online waarderingen. De camping is misschien wel de bekendste in België en Nederland, omdat deze onderdeel was van het tv-programma Camping Coppens. Gelegen aan het meer Stora Bör is dit professionele camping met relatief nieuwe voorzieningen. Mede door de bekendheid van de camping zijn de plekken in het hoogseizoen al in het voorjaar volgeboekt.

Op de kaart: Google Maps

Sörälgens Camping (Västmanland)

Deze camping (website) ligt pal in de natuur aan het 14 km lange meer Sörälgen. Op de camping zijn 84 plaatsen voor tenten en caravans. Er zijn 55 plaatsen met elektriciteit en twee gemeenschappelijke gebouwen waar je kunt koken en wassen. Voor de kleine boodschappen is er een campingwinkeltje. De omgeving heeft veel te bieden. Naast de uitgestrekte bossen en meren was dit gebied eeuwenlang belangrijk vanwege de ertswinning. In diverse musea kun je het industriële erfgoed nog aanschouwen, bijvoorbeeld in Pershyttan bij de plaats Nora.

Op de kaart: Google Maps

Google Streetview | Camping Sörälgen

Tälberg Camping (Dalarna)

Deze camping (website) schittert aan de oevers van het grootste en bekendste meer van de provincie Dalarna. Tällbergs camping heeft ongeveer 200 kampeerplaatsen. Er is plek voor caravans, campers en tenten. De faciliteiten zijn goed en er is een wasserette en een winkel voor kleine boodschappen. ’s Avonds kun je aanschuiven in het restaurant of het café. Vanwege de prachtige locatie zijn plekken in het hoogseizoen enigszins schaars. Goed om er vroeg bij te zijn dus.

Op de kaart: Google Maps

Hedesunda Camping (Gävleborg)

De camping (website) goede ratings online en biedt verschillende soorten accommodaties, zoals stacaravans, kampeerplaatsen en stuga’s (houten huisjes). In totaal zijn er 80 kampeerplekken waarvan 60 met elektricteit. De eigenaars zijn Nederlands en de ANWB riep deze camping al eens uit tot camping van het jaar. Er is ook een restaurant, een kleine supermarkt en een speeltuin voor kinderen. Het is een populaire bestemming voor zowel gezinnen als individuele reizigers die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie in de natuur. De stad Gävle ligt niet ver van de camping vandaan. Dit is een vriendelijke provinciestad aan de Botnische Golf die van alle gemakken voorzien is. Het terrein van Gysingebruk ligt even ten zuiden van de camping. Dit is een historische ijzersmelterij die in 1668 werd opgericht en nog steeds in bedrijf is.

Op de kaart: Google Maps

Camping Fredrika-Braber (Västerbotten/Zuid-Lapland)

Camping Fredrika-Braber (website) is een gezellige camping midden in de natuur. De eigenaren zijn ook hier Nederlands en je kunt er ook in de winter terecht. Er zijn 16 camperplekken met elektriciteit en een ruime kampeerweide. Daarbovenop zijn er stuga’s (houten huisjes) beschikbaar, ideaal voor als het nog wat frisser is of als je gewoonweg geen tent of caravan bij je hebt. De camping heeft ook een café en een kleine supermarkt waar gasten terecht kunnen voor hun dagelijkse benodigdheden. In de zomer is Fredrika en omgeving ideaal om te wandelen, kanoën en fietsen. Het dorpje is vooral bekend vanwege een boeddhistische tempel die er vrij recent gebouwd is.

Op de kaart: Google Maps

Meer kampeerideeën

Dit was natuurlijk nog maar een greep uit de vele campings. Er zijn overigens ook tal van campings aan de zee. De vele baaien van Zweden hebben veelal kalm water en zijn zodoende vergelijkbaar met de idylle van kamperen aan een meer. Onderstaand vind je aanvullende informatie via partnerwebsite ANWB.

Rustiek kamperen Scandinavië

100 rustige campings
Auteur: Ger Meesters

ANWB.nl

Camperboek Zweden

Tips camperplekken
Auteur: ANWB

ANWB.nl

Reisgids Zuid-Zweden

O.a. tips voor overnachting
Auteur: ANWB

ANWB.nl

 

Meer voor je reis naar Zweden

Wat ga je doen tijdens je reis naar Zweden? En wat kun je ongeveer verwachten. Op deze website praten we je helemaal bij. Lees gerust verder!

Mobiele versie afsluiten