Categorieën
Reizen Zweden

Rondreis Zweden met eigen auto

Een rondreis met eigen auto door Zweden plannen is niet per se moeilijk. Toch loop je makkelijk vast in de enorme hoeveelheid mogelijkheden. In dit artikel stellen we twee mogelijke rondreizen voor je samen, voor twee en drie weken.

Wil je met je eigen auto een rondreis maken door Zweden? Perfecte keuze! Zweden is een uitgestrekt land met veel natuur en weinig drukte op de weg. Ideaal voor een onbezorgde roadtrip!

Coverfoto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Een rondreis door Zweden met eigen auto

Een rondreis met eigen auto door Zweden plannen is niet per se moeilijk. Toch loop je makkelijk vast in de enorme hoeveelheid mogelijkheden. In dit artikel stellen we twee mogelijke rondreizen voor je samen, voor twee en drie weken. Hou je van veel rustdagen? Dan kun je de rondreis van twee weken ook gerust in drie weken doen. Idealiter volg je deze routes van april tot en met oktober. Onderweg houden we rekening met niet te lange reisdagen en natuurlijk al het moois dat Zweden te bieden heeft.

Kant-en-klare reis

Voor het gemak kun je overigens ook een kant-en-klare rondreis Zweden boeken, via partnerwebsite ANWB.nl. Je maakt de reis met eigen auto en de overnachtingen zijn dan vooraf voor je geboekt. Voordeel is dat je de mooiste plekken ziet en dat je nergens aan hoeft te denken. Nadeel is natuurlijk dat het ook heel leuk is om zelf een rondreis te bedenken.

Zelf je rondreis met eigen auto door Zweden plannen

Een logisch startpunt voor je rondreis door Zweden is het uiterste zuiden: Skåne. Hier rij je Zweden binnen vanuit Denemarken over de bekende Öresund-brug. De brug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met de iets kleinere Zweedse stad Malmö. Beide steden zijn samen met het pittoreske Lund een ideale eerste stop als je van stedentrips houdt. Kom je meer voor de natuur dan kun je het beste een half uurtje doorrijden. Hier beginnen de eindeloze bossen die eigenlijk heel Scandinavië en Rusland (inclusief Siberië) beslaan.

Silvia Man/imagebank.sweden.se | De Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden.

Autorondreis door Zweden voor twee weken

Voor de rondreis van twee weken is het raadzaam om je route niet te noordelijk te plannen. Hou je van auto rijden, dan kan dat natuurlijk wel. Het volgende idee zou voor iedereen te doen moeten zijn. Wil je meer zien, dan kun je langere stukken rijden en/of rustdagen overslaan.

Routeschema met de reisduur in uren

 • 1e dag: Nederland/België – Skåne/Öresundbrug (9 uur)
 • 2e dag: Skåne/Öresundbrug – Scherenkust Blekinge (2.5 uur)
 • 3e dag: Rustdag
 • 4e dag: Scherenkust Blekinge – Kalmar/Öland (1 uur)
 • 5e dag: Rustdag
 • 6e dag: Kalmar/Öland – Stockholm (5 uur)
 • 7e dag: Rustdag
 • 8e dag: Rustdag
 • 9e dag: Stockholm – Gränna (3 uur)
 • 10e dag: Rustdag
 • 11e dag: Gränna – Göteborg/Bohuslän (2 uur)
 • 12e dag: Rustdag
 • 13e dag: Göteborg/Bohuslän – Helsingborg (2.5 uur)
 • 14e dag: Helsingborg – Nederland/België (9.5 uur)

Autorondreis door Zweden voor drie weken

De rondreis van drie weken geeft wat meer ruimte voor creativiteit. Bovendien opent het de mogelijkheid om ook de gebieden boven de denkbeeldige lijn Stockholm-Oslo (Noorwegen) te bezoeken. Niet dat het in twee weken een onmogelijkheid is, maar dan kom je wel aan het schrappen in je rustdagen. Als je het prima vindt om twee lange reisdagen te maken, kun je natuurlijk ook een stuk noordelijker je rondreis aanvangen. De routes op deze pagina pogen uit te gaan van de behoeftes en wensen van de gemiddelde vakantieganger.

Routeschema met de reisduur in uren

 • 1e dag: Nederland/België – Skåne/Öresundbrug (9 uur)
 • 2e dag: Skåne/Öresundbrug – Scherenkust Blekinge (2.5 uur)
 • 3e dag: Rustdag
 • 4e dag: Scherenkust Blekinge – Kalmar/Öland (1 uur)
 • 5e dag: Rustdag
 • 6e dag: Kalmar/Öland – Stockholm (5 uur)
 • 7e dag: Rustdag
 • 8e dag: Stockholm – Uppsala (1 uur)
 • 8e dag: Rustdag
 • 10e dag: Uppsala – Nationaalpark Skuleskogen (5 uur)
 • 11e dag: Rustdag
 • 12e dag: Nationaalpark Skuleskogen – Östersund/Åre (3/4.5 uur)
 • 13e dag: Rustdag
 • 14e dag: Östersund/Åre – Falun/Siljanmeer (4 uur)
 • 15e dag: rustdag
 • 16e dag: Falun/Siljanmeer – Karlstad (3 uur)
 • 17e dag: Karlstad – Göteborg/Bohuslän (3 uur)
 • 18e dag: rustdag
 • 19e dag: Göteborg/Bohuslän – Helsingborg/Kullaberg (2.5 uur)
 • 20e dag: rustdag
 • 21e dag: Helsingborg/Kullaberg – Nederland/België (9.5 uur)

Kort overzicht van de belangrijkste attracties op beide routes

Met beide rondreizen krijg je een mooie indruk van Zweden. Met je eigen auto op rondreis door Zweden betekent ook dat je vrij bent om allerhande attracties in de buurt van je bestemming eenvoudig te bezoeken. De provincie Skåne hebben we al aan je geïntroduceerd. De volgende stop is Blekinge. De provincie Blekinge is de kleinste van heel Zweden en ligt in het uiterste zuidoosten. Er is een lage, rotsachtige scherenkust met vele eilandjes. Het boottoerisme is er erg in trek. De bosrijke oevers nodigen uit om te kamperen en te genieten van de lange zomeravonden. Wie meer van de bewoonde wereld houdt kan zijn lol op aan Karlskrona, de schitterende, barokke marinestad.

Op een uurtje rijden van Blekinge liggen de historische stad Kalmar en het vakantie-eiland Öland. Stad en eiland zijn door een autobrug verbonden. Vooral in de zomer reizen veel Zweden af naar hun vakantiehuisje op Öland. Het gebied staat bekend om zijn unieke klimaat met bijbehorende flora en fauna. Er is weinig regenval en relatief veel zonneschijn, zeker in vergelijking met de Benelux.

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se | Openluchttheater in Karlshamn, Blekinge.

Stockholm en Uppsala

Tussen Öland en Stockholm liggen best nog wat mooie plekken en je kunt er met de boot naar het eiland Gotland dat een attractie op zichzelf is. Blijven we bij de route, dan belanden we in Stockholm. De Zweedse hoofdstad heeft voor ieder wat wils. Ondanks dat het verreweg de grootste stad van Scandinavië is, krijg je er geen opgejaagd gevoel. Er is ruimte genoeg en je neemt ook makkelijk de boot naar het Mälarenmeer of de scherenkust in de Oostzee. Op deze pagina vind je tips voor je bezoek aan Stockholm.

Op een steenworp van Stockholm ligt Uppsala. Je zou de stad kunnen vergelijken met Leiden of Leuven. Het is een oude universiteitsstad met veel jonge inwoners. In de parken en op de terrassen langs de rivier de Fyrisån is het ’s zomers uitermate goed toeven. Uppsala is ook de stad van de beroemde plantkundige Carl Linnaeus. Niet verrassend zijn ook de botanische tuinen een bezoekje waard.

Het uitgestrekte Norrland

Rij je vanuit Uppsala naar het noorden toe, dan zul je merken dat reisafstanden snel langer worden. De natuur heeft hier nog meer de overhand dan elders. Desondanks zijn de wegen prima onderhouden. Nationaalpark Skuleskogen is een bijzonder fenomeen en onderdeel van de Höga Kusten. Gevormd door de ijsplaten in de ijstijden geeft het heuvelachtige gebied je schitterende vergezichten over de Botnische Golf die tussen Zweden en Finland ligt. Door de kleinschaligheid hoef je geen enorme trektochten te organiseren om al dat moois te aanschouwen. De vergezichten van onderstaande foto bijvoorbeeld zie je al op ruim een uur lopen van de parkeerplaats. In de binnenlanden liggen Östersund en Åre. Östersund is voor Zweedse begrippen best een grote provinciestad, waar je ook op cultureel vlak uit de voeten kan. De omliggende meren en de bergen in de verte maken dit gebied een noordelijk paradijs.

Åre ligt aan de Noorse grens in het Noorse gebergte. Dit is de plek waar veel Zweden op wintersport gaan in de winter. In de zomer zul je de wandelschoenen present moeten hebben. Mocht je tijd over hebben in je reisschema, dan ligt het Noorse Trondheim op 2.5 uur rijden met een fraaie bergpas als tussenliggend extraatje.

Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se | Nationaalpark Skuleskogen

Dalarna en Falun

We dalen af naar het zuiden en komen in de provincie Dalarna. Deze provincie wordt in de reisgidsen steevast Zweden in het klein genoemd. Dat klopt ook wel een beetje. Uit deze provincie komen de herkenbare houten Dalapaarden die als decoratie in menig Zweeds huis (en souvenirwinkel) te zien zijn. De typisch rode, houten huizen sieren het landschap in combinatie met bossen en meren. Het Siljanmeer is verreweg het grootste in de regio en telt heel wat leuke dorpjes aan de oevers. Denk aan Rättvik of Mora.

De iconische kleur van Zweedse huizen wordt Falurood genoemd en dat brengt ons bij de oude mijnstad Falun. Het Falurood komt al van oudsher uit de kopermijnen aldaar. Vanaf de late middeleeuwen draaide de Europese oorlogsmachine grotendeels op het erts uit de mijnen van Falun. Tel daarbij de Zweedse hout- en teerindustrie voor de scheepsbouw op en het mag niet meer verrassen dat Zweden in die tijd een grootmacht was in Europa. Vandaag de dag is het enorme mijncomplex om Falun opengesteld voor toerisme. Er staat een museum en je kunt aan ondergrondse excursies deelnemen.

Karlstad en de westkust

Verder naar het zuiden vinden we in Karlstad een frisse provinciestad. Het kan niet op tegen Uppsala, Stockholm en Göteborg, maar is vanuit historisch-cultureel opzicht zeker de moeite waard. Karlstad ligt bovendien aan het Vännernmeer, het grootste meer van Zweden. Het enorme water wordt gevoed door meerdere rivieren met regen- en smeltwater uit de Noorse bergen. Stroomopwaarts vind je heel wat plekken die ideaal zijn om te kajakken. We ronden de rondreis met de auto door Zweden af aan de westkust. Hier liggen de provincie Bohuslän en de bijzondere stad Göteborg. Bohuslän is bekend van de rotsachtige kustlijn met de vele, gezellige haventjes en vissersdorpen. Het plaatsje Fjällbacka ken je misschien van de misdaadromans van Camilla Läckberg. Andere leuke havenplaatsjes aan de westkust zijn bijvoorbeeld Smögen, Marstrand, Kungshamn en Lysekil.

Voor je de Öresundbrug neemt terug naar Denemarken en Nederland kun je nog een stop maken bij Helsingborg en natuurgebied Kullaberg. Helsingborg is een oude stad aan de Sont, pal tegenover de Deense tweelingstad Helsingör. Beide steden zijn meer dan de moeite waard. De zeestraat is hier zo nauw dat je Denemarken goed kan zien. Op deze plek kun je ook zowel te voet als met de auto op de veerboot, een leuk alternatief voor de Öresundbrug. Bovendien kun je dan kasteel Kronborg bezoeken. Dit Deense verdedigingswerk stelde de Deense koningen vroeger in staat om tol te heffen op de koopvaardijschepen die van de Noordzee naar de Oostzee wilden en vice versa.

K. Mitch Hodge | Het raadhuis van Helsingborg, met de Deense kust.

Rondreis naar Zweden met eigen auto: praktisch

Ben je benieuwd of je het beste via de Deense bruggen naar Zweden rijdt of met de veerboot gaat? Of wil je weten hoe het in Zweden zit met oplaadpunten voor je elektrische auto? In het artikel ‘Naar Zweden met de auto’ leggen we het verder uit. Het vinden van accommodaties om te overnachten gaat eenvoudig via de gebruikelijke kanalen en online aanbieders. Denk aan Booking.com en Airbnb. Op de meeste plekken kun je redelijk last minute reserveren. Hou er wel rekening mee dat bepaalde plekken in het hoogseizoen gewild zijn. Denk aan Öland of de slaapplekken rondom Skuleskogen.Meer voor je rondreis met eigen auto door Zweden

Zoek gerust verder naar inspiratie voor je reis op onderstaande pagina’s. Bekijk ook eens de pagina over idyllische, Zweedse campings aan een meer.

Mobiele versie afsluiten