Een tafel in Deens design kiezen

Je wilt een tafel voor je woonkamer of eetkamer in een mooi Deens design. IKEA biedt op het oog leuke meubels, maar vaak boeten ze wel in aan kwaliteit. Waar begin je? Dit artikel bekijkt eerst wat je eigenlijk koopt. Waarom vinden we dat vintage-achtige Deens en Scandinavisch design zo mooi? En welke tafels passen daar het beste bij?

Coverfoto: Chích Chòe Design via Pexels

Meteen Deens design-eettafels bekijken ⬇️
Meteen Deens design-salontafels bekijken ⬇️

Waarom we allemaal tafels in Deens design willen

Toen de Duitser Walter Gropius in 1919 de bekende Bauhaus-academie voor architectuur oprichtte was er in Denemarken al een rijke traditie van ambachtslieden die meubels maakten. De invloed van Bauhaus op Deens design zou aanzienlijk zijn. Het doel van Bauhaus was om ambacht te combineren met industrieel design, waardoor kunst ook iets voor de normale man werd. Dat resulteerde in het minimalistische en functionele dat we vandaag de dag nog steeds in tafels, stoelen, kasten, architectuur en vele andere producten terugzien. Zowel Deens als Scandinavisch design staan er bekend om.

Een tafel van Deens design met bijbehorende stoelen zou vanaf de wederopbouw de Westerse eetkamers sieren. We zitten dan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Niet toevallig bestond er in de Verenigde Staten een soortgelijke stijl: midcentury modern. Veel meubels die we vandaag de dag als vintage en hip zien, komen uit deze tijd. Deense ontwerpers als Grete Jalk, Hans Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl en Arne Jacobsen creëerden het ene na het andere meesterwerk. Denk aan de ei-stoel, NV-45-stoel en de y-stoel.

Wat kenmerkt Deens design?

Wat kenmerkt Deens design naast functionaliteit en minimalisme? Ontwerpers bedienen zich vaak van natuurlijke materialen zoals hout, (nep-)leer en wol. Dat zorgt zowel voor comfort als gezelligheid. Voor een tafel in Deens design zien we dat designers vaak teruggrijpen op organische vormen. Eenvoud voert de boventoon en je zult zelden versieringen op bijvoorbeeld een eettafel in Deens design zien. Als het kitscherig voelt, dan is het zeker geen Deense tafel. In veel gevallen voeren lichte kleuren de boventoon, hoewel walnoothout ook in trek is voor wat meer contrast in je interieur. De aantrekkingskracht van Deens design zit vooral in de combinatie van al het bovenstaande. Het is strak, tijdloos en gezellig tegelijk.

Welke tafels zijn typisch Deens design?

Authentiek Deens design is tegenwoordig nog steeds te koop en dat geldt ook voor de vintage tafel. Op de tweedehandsmarkt wordt veel in oude Deense design-meubels gehandeld, naast tafels vooral ook in teakhouten kasten. Teakhout wordt in moderne ontwerpen eigenlijk niet meer gebruikt, vanwege het niet zo duurzame karakter. De forse prijzen geven wel aan hoe populair en gewild zulke kasten zijn.

Veel vaker vind je in winkels en webshops moderne interpretraties van oude modellen. Zo zie je in veel tafels het ellipsvormige ontwerp van Arne Jacobsen terug (zie hieronder). Niet elk Deens design wordt nog door het grote publiek omarmt. Zo zijn de vast voor iedereen bekende eettafels met afklapbare bladen van onder andere Hans Wegner niet meer zo in trek. Enkele bekende merken waar je op kunt letten zijn Carl Hansen & Søn, Fritz Hansen, Hay, Muuto, Normann Copenhagen, Gubi en Wendelbo. Onderstaand vind je drie voorbeelden met elk een tafel van typisch Deens design.

 

Tafel in Deens design, maar dan kleiner en speelser

Deens design stopt natuurlijk niet bij eettafels. Ook Deense bijzettafels en salontafels zijn onverminderd vertegenwoordigd in de doorsnee huiskamer. Het leuke aan de kleinere tafeltjes is dat er meer ruimte voor speelsheid in het design is. De truc is om ze niet helemaal vol te zetten met allerlei accessoires. Plaats her en der een setje boeken, een vaas of een lamp. Het hoeft niet, maar je mag deze items in fellere kleuren aanschaffen dan de rest van het design. Je geeft hiermee net wat meer die gezellige Scandinavische vibe aan je inrichting.

Onderstaand zie je een aantal voorbeelden van tafels in typisch Deens design. Voor alledrie de collecties geldt dat ze matchende salontafels en bijzettafels hebben. Vanzelfsprekend zit daar ook een prijsverschil tussen. Op de pagina ‘Deens design: salontafels‘ vind overigens je nog meer ideeën.

 

Waar hou je rekening mee bij de aankoop van een tafel in Deens design?

Op de eerste plaats houd je natuurlijk rekening met de afmetingen. Wat past het beste in je ruimte? Wil je een elegante, slanke tafel of past robuustheid beter in je interieur? Ook het materiaal van de tafel is belangrijk voor je inrichting. Behalve de looks van het materiaal kun je ook nadenken over duurzaamheid of het gebruik van dierlijke producten. Het mag logisch zijn dat je ook naar je budget kijkt.

De vuistregel is dat er altijd wel een goedkope (namaak)variant is op een duurder model. Vaak boet je dan wel in aan kwaliteit en duurzaamheid. Natuurlijk vergeet je ook de ontwerper te belonen voor de creativiteit. Soms ogen goedkopere modellen iets minder subtiel en zijn ze slordiger geproduceerd. Dan kan het zomaar zijn dat je bijzettafeltje net een beetje scheef staat en/of wiebelt.

Geraadpleegde bronnen en leestips over Deens design

Meer lezen over Scandinavisch design?

Onderstaand vind je andere pagina’s en berichten die je inspireren je interieur nog Scandinavischer te maken. Van wandlampen tot fauteuils, tot de geschiedenis van Scandinavisch design. Lees gerust verder!

Mobiele versie afsluiten