Categorieën

Waar ligt Scandinavië en wat is het?

Waar ligt Scandinavië en wat is het? Het simpele antwoord: Scandinavië is een verzameling van landen en culturen in Noord-Europa. In sommige gevallen noemen we dat Noordse landen.

Waar ligt Scandinavië?

Waar Scandinavië ligt, hangt af van wat Scandinavië is. Ingewikkeld he? Meestal noemen we de landen Denemarken, Noorwegen en Zweden Scandinavië. We hebben het dan over Scandinavië in politiek opzicht.

IJsland (linksboven), de Faeröer (die kleine puntjes in de zee) en Finland (rechts). Laten we beginnen met IJsland en de Faeröer. De talen die ze hier spreken zijn het IJslands en Faeröers. Die talen zou je Scandinavisch kunnen noemen. Ze lijken erg op het Noors, Deens en Zweeds. Niet zo gek want ze komen voort uit één taal: het Oudnoors. De vikingen spraken deze taal als laatsten (rond het jaar 800). Daarna werden de verschillen in Oudnoorse dialecten zo groot, dat we van nieuwe talen konden spreken.

Dus wat is Scandinavië? Je zou kunnen zeggen dat IJsland en de Faeröer samen met Denemarken, Zweden en Noorwegen bij Scandinavië horen. De landen delen verwante talen en culturen. Dus waar ligt Scandinavië? In het noorden en noordwesten Europa, aan de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Hoe zit dat dan met het noordoosten? Hoort Finland er ook bij?

Is Finland Scandinavië?

Finland wordt vaak voor het gemak ook Scandinavië genoemd, maar dat klopt eigenlijk niet. Finland hoorde van het jaar 1200 tot 1809 grotendeels bij het Koninkrijk Zweden. Tegenwoordig wordt er aan de Finse westkust en op de eilanden voor de kust nog Zweeds gesproken. Dit zijn de Zweedstalige Finnen (In het Zweeds: Finlandssvenskar). Hierom zou je Finland nog wel een beetje Scandinavië kunnen noemen. Ben je bijvoorbeeld in Helsinki, dan zie je op straat regelmatig nog Zweedse vertalingen van Finse informatieborden.

De Finse taal en cultuur wijken af van de Scandinavische talen en culturen. Hoewel invloeden zeker merkbaar zijn. In taalkundig opzicht is het Fins meer verwant aan het Ests dat in Estland gesproken wordt. Wil je Finland toch in één adem bij IJsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Faeröer noemen? Dan spreken we van de Noordse landen.

Ook Groenland, dat dichterbij bij Canada ligt dan bij het Europese vasteland, mag je hierbij noemen. Dat komt door het koloniale verleden van Denemarken. Vergelijk het met Nederland, Suriname en de Antillen.

Waar ligt Scandinavië volgens geografen?

Oké, zijn we er dan met onze definitie van Scandinavië? Nee, helaas. Geografen, wetenschappers die de aarde bestuderen, stellen dat Scandinavië enkel het schiereiland is waar Noorwegen en Zweden op liggen. Scandinavië in geografisch opzicht is dus alleen Noorwegen en Zweden. Als je Finland erbij voegt, dan spreken we van Fennoscandinavië.

Scandinavië en Finland in de winter.

Wat is Scandinavië?

Dus wat is Scandinavië en waar ligt het? Als je op safe wilt spelen, noem je Zweden en Noorwegen. Iedereen is het erover eens dat die landen bij Scandinavië horen. Ook voor Denemarken valt in politiek en cultureel opzicht alles te zeggen. Voor alle andere landen bij elkaar zit je met Noordse landen altijd goed. Persoonlijk vind ik Scandinavië beter klinken en meer tot de verbeelding spreken. Vandaar ook de titel van deze website, die stiekem ook over de overige Noordse landen gaat.

Meer weten over wat Scandinavië is?

Op deze website praten we je helemaal bij over Scandinavië. We hebben beginnerspagina’s en meer specifieke artikelen over alles wat met dit mooie gebied te maken heeft.

Mobiele versie afsluiten