Categorieën
Finland Reizen

Helsinki in 10 bezienswaardigheden

Je hebt je hotel geboekt en bent klaar voor de leukste bezienswaardigheden van Helsinki. Helemaal top! We tippen 10 boeiende plekken.

Je hebt je hotel geboekt en bent klaar voor de leukste bezienswaardigheden van Helsinki. Helemaal top! We tippen 10 boeiende plekken. Van het Suomenlinna-fort tot de beroemde rotskerk Temppeliaukion kirkko, Helsinki heeft heel wat te bieden.

Coverfoto: Julia Kivelä

Helsinki is de hoofdstad van Finland en de grootste stad van het land. Het is een van de groenste steden ter wereld en de natuur is dan ook nooit ver weg. De ligging aan de archipel – die bijna helemaal tot Zweden doorloopt – is ontzettend fraai. Helsinki is in veel opzichten een moderne, Europese stad en dat zie je terug in de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is.

10. Bezoek een openbare sauna

Het is een cliché: als je aan Finland denkt, dan denk je aan sauna. Toch is dat geenszins overdreven. Bijna elke Fin heeft wel op de een of andere manier toegang tot een sauna. Privé in zijn eigen huis, gedeeld in een appartementencomplex of in de vorm van openbare sauna’s. Als toerist kun je dat goede voorbeeld natuurlijk alleen maar volgen. Een van de bekendere openbare sauna’s is Allas Sea Pool. Je vindt er drie sauna’s, twee warmwaterbaden en een zeewaterbad. Andere aanraders zijn ‘Uusi Sauna’, ‘Sauna Hermanni’, ‘Löyli’ of ‘Kulttuurisauna’. De sauna op het kleine eilandje Lonna is ook een bijzondere optie bij mooi weer.

Julia Kivelä | Sauna op het eiland Lonna

9. Ateneum Art Museum

Helsinki is een mooie mix van klassiek en modern. De stad werd in de 16e eeuw al gesticht door de beroemde Zweedse koning Gustav Vasa. Het project mislukte enigszins en Helsinki bleef een kleine nederzetting. Het was pas in de 19e eeuw dat Helsinki in een groeispurt belandde en langzaam het centrum van de Finse natie werd. Finland werd ook bijzonder laat een zelfstandige staat, pas in 1917. Toch is de geschiedenis rijk genoeg voor een grote kunstcollectie. De collectie van het Ateneum weerspiegelt de ontwikkeling van de Finse kunst van 18e-eeuwse rococo-portretten tot 20e-eeuwse experimentele bewegingen. Er zijn overigens ook de nodige internationale kunstwerken tentoongesteld. Het museum is lang dicht geweest voor renovatie en het fraaie resultaat is nu weer te bezoeken.

Jussi Hellstén

8. Iittala & Arabia Design Centre en het Fins designmuseum

Finland werd in de 20e eeuw wereldberoemd op het gebied van architectuur en design. Het echtpaar Aino en Alvar Aalto is misschien wel het meest aansprekend. Zij waren een van de eerste designers die het zogenaamde Gesamtkunstwerk afleverden. Ze ontwierpen letterlijk alles wat los en vast zat in de kenmerkende minimalistische stijl. Denk aan glazen, meubels, textiel, kerken, openbare gebouwen en sculpturen. Natuurlijk waren er nog veel meer designers die meehielpen om Fins design internationaal op de kaart te zetten. In het Iittala & Arabia Design Centre ontdek je het hele verhaal en krijg je een beter beeld bij Fins design. Mocht je liever in het stadscentrum blijven, dan is het Fins designmuseum ook een mooie optie.

Aku Pöllänen | Fins designmuseum

7. Ga op culinaire verkenning

De horeca in Helsinki herbergt zowel de mondiale keuken als de unieke Finse keuken (artikel). Het Finse woord voor restaurant is ‘ravintola’, wat handig kan zijn om te weten. Je kunt kiezen uit een aantal chique restaurants, zoals ‘Restaurant Grön’, maar er is ook genoeg casual aanbod. Voor de veganisten en vegetariërs is er best wel wat aanbod. Restaurant Natura is bijvoorbeeld een betaalbare culinaire optie met een menu dat gebaseerd is op de rijke Finse natuur. Andere leuke opties zijn bijvoorbeeld: ‘Restaurant Yes Yes Yes’ of ‘Magu’. Er zijn ook een drietal ketens met vegetarisch en vegan eten: ‘Fafa’s’, ‘Ituitu’ en ‘Green Hippo’.

Voor iedereen die van een borrel houdt is het goed om te weten dat de Finnen dol zijn op bier. Dat maakt ook dat er relatief veel speciaalbier is, zeker in Helsinki. Ga bijvoorbeeld eens bier proeven bij ‘Bierhaus München’, ‘Tommyknocker’ of ‘Helsinki Bryggeri’. Voor de wijnliefhebbers heeft Helsinki de nodige wijnbars in petto, met een breed internationaal wijnaanbod.

Visit Finland – Restaurant Grön

6. Struin door de markthal en over de markt

De markt en de oude markthal van Helsinki zijn levendige bezienswaardigheden. De oude markthal (Vanha Kauppahalli) ligt net als de rest van de markt op de kades waar vroeger de vis en andere goederen vers werden aangevoerd. Het gebouw vormt al het hart van de stad sinds 1889. Je vindt er een unieke mix van lokale smaken, kleuren en culturen. De kraampjes hebben dagelijks verse producten, ambachtelijke lekkernijen en unieke handgemaakte goederen. Of je nu op zoek bent naar een souvenir, een lekkere lunch of enkel de Finse cultuur wilt snuiven, een bezoek aan de markt en de markthal mag niet missen.

Julia Kivelä & Visit Finland

5. Onderzoek de enorme contrasten van de Oespenski-kathedraal en de Temppeliaukio-kerk

Een beetje toerist in Europa heeft wellicht al genoeg kerken gezien. Toch vind je een paar bijzondere kerken in Helsinki die misschien anders zijn dan je gewend bent. De Oespenski-kathedraal en de Temppeliaukio-kerk zijn in veel opzichten elkaars tegenpolen. De Oespenski-kathedraal is gebouwd in de jaren 60 van de 19e eeuw, toen Finland behoorde tot het Russische rijk. De kerk geeft je een inkijkje in het oosters-orthodoxe geloof en de sfeer die daarbij past.

De Lutheraanse Temppeliaukio-kerk is befaamd om de modernistische architectuur die kenmerkend is voor Finland en de Finse cultuur. Deze stroming bouwt sober, functioneel en gebruikt lichte kleuren en natuurlijke materialen. Het unieke aan de Temppeliaukio-kerk is dat deze in een rots ligt. De kerk stamt uit 1969 en is ontworpen van Timo en Tuomo Suomalainen. Er zijn meer religieuze plekken waar het modernisme de vrije hand kreeg. Zo vind je in Helsinki ook de Kamppi-kapel, die eigenlijk niet als kapel te herkennen is. Verder is ook de Kalliokerk interessant, omdat deze in jugendstil is opgetrokken.

Jussi Hellstén & Helsinki Marketing

4. Stap in de achtbaan in Linnanmäki

Linnanmäki is een vermakelijk stadspretpark voor bezoekers van alle leeftijden. Het park behoort al sinds jaar en dag tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Helsinki. De deuren openden al in 1950. Linnanmäki biedt verschillende attracties, waaronder spannende achtbanen, speelplaatsen voor kinderen en andere kleine attracties. Linnanmäki opereert al sinds de oprichting non-profit. De winst gaat rechtstreeks naar kinderen in nood (Children’s Day Foundation). In de lichte zomermaanden is het park ook in de avond geopend, wat het een leuk avondje uit maakt.

Aku Pöllänen | Linnanmäki

3. Bezoek de bekende trekpleister Suomenlinna

Suomenlinna is een zeevesting die op de UNESCO-werelderfgoed staat. Het is bovendien de grootste zeevesting in zijn soort, gebouwd in opdracht van de Zweedse koning in 1748. Het fort moest bescherming bieden tegen de Russen en het opkomende Sint-Petersburg. Het bleek tevergeefs, omdat de Russen in 1809 vrijwel probleemloos het fort en groothertogdom Finland opnamen in hun rijk. Het ging ten koste van Zweden dat tot die tijd de touwtjes in handen had in Finland. Vanuit de markt van Helsinki bereik je Suomenlinna met een korte veerboottocht van ongeveer 15 minuten. De veerboten varen regelmatig af en de overtocht geeft je mooie vergezichten in de archipel rondom Helsinki. De vesting beslaat vier aan elkaar verbonden eilandjes. Hier zitten meerdere eet- en drinkplekken en kun je een mooie wandeling maken.

Helsinki Partners | Horeca bij Suomenlinna

2. Wandel door de Botanische tuinen van Helsinki

Helsinki is een onwijs groene stad. Dat komt op de eerste plaats doordat de stad ruimtelijk is opgezet. Buiten het compacte centrum liggen de wijken als satellieten om de stadskern heen met heel veel groen ertussen. Het is zeker een aanrader om bijvoorbeeld eens te wandelen bij het Olympiastadion of aan de kust bij het park Kaivopuisto. Voor de echte plantenliefhebbers zijn er de botanische tuinen van de universiteit (Kaisaniemi) en de Kumpula-tuinen. De kassen van de Kaisaniemi brengen je in tropische sferen. Bekijk warm en droog de koffiestruik, de wurgvijg of de indrukwekkende collectie orchideeën.

Julia Kivelä & Visit Finland | Kumpula

1. Ontdek het werk van Alvar Aalto

Zijn naam is al gevallen: Alvar Aalto. Als je in Helsinki bent, dan kun je het huis van Alvar Aalto bezoeken en diens werkplek. Alvar Aalto was een beroemde Finse architect en ontwerper, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de moderne architectuur en design. Hij ontwierp onder andere de Finlandia Hall in het centrum van Helsinki. Op een paar uur rijden van Helsinki ligt Jyväskylä. Deze provinciestad wordt ook wel de Aalto-hoofdstad genoemd, vanwege de vele bouwwerken van zijn hand. Hier vind je ook het Aalto-museum. Blijf je enkel in Helsinki bezoek dan zeker zijn huis en werkplek om de look en feel van dit multitalent mee te krijgen.

Juho Kuva | Aalto’s huis

Bonustip: steek met de boot de Finse Golf over

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar mocht je naast Helsinki nog iets anders willen zien, dan kun je een dagje naar Tallinn. Je neemt daartoe de veerboot, die je in twee uur tijd naar de hoofdstad van Estland brengt. Veermaatschappij Vikingline verzorgt de meeste afvaarten per dag. Verder bieden Tallink Silja en Eckerö de overtocht aan. Tallinn is naast hoofdstad ook een voormalige Hanzestad met een intact historisch centrum. Ook het Sovjetverleden is nog voelbaar in Tallinn, al was het maar door de architectuur en de musea. Hoe dan ook, er zijn vele bezienswaardigheden en activiteiten te vinden bij de zuidelijke overbuur van Helsinki.

Meer over de bezienswaardigheden van Helsinki en Finland

Finland heeft natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden te bieden dan alleen Helsinki. Wat te denken van de vele meren en nationale parken in de binnenlanden? Of de pittoreske havenplaatsjes aan de rotsachtige Oostzeekust? En dan kun je natuurlijk nog naar Lapland, wat zowel in de winter als in de zomer een avontuur is.

Mobiele versie afsluiten