Categorieën
Design Lifestyle

Een bank vinden in Scandinavisch design

Ook een bank in Scandinavisch design hoort naast mooi, comfortabel en knus te zijn. En hoe weet je of een bank binnen je interieur past?

Ook een bank in Scandinavisch design hoort naast mooi, comfortabel en knus te zijn. Wat kenmerkt Scandinavisch design? En hoe weet je of een bank binnen je interieur past?

Coverfoto: Freepik

Welke bank past binnen het Scandinavisch design?

De stoel en de bank spelen een voorname rol binnen het Scandinavisch design. Er gelden hoge eisen, want een bank moet functioneel, minimalistisch, esthetisch en comfortabel zijn. Veelgebruikte materialen zijn meestal duurzaam hout en stoffen als katoen en linnen. De kleuren zijn overwegend neutraal. Het ontwerp van een Scandinavische bank is vaak gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen met strakke lijnen en een minimalistische uitstraling.

Het design van Scandinavische banken heeft zich ontwikkeld vanaf het begin van de 20e eeuw, waarbij Deens en Zweeds design dominant waren en nog steeds zijn. In de jaren ’50 en ’60 werden ontwerpen van ontwerpers als Hans Wegner, Bruno Mathsson en Arne Jacobsen zeer populair. Hun ontwerpen beïnvloedden banken over de hele wereld, tot op de dag van vandaag. Nieuwe generaties Scandinavisch designontwerpers ontwikkelden de bank door, met nog meer oog voor comfort en duurzaamheid.

Wat is Scandinavisch design?

Wat is Scandinavisch design? Scandinavische design is een typisch Noord-Europese stijl die richt op het combineren van een functionele leefomgeving, zonder esthetiek en gebruiksgemak uit het oog te verliezen. Om dat voor elkaar te krijgen, worden vaak strakke lijnen, natuurlijke materialen en zachte kleuren gebruikt. Naast een tastbare stijl is het ook een succesvol marketingconcept geworden waar veel consumenten een prettig gevoel bij krijgen. Op de volgende pagina lees je meer over Scandinavisch design: ‘Wat is Scandinavisch design vroeger en nu?

Wat is een toonaangevende bank in Scandinavisch design?

Welke Scandinavische bank zou in je interieur passen binnen je budget? Online is er een groot aanbod waardoor je door de bomen al snel het bos niet meer ziet. Let bij het kiezen van de bank ook op de beschikbare ruimte en zorg ervoor dat de bank proportioneel is vergeleken met de rest van het meubilair. Als je een kleine ruimte hebt, kies dan voor een kleinere bank om de ruimte niet te overweldigen. Kies een kleur die aansluit bij de rest van het kleurenpalet in de ruimte. Met neutrale, zachte kleuren creëer je rust en blijft de Scandinavische stijl behouden. Als je fleurige kleuren in je kamer wilt, kies dan voor accessoires zoals kussens en plaids in contrasterende kleuren. Het is een dooddoener, maar het design van een bank moet uiteindelijk vooral goed voelen.

Goedkope en kwalitatieve bank in Scandinavisch design

Sjövik

Type: 2,5-zits
Merk: 1898
Land: Zweden
Advies: € 1500,-

Winkel

Wind-bank

Type: 3-zits
Merk: Broste Copenhagen
Land: Denemarken
Advies: € 1700,-

Winkel

Turn-bank

Type: 2-zits
Merk: ferm LIVING
Land: Denemarken
Advies: € 2000,-

Winkel

Midden-prijssegment

Bredhult

Type: 3-zits
Merk: 1898
Land: Zweden
Advies: € 2350,-

Winkel

Rico-divan

Type: divan
Merk: ferm Living
Land: Denemarken
Advies: € 2450,-

Winkel

Offset

Type: 3-zits
Merk: Norm Architects
Land: Denemarken
Advies: € 2750,-

Winkel

Hoger prijssegment

Oslo-bank

Type: 3-zits
Merk: Muuto
Land: Denemarken
Advies: € 3075,-

Winkel

Dwell-bank

Type: 2-zits
Merk: Warm Nordic
Land: Denemarken
Advies: € 4000,-

Winkel

Dandy-bank

Merk: Massproductions
Land: Zweden
Advies: € 4125,-

Winkel

Geraadpleegde websites en leestips

Je vindt nog veel meer interessante banken van Scandinavische makelij op partnerwebsites: Nordicnest.nl, Design-bestseller.nl en Deens.nl. De websites bieden banken aan in uiteenlopende prijscategorieën. Online en in boeken is het nodige te vinden over Scandinavisch design als concept. De volgende overzichtswerken geven interessant kijkje in de keuken.

  • Fiel, C. & Fiel, P. (2017), Modern Scandinavian Design. Verkrijgbaar via Google Books
  • Mussari, M. (2017), Danish modern: Between art and design. Geraadpleegd via Google Books

Meer lezen over Scandinavisch design?

Op It’s Scandinavian.com vind je naast banken nog veel meer artikelen die met Scandinavisch design te maken hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar welk vloerkleed bij je bank matcht. Lees gerust verder en anders succes met je zoektocht naar de perfecte bank!

Mobiele versie afsluiten