Zo krijg je een Scandinavisch terras!

Is een Scandinavisch terras met een trendy, frisse uitstraling iets voor jou? In dit artikel geven we je handige stylingtips en laten we je zien hoe je met verschillende producten een Scandinavische sfeer kunt creëren. Lees snel verder!

Coverfoto: Gemma Evans via Unsplash

Kenmerkend voor een Scandinavisch terras

Een Scandinavisch terras kenmerkt zich door een minimalistische en functionele uitstraling. Geen overdaad aan tierelantijntjes, maar juist eenvoud en rust. Dit sluit naadloos aan op het Scandinavisch design-concept dat bekend staat om zijn strakke lijnen, lichte kleuren en natuurlijke materialen. Op een Scandinavisch terras vind je dan ook veel hout, glas en zelfs een subtiele aanwezigheid van beton en staal.

Stylingtips voor een Scandinavisch terras

Laaghangend fruit

Om je terras een Scandinavische look te geven, kun je het beste kiezen voor kleine accessoires waarmee je voor weinig geld snel resultaat boekt. Vergeet niet dat less more is! Denk aan kussens, plaids, kaarsen en vazen. Let er bij deze accessoires op dat je kiest voor neutrale, natuurlijke kleuren, zoals wit, grijs en beige. Ook kun je kiezen voor grafische prints, die goed passen bij het Scandinavische design. Hieronder vind je een paar tips ter inspiratie.

Kussen Asaryd

Merk: 1898
Land: Zweden
Blauw, wit of beige

Winkel

Lou-kandelaar

Merk: Tell me more
Land: Zweden
Beige, zwart of wit

Winkel

Plaid Charlie

Merk: Bloomingville
Land: Denemarken
130×160 cm

Winkel

 

Terrasmeubilair

Naast accessoires zijn ook meubels belangrijk voor de uitstraling van je terras. Kies bijvoorbeeld voor stoelen en tafels van natuurlijke materialen, zoals hout en staal. Let er hierbij op dat de vormgeving minimalistisch en functioneel is. Idealiter kies je voor duurzame materialen zoals bamboe, gerecycled plastic of hout met het PEFC-keurmerk. Het combineren van verschillende texturen, zoals hout, metaal en stof, kan zorgen voor een interessant en dynamisch geheel op je Scandinavische terras. Ook tuinverlichting is een belangrijk onderdeel van een Scandinavisch terras. Kies bijvoorbeeld voor moderne wandlampen of hanglampen van staal en glas. Onderstaand vind je enkele ideeën ter inspiratie, zodat je weet in welke richting je kunt denken.

Messina-stoel

Merk: 1898
Land: Zweden
Donkergrijs of taupe

Winkel

FOUR-terrastafel

Merk: HOUE
Land: Denemarken
Alu zwart en grijs

Winkel

Soft Spot Solar

Merk: Rosendahl
Land: Denemarken
versch. uitvoeringen

Winkel

 

Breng de natuur in je Scandinavisch terras

Tot slot mogen plantjes en bloempotten niet ontbreken op een Scandinavisch terras. Kies voor planten met een strakke vormgeving en groenblauwe kleuren, zoals vetplanten en blauw schapengras. Los van dat het uit Azië komt, zijn bamboeplanten op een modern Scandinavisch terras helemaal geaccepteerd. Meer traditionele planten zijn varensoorten en buxus voor de haag. Ook bij de bloempotten geldt dat eenvoud de boventoon voert. Kies bijvoorbeeld voor bloempotten van beton of aardewerk in neutrale kleuren. Op een Scandinavisch terras zie je bijvoorbeeld bloemen als lavendel, rozen, hortensia’s en vergeet-me-nietjes.

Privacy is belangrijk op een terras, vooral als je graag tijd doorbrengt in de buitenlucht zonder nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers. Gelukkig zijn er verschillende manieren om privacy te creëren op je Scandinavische terras. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hoge planten, zoals bamboe of een hoge heg. Daarnaast kun je denken aan een schutting van hout of een windscherm van wilgentenen. Door het toevoegen van een privacy-element op je terras creëer je niet alleen een intieme en rustige sfeer, maar ook een veilige plek om te ontspannen en te genieten van je Scandinavische oase.

Een klein moestuintje of plantenkas passen ook bij een Scandinavisch terras of een Scandinavische tuin. Je kunt er groenten en kruiden in kweken. Ook past het bij het natuurlijke en duurzame karakter van het Scandinavische design. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige en strakke plantenkas in zwart of wit, of voor een rustieke moestuinbak van hout. Let er wel op dat je niet te veel planten neemt, zodat het er niet te vol uitziet.

Bloempot Barcelona

Diverse maten

Winkel

Blauw Schapengras

Festuca glauca Azura

Winkel

Tuinkneusjesbox

Voor beginners!

Winkel

 

Kortom: het Scandinavisch terras

Met deze handige stylingtips en producten kun je gemakkelijk een Scandinavisch terras creëren. Iedereen kan thuis een Scandinavisch terras maken! Het is niet alleen trendy, maar ook tijdloos. Probeer het zelf en geniet tijdens het mooie weer van een gezellig plekje, waar je helemaal tot rust komt.

Meer over Scandinavisch design

De minimalistische en functionele uitstraling van een Scandinavisch terras is gebaseerd op dezelfde principes als het Scandinavische design. Als je geïnteresseerd bent in het creëren van een Scandinavische sfeer op je terras, dan is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in het concept Scandinavisch design.

Er zijn tal van artikelen en boeken beschikbaar die je nog meer inspiratie kunnen geven, te beginnen met de pagina ‘Wat is Scandinavisch design vroeger en nu?‘ Onderstaande pagina’s helpen je misschien ook op weg.

Mobiele versie afsluiten