Categorieën
Denemarken Reizen Stadswandeling

Gratis stadswandeling Kopenhagen

Met deze gratis stadswandeling door Kopenhagen start je bij Tivoli Gardens en loop je via Christiansborg, Christiania naar Nyhavn. GPX incl.

Ben je op zoek naar een gratis stadswandeling door Kopenhagen? Geen gedoe met accounts en e-mailadressen. Deze wandelroute is pro deo en kun je gewoon doen met je smartphone in de hand.

Je vertrekt bij het treinstation en de ingang van pretpark Kopenhagen Tivoli. Vanuit hier slinger je door het oude havengebied. Je eindigt bij toeristische hotspot Nyhavn. GPX-bestand en Google maps-route zijn aanwezig bij deze route.

Gratis stadswandeling door Kopenhagen

Een gratis stadswandeling door Kopenhagen? Dan zit er niks anders op dan keuzes maken. Kopenhagen heeft een relatief groot centrum en voor de gemiddelde wandelaar zal het wellicht iets te veel zijn om allemaal te lopen. Je loopt vanuit Kopenhagen Tivoli naar de vrijhaven Christiania en komt uiteindelijk terug bij het iconische Nyhavn met de herkenbare, gekleurde huizen.

Vanuit hier is het 23 minuten teruglopen naar Tivoli. Uiteraard kun je ook een taxi nemen of stadsbus 37, 31 en 2A. De fanatiekelingen kunnen de stad vanuit hier verder exploreren. Denk aan een bezoek aan paleis Amalienborg, de indrukwekkende botanische tuinen of een bezoek aan de hippe wijk Nørrebro.

  • Duur: met tussenstops 1.5 uur en eventueel uit te breiden.
  • Afstand: ongeveer 6 kilometer
  • Hoogemeters: 20 meter (met te vermijden trappen)
  • Thema’s: Kopenhagen, historie, musea en een hapje en drankje
  • Seizoen: alle seizoenen
  • GPX-bestand: via Google Drive
  • Google Maps

Het begin van de gratis stadswandeling

Je begint voor de poorten van Tivoli Gardens, om de hoek bij Kopenhagen Centraal. Dit drukbezochte pretpark geldt als één van de oudste pretparken ter wereld. Het werd al in 1843 geopend. Interessant om te weten is dat het oudste pretpark ter wereld net boven Kopenhagen ligt: Dyrehavsbakken. Van dit park zou je kunnen zeggen dat het al in de 16e eeuw bestond. Uiteraard ligt het er dan wel aan wat je als pretpark definieert. Tivoli vandaag de dag heeft best wel wat moderne attracties. Desondanks kom je vooral naar Tivoli voor de nostalgie en de sfeer. Vergelijk het met de Efteling, maar dan compacter. Speaking of sfeer. In de weken voor en rond Kerst is er een grote kerstmarkt in Tivoli. In combinatie met zo’n 100.000 lampjes geeft dat een onvergetelijke ervaring.

Kim Wyon | Entree van Tivoli (met halloween)

Københavns Rådhus

Terwijl je droomt over wat er binnen de muren van Tivoli allemaal zit, lopen we richting Københavns Rådhus. Oftewel het raadhuis, een centrale plek in de stad. Iedereen die weleens op het centrale plein in het Toscaanse Siena is geweest zal meteen gelijkenissen zien met het stadhuis van Kopenhagen. Het gebouw werd in de 19e eeuw opgetuigd in de dan kenmerkende nationaal-romantieke bouwstijl.

Deze nationalistische stroming in de kunsten is ook sterk ontwikkeld in Noorwegen en Finland. Niet gek, want dat waren destijds landen die nog bezig waren met onafhankelijke naties worden. Denemarken en Zweden konden op dat moment al putten uit een lange geschiedenis als onafhankelijke staat. Aan de achterkant van het raadhuis vind je het standbeeld van sprookjesschrijver H.C. Andersen.

Dat Denemarken desondanks niet ontkwam aan het rondwarende nationalisme van de 19e eeuw blijkt wel een stukje verderop bij het nationale museum. In dit 18e-eeuwse gebouw vind je collecties en tentoonstellingen over de Deense geschiedenis, bevolking en cultuur. Het museum is absoluut de moeite waard om eens een ochtend of middag doorheen te banjeren.



De ongelukkige geschiedenis van Christiansborg

We steken het kanaal over naar het indrukwekkende Christiansborg. Mocht dit je bekend voorkomen? Hier maakte Birgitte Nyborg furore als premier van Denemarken in de internationaal bekende serie Borgen. Borgen is tevens de bijnaam voor het gebied waar Christiansborg op gebouwd is. Op deze plek stond in de 12e eeuw al een burcht. Achtereenvolgens zou er een kasteel staan, Christiansborg I, Christiansborg II en Christiansborg III. Gelukkig is het vooralsnog bij nummer drie gebleven. De twee voorgangers brandden af, waardoor de koninklijke familie uiteindelijk besloot om in paleis Amalienborg te blijven.

Toen Denemarken in 1848 een grondwet kreeg (net als Nederland), ging het parlement voortaan in Christiansborg zitten. Vandaag de dag is dit nog steeds de Deense equivalent van het Haagse Binnenhof.

Foto John & Anny Op ’t Veld | Christiansborg

Deens Centrum voor Architectuur

Voor de liefhebbers van Deens design en architectuur is het DAC echt een aanrader. Dit museum, dat huisvest in het BLOX-gebouw zit net voor de wandel- en fietsbrug naar stadsdeel Christianshavn. DAC is in alles net even out of the box. Zo kun je de glijbaan nemen in plaats van de roltrap. Er zijn zitbanken die je ook als reuzepuzzel in elkaar kunt zetten. Je vindt in DAC exposities als ‘vrouwen in de architectuur’ en ‘ruimtevaart-architectuur’. Het museum is telkens origineel en mikt op een breed publiek.

App-tip! Om de stad te verkennen met de nadruk op architectuur: DAC-app.
Leestip! Meer weten over wat Scandinavische design is? Lees dan deze pagina.

Christianshavn

Via de Lille Langebro – de voetgangers- en fietsbrug – lopen we het water over naar Christianshavn. Je vervolgt je weg langs het water over de kade. Vanuit hier zie je aan de overkant de koninklijke bibliotheek. De bibliotheek bestaat al sinds de 17e eeuw. Het gebouw is iets jonger, zoals je wellicht meteen zal opmerken. Het is die grote donkere, ietwat futuristische blok meteen aan de oever. Je vindt er originele brieven en werken van onder meer filosoof Søren Kierkegaard en Zweeds botanist Carl Linnaeus.

We slaan na het kanaal en de voetgangersbrug de vijf cirkels af naar rechts. Meer informatie over die gekke cirkelbrug vind je op deze website trouwens. Hier lopen we een stukje in de luwte van de verkeersdrukte. Langs het kanaal zie je meteen waarom er hier zoveel Nederlandse invloeden waren in de 17e eeuw. Het lijkt op Amsterdam, maar wel iets weidser. Uiteindelijk steken we het kanaal weer over en lopen we langs de bruisende Torvesgade. Op de route ligt het eettentje Grød, echt een aanrader als je gezond, vernieuwend en lekker wilt eten (zie website).

Vor Frelsers Kirke

Vlak voor we Christiania inlopen passeer je aan je linkerhand de iconische Vor Frelsers Kirke. De Verlosserskerk, zoals het bouwwerk in het Nederlands heet, werd in 1696 ingewijd. Deens architect Lambert van Haven had tijdens zijn reizen als beginnend architect onder andere Nederland en Italië aangedaan. De barokke invloeden die hij daar opdeed zie je ook in de kerk terug. Typerend zijn de bakstenen en de pilasters in Toscaanse stijl. Pilasters zijn pilaren die aan de muur vastzitten.

De plattegrond van de kerk is een Grieks kruis. Een Grieks kruis heeft vier gelijke armen, net zoals het kruis in de Zwitserse vlag. Het kruis komt veel in het bouwplan van orthodoxe kerken voor, maar zo nu en dan zien we het ook bij katholieke en protestantse kerken. De gedraaide toren op de Verlosserskerk werd een halve eeuw later gebouwd en is ontworpen door Lauritz de Thurah (1706-1759).

Kim Wyon | Amsterdam of Kopenhagen? Die laatste ;).

Gratis stadswandeling Kopenhagen: Christiania

Dan maken we een uitstapje naar het bijzondere en zinnenprikkelende Christiania. Christiania is een zelfbenoemde hippievrijstaat. De route stippelt netjes een gebaand pad voor je uit, waardoor je de highlights ziet. Eigenlijk is het hier leuker om gewoon zelf even rond te dolen.

Christiania als vrijstaat ontstond in 1970. Een groep hippies kraakte toen de oude Deense legerkazerne die leegstond. Daarbij verklaarden de hippies dat ze niet langer deel uitmaakten van het moderne leven. De plek is min of meer altijd gedoogd, maar niet zonder slag of stoot. Sinds de jaren 2000 zijn heel wat politie-invallen geweest vanwege de softdrugsverkoop. Op een zonnige dag stonden er hele brokken hasj op tafel en was iedereen in een daarbij behorende staat van zijn. Die tijden lijken voorbij. Tegenwoordig is er iets meer discretie, waardoor een breder publiek zich wellicht prettiger voelt bij een bezoek aan dit bijzondere gebied.

Ondanks de illegaliteit waarin Christiania voor een deel verkeert is het gebied veilig en trekt het veel toeristen. Je kunt ook makkelijk en veilig van de toeristische hoofdstraten af en zien hoe de inwoners er echt wonen. Kunst en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s en geven je mogelijk ook inspiratie. Dat de inwoners van Christiania toch een bepaalde afhankelijkheid hebben van het moderne leven blijkt wel uit de inkomsten uit het toerisme. Ga bijvoorbeeld eens buurten bij de kleurrijke kunst van Christiania Arts Gallery (website).

Eigen foto | Één van de toegangswegen naar Christiania.

Streetfood en hippe drankjes

We verlaten Christiania en lopen naar het bekende Nyhavn. We wandelen zometeen de Inderhavnsbroen (de voetgangersbrug naar Nyhavn) over. Net daarvoor vind je aan de voet van de brug nog een plein met eten en drinken. De liefhebbers van street food en craft beer kunnen op deze industrieel uitziende foodcourt hun lol op. Op zonnige dagen kan het hier behoorlijk druk zijn. Veel jonge Denen liggen dan aan de kade in de zon hun vitamines D bij te tanken.

Achter de horeca ligt het oude pakhuis en cultureel centrum Nordatlantens Brygge. Je vindt hier kunst en cultuur van onder andere de Faeröer, Groenland en IJsland. Op de kade van het pakhuis werden 200 jaar lang gedroogde vis, gezouten haring, walvisolie en huiden gelost, afkomstig uit het arctisch gebied.

Nyhavn

Nyhavn is het eindpunt van de wandeling. Neem vooral nog even de tijd om je in deze toeristische hotspot te verdiepen. Als je “Kopenhagen” in je zoekmachine stopt, dan verschijnen er eerst 25 foto’s van Nyhavn. De gekleurde pakhuizen zijn iconisch geworden voor de stad. Je kunt kiezen: loop je over de rustige schaduwzijde van de kleine haven of aan de zonnige kant, met de bars en cafés. Terwijl je rustig om je heen kijkt is het interessant om te weten dat Nyhavn in de 17e eeuw gebouwd is en toen niet zo’n fraaie reputatie had. Het was de plek waar zeelui aanmeerden, zich laveloos zopen, een robbertje vochten en prostituees bezochten. Hoe het tij op een plek kan keren, zullen we maar zeggen.

Daniel Villadsen | Nyhavn in de donkere dagen voor kerst.

Hoe zet ik deze gratis stadswandeling Kopenhagen voort?

Dat was de gratis stadswandeling door Kopenhagen. Als je zin hebt, is er nog genoeg te zien in dit deel van Kopenhagen. Zo kun je de wisseling van de wacht gratis bezoeken bij paleis Amalienborg. Het paleis ligt haaks op Nyhavn en je bereikt het via de straat Bredgade. Is dat te veel poppenkast? Dan is het medisch museum in dezelfde straat een aanrader (website). Het geeft een fascinerende en nuchtere kijk op de geschiedenis van de medische wetenschap. Aan dezelfde kant van de stad kun je nog door de paleistuin van slot Rosenborg wandelen en een bezoek brengen aan de imposante botanische tuinen en kassen van Kopenhagen.

Tip! Ontdek meer in: ‘Bezienswaardigheden Kopenhagen

Verder lezen en beleven

Misschien zijn de volgende posts ook interessant voor je reis naar Denemarken:



Stadswandelingen in andere Scandinavische steden

Mocht je na Kopenhagen nog een gratis stadswandeling willen in Göteborg of Stockholm, dan kun je hieronder verder lezen.

Mobiele versie afsluiten