Categorieën
Noorwegen Reizen

Mooiste bezienswaardigheden Zuid-Noorwegen

In Zuid-Noorwegen ontdek je de mooiste bezienswaardigheden. Struin door de gezellige straatjes van Bergen of duik in de Vikinggeschiedenis.

In Zuid-Noorwegen ontdek je de mooiste bezienswaardigheden. Struin door de gezellige, kleurrijke straatjes van Bergen, ervaar de majestueuze schoonheid van de Hardangervidda-vlakte of duik in de rijke Vikinggeschiedenis van dit gebied.

Coverfoto: Magnus Furset via visitnorway.com

De mooiste bezienswaardigheden Zuid-Noorwegen

In onderstaande lijst heb we de krenten voor je uit de pap gehaald en de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Noorwegen op een rijtje gezet. Natuurlijk is er nog veel meer, maar met dit overzicht zit er voor elk type reiziger wel iets bij.

10. UNESCO Magma Geopark

|Regio: Rogaland | Beste reistijd: hele jaar door |

Magma Geopark is een van de allermooiste bezienswaardigheden in Zuid-Noorwegen. Het uitgestrekte gebied betovert bezoekers met indrukwekkende rotspartijen, ontstaan uit de magmakamers die hier onder de grond zaten. In combinatie met verschillende ijstijden is hier een uniek landschap ontstaan dat nergens anders ter wereld te vinden is. De avontuurlijke slingerwegen langs de kunst maken je ervaring met de auto, op de motor of op de fiets helemaal compleet. De wegen leiden langs pittoreske vissersdorpjes met houten huizen. Onderweg zijn er genoeg parkeerplaatsen om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Christine Baglo – Visit Norway | Sogndalstrand, trekpleister in Magma Geopark

9. Kistefos en The Twist

| Regio: Viken | Beste reistijd: eind april-half oktober |

Op het lijstje bezienswaardigheden in Zuid-Noorwegen mag Kistefos zeker niet missen. Het museum is een autoriteit op het gebied van moderne kunst. Een van de gebouwen van het museum is een bezienswaardigheid op zichzelf. Het ontwerp heet ‘The Twist’ en is een galerij, een brug en sculptuur ineen. Deense sterarchitecten van BIG – Bjarke Ingels Group hebben het gebouw ontworpen. De Twist wordt gezien als belangrijk architectonisch werk binnen het hedendaags Scandinavisch design. De creatie overbrugt zo’n 60 meter over de Randselva-rivier. Het Kistefos-museum bevat verder nog een beeldhouwpark en een toonstelling over het industriële erfgoed van de regio.

Laurian Ghinitoiu – Kistefos-museum

8. Hamaren Aktivitetspark en Fyresvatn

| Regio: Telemark | Beste reistijd: mei-oktober |

Hamaren is een wandelgebied en centrum voor andere outdooractiviteiten. Het ligt langs het Fyresvatn-meer. De wandelpaden zijn geschikt voor elk niveau en vergen geen bijzondere vaardigheden. De paden zijn rolstoel- en kinderwagenvriendelijk gemaakt. Voor fietsers is er een aparte trail. Het gebied ligt in het Fyresdal, bij de rotsformatie Klokkarhamaren. Je geniet op verschillende plekken van een prachtig uitzicht over het meer. Sinds de zomer van 2023 is er een één kilometerlang boomkroonpad. Het pad is van hout en loopt 15 meter boven de grond, tussen de toppen van de naaldbomen. Hamaren biedt ook attracties waar je misschien niet meteen aan zou denken, bijvoorbeeld: SUP-boardverhuur, een boomtop-trampoline en een klimpark. Hamaren is hierdoor een veelzijdige bezienswaardigheid voor iedereen die van natuur en buitenactiviteiten houdt.

Svånaug Dyrland Valsett – Hamaren Activity Park

7. Bezienswaardigheden met Vikings

| Regio: Verspreid over Zuid-Noorwegen | Beste reistijd: april-oktober |

Aan de westkust in Avaldsnes vind je het boeiende Nordvegen History Centre. Dit museum neemt je mee op een ontdekkingsreis door de Vikingtijd en de rijke geschiedenis van Noorwegen. Leer meer over de legendarische koningen en koninginnen die ooit regeerden over de regio en later in de Vikingtijd over heel Noorwegen.

Ook het Midgard Vikingsenter is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vikinggeschiedenis van Scandinavië. Het ligt even ten zuiden van Oslo in de regio Vestfold. In dit overzichtelijke museum zie je hoe de Vikingen leefden. Bij het museumterrein liggen ook de Borre-grafheuvels, een van de belangrijkste culturele erfgoedplekken van Noorwegen uit de Vikingtijd. Jaarlijks wordt in en rondom het museum het folk-/metalfestival Midgardblot gehouden.

Hebben we het over Vikingwaardige bezienswaardigheden elders in Zuid-Noorwegen? Dan mag ook een bezoek aan Viking Valley in Gudvangen niet missen. Een deel van de acteurs leeft hier (in de zomermaanden) vrijwillig als Viking.

6. De poort naar het zuiden: Kristiansand

| Regio: Agder | Beste reistijd: april-oktober |

Voor de stedenliefhebbers is Kristiansand na Oslo een van de leukere opties in Zuid-Noorwegen. Het is bovendien een vertrek- en aankomstplaats voor veel veerboten, dus best kans dat je via Kristiansand Zuid-Noorwegen binnenkomt als je met de auto reist. De stad heeft heel wat bezienswaardigheden, zoals de botanische tuinen van de universiteit, dierentuin en attractiepark Dyreparken en het plaatselijke openluchtmuseum. Meer over de bezienswaardigheden van Kristiansand en Zuid-Noorwegen lees je in het artikel: ‘Bezienswaardigheden in Kristiansand!

Patricia Thiede/Foap – VisitNorway.com

5. De mooiste bezienswaardigheden van de Lysefjord

| Regio: Rogaland | Beste reistijd: mei – september |

De Lysefjord ligt het zuidelijkst van de grote westelijke fjorden. Het is ook een van de populairste fjorden van Noorwegen. Het natuurfenomeen herbergt het beroemde Preikestolen (letterlijk vertaald: de preekstoel). Dit is een iconische rots waar dagelijks vele toeristen van het uitzicht genieten (zie foto), ondanks de vier uur durende wandeling van en naar het uitkijkpunt. Een andere bekende attractie is Kjeragbolten. Dit is een grote zwerfkei, ingeklemd tussen twee rotswanden. Je zult ongetwijfeld weleens foto’s als deze gezien hebben, met een toerist die toch een beetje onwennig op de zwevende kei staat te poseren. Ook op andere plekken is de Lysefjord trouwens bijzonder mooi. Het kost relatief weinig moeite om de echt toeristische plekken uit de weg te gaan. De Lysefjord is prima te bereiken tijdens een dagtrip vanuit de stad Stavanger.

Øyvind Heen – fjords.com | Preikestolen in de Lysefjord

4. Frederikstad en de omliggende natuur

| Regio: Viken | Beste reistijd: april – oktober |

Frederikstad is een mooie bezienswaardigheid al meteen bij de Zweedse grens. Het is een van de best bewaarde vestingsteden van Scandinavië, met fortificaties die dateren uit de 17e eeuw. Een wandeling door de smalle straatjes van de oude binnenstad is als een reis terug in de tijd. De fraaie natuur van de Zweedse westkust, met de vele eilandjes en de lage rotsachtige kustlijn, loopt hier in Noorwegen gewoon door. Het Ytre Hvaler-nationaal park is dan ook een aanrader. De eilanden zijn vanuit Frederikstad makkelijk per brug en/of tunnel te bereiken.

Geir Halvorsen via Flickr | De oude markt van Frederikstad

3. Peer Gynt-vegen

| Regio: Oppland | Beste reistijd: juni – september |

De Peer Gyntweg behoort tot de mooiste panoramawegen van Noorwegen. Hoewel de weg onverhard is, is deze goed begaanbaar voor personenvervoer. Reken op een tolheffing van ongeveer 10 euro. Tot en met mei zijn de slagbomen dicht en wordt de weg niet onderhouden. Als de meeste sneeuw gesmolten is, ben je vrij om door het gebied te trekken. Aan het einde van elke zomer wordt het kunstzinnige Peer Gynt-festival gehouden in het dorpje Gålå.

2. Het Hanzekwartier Bryggen in Bergen

| Regio: Vestland| Beste reistijd: hele jaar door |

Bryggen is een historische bezienswaardigheid die bezoekers al eeuwenlang fascineert. Vandaag de dag zijn dat toeristen uit de hele wereld. Vroeger waren dat zeelieden en handelaren. Deze voormalige handelsplaats van het Hanzenverbond heeft de tand des tijds goed doorstaan. Zeker als je bedenkt dat de stad net als andere Scandinavische steden door vele branden werd geteisterd. Hout brandt nu eenmaal makkelijk. De huidige huizen stammen grotendeels van na de verwoestende stadsbrand van 1702. De kleurrijke gevels van de kade van Bryggen prijken op menig ansichtkaart. In de smalle straatjes en steegjes vind je de gebruikelijke souvenirshops, maar ook ambachtelijke winkels en boetiekjes. Bryggen is net als andere wijken in het centrum van Bergen de thuisbasis van diverse musea die je meer over de geschiedenis van de stad en de wijk vertellen.

Ignacio Ceballos | Bergen

1. Gaustatoppen en Rjukan

| Provincie: Telemark | Beste reistijd: juni – september |

Gaustatoppen is een van de hoogste bergen én mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Noorwegen. Het omringende bergachtige landschap ligt een stuk lager en daarmee vervult de Gaustatop eenzelfde fraaie rol als de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. Het is er namelijk altijd winderig en de uitzichten zijn eindeloos en adembenemend. Om de top te bereiken kun je de historische bergbaan omhoog nemen of een wandeling maken. Op de top vind je ook de hoogste wc van Noorwegen en kijk je onder andere uit over de Hardangervidda-hoogvlakte.

In het dal, vlak bij het dorpje Rjukan, ligt een interessant stukje oorlogsgeschiedenis tegen de hellingen verscholen: Vemork. Deze waterkrachtcentrale werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de productie van zwaar water, ofwel dideuteriumoxide. Men was bang dat dit een belangrijke stap was naar de ontwikkeling van een Duits kernwapen. Na eerdere pogingen lukte het de geallieerde Noorse commando’s uiteindelijk om het project te saboteren. Het hele verhaal ontdek je in het museum dat vandaag de dag in de waterkrachtcentrale gevestigd is.

Marek Piwnicki | Uitzicht vanaf Gaustatoppen

Kant-en-klare rondreizen met de auto

Er zijn ook kant-en-klare rondreizen met de auto te maken. Deze koop je in bij partnerwebsite ANWB. Wat krijg je dan? In elk geval heb je dan de overnachtingen en de bootovertochten. Zo her en der zijn ook de parkeerkosten en een korte treinrit inbegrepen. Een aantal bovenstaand genoemde bezienswaardigheden in Noorwegen komen niet heel verrassend ook in onderstaande rondreizen langs.

Meer bezienswaardigheden in Noorwegen ontdekken

Op de pagina Noorwegen voor beginners vind je meer plekken om te bezoeken als je nog niet zo bekend bent met het land. Natuurlijk is er dan nog Oslo, de hoofdstad. Hier is heel wat te doen. Bezichtig het wereldberoemde schilderij ‘De schreeuw’ van Edvard Munch of wandel langs de beeldhouwkunst van Gustav Vigeland in het Vigeland-museum en Vigelandpark. Wellicht vind je onderstaand nog iets interessants voor je volgende reis langs de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Noorwegen.

Mobiele versie afsluiten