Categorieën
Finland Reizen

Finland: de 10 mooiste bestemmingen

Op zoek naar de mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden van Finland nemen we je mee langs pareltjes die de moeite meer dan waard zijn.

Wat zijn de mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden in Finland? We gaan uit van een trip in de lente, zomer en herfst. Het zwaartepunt ligt bij het zuiden van Finland, maar ook Midden-Finland en Lapland worden niet vergeten in deze top 10.

Coverfoto: Laura Vanzo/Visit Tampere

De mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden in Finland

Op zoek naar de mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden van Finland nemen we je mee langs bekende en minder bekende plaatsen die de moeite meer dan waard zijn.

10. Helsinki (Zuid-Finland)

Helsinki is de attractieve hoofdstad van Finland en waarschijnlijk een van de eerste bestemmingen die je aandoet tijdens je reis door Finland. Het is vanzelfsprekend dat deze groene parel in de top 10 staat. Het is een bruisende stad met een rijke geschiedenis. De grootste trekpleisters zijn de kathedraal van Helsinki, het Suomenlinna-fort en de levendige markthallen van de stad. Ben je fan van architectuur, dan kom je ogen te kort in Helsinki. De moderne Temppeliaukio-kerk is een bezienswaardigheid en populaire bestemming op zichzelf. Architecten Timo en Tuomo Suomalainen ontwierpen het gebouw in 1961-1969. De kerk is belangrijk binnen het Scandinavisch en Noords design, vanwege de bijzondere combinatie van natuur en modern. De kerk is uitgehakt in de rotsen en heeft een koepel van koper die het licht binnenlaat, wat zorgt voor een unieke atmosfeer.

Tip! Natuurlijk is er nog heel veel meer te beleven in de Finse hoofdstad. In deze betaalbare reisgids van de ANWB vind je nog meer ins en outs voor je verblijf in Helsinki.

Julius Jansson Unsplash | Suomenlinna

9. Porvoo (Zuid-Finland)

Porvoo ligt op een steenworp van Helsinki en behoort tot de zes steden die al in de middeleeuwen gesticht werden. De bestemming staat bekend om zijn pittoreske, houten huizen en een prachtige kathedraal. Een van de bekendste inwoners van Porvoo was de beroemde Finse dichter Johan Ludvig Runeberg, die bekend staat om zijn poëzie en de vernoeming van het Runebergtaartje. In het gezellige centrum ligt ook het huis van Runeberg, waar je meer leert over zijn leven en betekenis voor de Finse natievorming.

Tapio Haaja | blik op Porvoo

8. Nationaal Park Repovesi (Zuid-Finland)

Het Nationaal Park Repovesi is een bijzonder natuurgebied in het zuidoosten van Finland. Het staat bekend staat om zijn kristalheldere meren, uitgestrekte bossen en adembenemende uitzichten. In het redelijk vlakke zuiden van Finland geven bezienswaardigheden als Repovesi je bezoek een extra dimensie. De hier ontstane heuvels zijn het gevolg van de ijstijden. Je vindt zulke heuvels op meerdere bestemmingen in Finland, maar in Repovesi komen natuur en geologie wel heel fraai ten tonele. Het park biedt een scala aan buitenactiviteiten, zoals wandelen, kanoën en klimmen. Een van de populairste wandelroutes in het park is de Olhava, die je meeneemt naar een van de hoogste uitkijkpunten in het park. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over het park en de omliggende natuur. Het park heeft ook verschillende kampeer- en picknickplaatsen, zodat je langer van de prachtige omgeving kunt genieten.

Jyrki Salmi via Flickr | Repovesi

7. Rauma en omgeving (Zuidwest-Finland)

Net als Porvoo behoort Rauma tot de oude zes. Finse Steden die al in de middeleeuwen werden gesticht. Het houten stadscentrum voert je terug naar vervlogen tijden. Het is niet voor niets dat deze bestemming op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Het Olkiluoto Visitor Centre en de nabijgelegen kerncentrale is een geweldige bestemming in de omgeving. Je leert meer over de energieproductie in Finland en de wereldwijde impact ervan op het milieu. Sammallahdenmäki is een bijzondere prehistorische begraafplaats uit de bronstijd die ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het Säkylä Winter War and Continuation War Museum biedt een fascinerend inzicht in de gevechten tussen Finland en de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in militaire geschiedenis.

VisitFinland | De gemoedelijke markt in Rauma.

6. Oulu (Midden-Finland)

Oulu ligt geografisch in het midden van Finland, maar gevoelsmatig in het noorden. Dat komt door het immense Lapland dat de noordelijke helft van Finland beslaat. Je bereikt Oulu pas na 7 uur rijden vanuit Helsinki. Oulu is gegeven de noordelijke ligging een opvallend bruisende en moderne studentenstad. Bezoekers genieten van de cafés, restaurants en winkels, terwijl ze ook het authentieke Finse leven en de cultuur van de 19e eeuw kunnen ontdekken in het Turkansaari Open-air museum. Voor natuurliefhebbers biedt het nabijgelegen Rokua Nationaal Park veel wandel- en fietsplezier.

Harri P. via Unsplash | Rokua Nationaal Park

5. Vaasa en Kvarken (West-Finland)

Vaasa is een vriendelijke provinciestad in het westen van Finland. Zoals zo vaak in Finland is de natuur rondom stedelijke bestemmingen prachtig. Extra bijzonder is de Kvarken-archipel, die op de werelderfgoedlijst staat. Kvarken is bijzonder als het gaat om de unieke geologie, flora en fauna. Het gebied is vooral per boot goed te zien zijn. Een andere optie is genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren van Svedjehamn. Vanuit Vaasa kun je ook de veerboot nemen naar Umeå in Zweden, een mooie manier om de Botnische Golf over te steken terwijl je van Kvarken geniet. In Vaasa zelf vermaak je je ook prima. Je vindt er cafés, restaurants, winkels, musea, kunstgalerijen en historische gebouwen.

Pekka Lehtonen | Smedjehamn en Kvarken

4. Åland-eilanden (Zuidwest-Finland)

De Åland-eilanden vormen een autonome regio in Finland en liggen tussen het Finse vasteland en Zweden in. De bewoners spreken van oudsher de Zweedse taal en Fins zul je er weinig horen. Er zijn ook tal van wetten die de taal en cultuur beschermen. Als migrant moet je bijvoorbeeld eerst vijf jaar op Åland wonen voor je een huis mag kopen. De eilanden staan bekend om hun landschap, met rotsachtige kustlijnen en een archipel van duizenden eilanden. Åland is ideaal voor familievakanties en geliefd onder fietsers, kajakkers, zeilers en wandelaars. In het artikel ‘Åland-eilanden, tijdcapsule in de Oostzee‘ lees je meer over deze bijzondere bestemming aan de rand van Finland.

Visit Åland, Rebecka Eriksson | Wandeling bij Kastelholm.

3. Turku (Zuidwest-Finland)

Turku (Åbo in het Zweeds) is de oudste stad van Finland en was de hoofdstad tot 1812. De historische stad herbergt vele bezienswaardigheden, zoals het middeleeuwse kasteel en de kathedraal van Turku. Dit is bovendien de oudste kathedraal van Finland. Daarnaast is er het Aboa Vetus & Ars Nova-museum dat de geschiedenis van de stad en hedendaagse kunst tentoonstelt. De aanwezigheid van de universiteit en 25.000 studenten zorgt voor een levendige sfeer en diversiteit. Denk aan culturele festivals, concerten en exposities. Ook de archipel die langzaamaan in de hierboven genoemde Åland-eilanden overgaat is schitterend.

Terri Vahtera/VisitTurku

2. Nationaal Park Pyhä-Luosto (Lapland)

Nationaal Park Pyhä-Luosto ligt in het hart van Lapland en biedt een one of kind-landschap met bergen, moerassen, bossen en meren. Het is een geweldige plek om te wandelen, fietsen en kajakken. Je kunt er ook wilde dieren spotten, zoals rendieren en elanden. Gelegen boven de poolcirkel geniet je ’s zomer van de middernachtzon, een uitdagende maar unieke ervaring. De top Luosto aan de noordkant van het park is 514 meter hoog en geeft fraaie vergezichten. Dat geldt overigens ook voor de top Pyhä (540 meter). Het park is een populaire bestemming voor trekking en wandelen. Vanuit Rovaniemi is het anderhalf uur rijden naar de rand van het natuurpark. Bekijk ter inspiratie ook eens het artikel over Lapland in de zomer.

Tea Karvinen | Nationaal Park Pyhä-Luosto

1. Tampere (Zuid-Finland)

Tampere is een van de grootste steden en teven populairste bestemmingen van Finland. Het is opvallend dat de stad in het binnenland ligt en niet zoals de meeste andere steden in de kust. Dat komt door de rijke industriële geschiedenis. Tampere is ook de geboortegrond van Nokia. De hippe wijken Finlayson en Tampella waren vroeger industrieel gebied. Finlayson was de grootste textielfabriek van Noord-Europa. Veel industriële gebouwen en architectuur is tot vandaag de dag behouden. Tampella was de andere belangrijke textielfabriek en is nu omgebouwd tot een moderne woonwijk met veel trendy bars, restaurants en winkels. Tampere biedt ook een prachtig uitzicht op het meer Näsijärvi, dat wordt omringd door kliffen en beboste heuvels. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het kunstmuseum Sara Hilden, het pretpark Särkänniemi en tal van restaurants, bars en winkels. Tampere is een levendige en unieke stad die geschiedenis, cultuur en moderniteit combineert.

Ten zuiden van de stad ligt de beroemde Iittala-glasfabriek. De creaties van Iittala worden nog steeds voor veel geld verkocht. Er is ook een bezoekerscentrum waar je de rijke geschiedenis van deze grote speler in de Finse designwereld ontdekt.

Laura Vanzo/Visit Tampere

Bonus-bestemmingen: Hanko en Ekenäs (Zuid-Finland)

Hanko en Ekenäs zijn een van de zuidelijkste kustplaatsen in Finland en ideaal om te combineren als bestemming. Hanko heeft mooie stranden en is goed bereikbaar vanuit Zweden door de veerverbinding met Ninäshamn. Bezoekers kunnen genieten van de lokale gastronomie en watersporten. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Zweedse heerschappij en de Finse Burgeroorlog in 1918. Op slechts 30 minuten rijden van Hanko ligt Ekenäs, ook bekend als Tammisaari. Het is een rustiek en landelijk plaatsje omgeven door de Zuid-Finse kust met lage rotsen in zachte kleuren. De kust en de eilanden laten zich het beste zien tijdens een boottocht. Behalve mooie plaatjes zie je dan mogelijk ook zeehonden en zeldzame vogelsoorten. De Tulliniemi-trail neemt wandelaars en fietsers mee langs bossen, kliffen en stranden. Het middeleeuwse kasteel Raseborg is een populaire bezienswaardigheid in Ekenäs zelf.

Hayfield L | De Finse kust bij Hanko

Meer ontdekken over Finland

Finland herbergt bestemmingen en bezienswaardigheden omgeven door prachtige, natuurlijke landschappen. Naast de adembenemende meren en bossen, staat Finland bekend om zijn innovatieve technologie, saunacultuur en onverschrokken mentaliteit. De Finnen zijn trots op hun cultuur van gelijkheid en vrijheid. Er is een breed gedeelde passie voor design, literatuur en muziek. Of je nu op zoek bent naar een avontuurlijke reis in de wildernis of naar een leuke, culturele bezienswaardigheid. Op It’s Scandinavian lees je nog veel meer.

Mobiele versie afsluiten