Categorieën

Beste hanglamp in Scandinavisch design 2023

Welke hanglamp in Scandinavisch design past het beste in jouw interieur? We nemen je mee in de wonderbaarlijk omvangrijke wereld van de Noord-Europese verlichting. Ga je voor een Menu, Iittala, Artek of een vintage PH-lamp van Louis Poulsen? Of zoek je een goedkopere variant die in looks en allure niet onderdoet? Na dit artikel weet je meer.

Coverfoto: Vanitjan via Freepik.com

Meteen lampen vergelijken ⬇️💡

Wat is een Scandinavisch design-lamp?

Zowel Scandinavisch als Deens design kennen een breed aanbod aan tafellampen, staande lampen, wandlampen en hanglampen. Een Scandinavische design-lamp wordt gekenmerkt door strakke lijnen en een focus op warm, diffuus licht. Het zit dichter op kaarslicht dan op felle neonverlichting. Scandinaviërs zijn gezelligheidsdieren die hun huis vooral inrichten met schemerlampjes her en der. Fellere verlichting is alleen voorbehouden aan de ruimtes waar dat echt nodig is: de keuken en badkamer.

De PH-lampen van de Deen Poul Henningsen

Scandinavisch design staat bekend om kwaliteit en tijdloosheid, ook bij de hanglamp. Deens en Scandinavisch design worden nogal eens door elkaar gehaald en dat is op zich niet zo’n probleem. Sterker, het begon min of meer bij de Deense designer Poul Henningsen (PH) en onderstaande lampenlijst is meer Deens dan iets anders. Poul Henningsens carrière nam een vlucht toen de PH-lamp in 1925 voor de eerste keer werd gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van Decoratieve Kunsten.

Poul Henningsens lampen breken en filteren het licht, wat de Scandinavische design-lamp nog steeds typeert. Vandaag de dag zie je in veel hanglampen nog het werken met lagen terug. Denk bijvoorbeeld aan de artisjok-hanglamp die ook van Henningsen is. Of de moderne dennenappel-lamp, die daar weer op geïnspireerd is. Momenteel is ook de PH5-hanglamp weer helemaal in trek. Het origineel komt uit 1958 en wordt door het bedrijf en designermerk Louis Poulsen geproduceerd. Dat geldt overigens voor de meeste ontwerpen van Henningsen.

In andere Scandinavische landen zien we midden 20e eeuw parallele designstromingen ontstaan. Zweden werd met glas- en kristalfabriek Orrefors een autoriteit in de lampenindustrie. Wellicht de bekendste ontwerper van die tijd was Carl Fagerlund. In Finland zien we dat de ontwerpen van Paavo Tynell en – wie anders dan – Alvar Aalto aansloegen. Tot op de dag van vandaag worden zijn lampen in grote aantallen verkocht, tegen een riante prijs.

Hanglamp volgens het Scandinavisch design

We keren terug naar het nu en onze zoektocht naar de ideale hanglamp. Hoewel Scandinavisch design zijn scheppers volop eert, is er natuurlijk ook verandering sinds de nostalgische jaren vijftig. Dat kan ook niet anders als je kijkt naar onze maatschappelijke thema’s nu en de enorme toename van internationale contacten tussen klanten, fabrieken en ontwerpers. Er wordt bij het design gekeken naar de duurzaamheid van materialen en vormen zijn vaak geïnspireerd op de natuur.

Tips bij de aanschaf van een hanglamp

Een hanglamp kiezen is natuurlijk geen rocket science, maar wellicht heb je iets aan deze tips. Denk na over hoeveel licht je nodig hebt en hoeveel lampen daarvoor nodig zijn. Stilistisch gezien is een oneven aantal vaak mooier dan een even aantal. Dat zorgt voor net wat meer balans. Bij hoge plafonds moet een lamp lager hangen om het gewenste licht te geven. Voorkom echter dat je ertegenaan kijkt, staand of zittend.

Scandinavisch design-hanglamp van Menu

Menu is een alom bekende speler op het Noordse toneel. Meubels, verlichting en accessoires zijn de core business. Hoewel het Deense merk overal ter wereld zit, zijn de meeste ontwerpers van Scandinavische komaf en blijft het design dichtbij de roots. Voor een goed designmerk betaal je altijd iets extra’s. Daarvoor in de plaats kun je stevig en duurzaam materiaal verwachten in combinatie met originaliteit.

Menu Hashira

Norm Architects
Vanaf: €300,-

Winkel

Levitate-hanglamp

Afteroom Stockholm
Vanaf: €370,-

Winkel

Umanoff-hanglamp

Arthur Umanoff
Vanaf: €370,-

Winkel

 

Scandinavische design-hanglampen van Louis Poulsen

Louis Poulsen is het gerenommeerde merk achter de PH-lampen en de ontwerpen van Arne Jacobsen. Aan bekende merken hangen zoals je weet ook prijskaartjes. Vanaf een paar honderd euro kun je het woonkamerplafond opfleuren met echt Deens design. De fanaten kunnen er ook enkele duizenden tegenaan gooien. Daar doet Poulsen niet moeilijk over. De Louis Poulsen Cirque uit 2018 is een mooi voorbeeld van een moderne Scandinavische design-hanglamp.

Louis Poulsen Cirque

Clara von Zweigbergk
Vanaf: €280,-

Winkel

De PH5-lamp

Poul Henningsen
Vanaf: €800,-

Winkel

PH Artichoke

Poul Henningsen
Vanaf: €7400,-

Winkel

 

Scandinavisch design: een hanglamp van Northern

Voor de afwisseling geen Deens, maar een Noors designmerk. De ontwerpers van Northern passen met hun hanglampen naadloos in de Scandinavische stijl. Ze putten naar eigen zeggen uit de ruige vormen van de natuur in Noorwegen. De lampendesigns combineren esthetiek met functionaliteit.

Unika

Due de Fønns & Lundqvist
Vanaf: €210,-

Winkel

Dokka

Birger Dahl
Vanaf: €290,-

Winkel

Northern Acorn

Atle Tveit
Vanaf: €630,-

Winkel

 

Scandinavisch design: de hanglamp van Le Klint

Le Klint is nog zo’n sterkhouder als het gaat om Deens design. Het merk uit het Deense Odense zit zowel in de meubels als in de lampen. Het kent een lange historie als familiebedrijf. Vader Peder Vilhelm Jensen-Klint richtte het bedrijf begin 20e eeuw op. Zoons en kleinzoon Tage, Kaare en Esben Klint speelden een belangrijke rol tijdens de opkomst van het Deens design als merk. Kaare Klint was docent en werkte met zo’n beetje alle Deense meubeldesigners die in de jaren 50 en 60 wereldwijd furore zouden maken.

LE KLINT Bouquet

Sinja Svarrer Damkjær
Vanaf: €270,-

Winkel

LE KLINT Snowdrop

Harrit-Sørensen
Vanaf: €345,-

Winkel

LE KLINT Caché

Aurélien Barbry
Vanaf: €540,-

Winkel

 

Scandinavisch-design hanglamp van Nordal

Nordal is ook een – je raadt het al – Deens familiebedrijf. En een bedrijf dat van alle markten thuis is en in meerdere prijssegmenten zit. Dat maakt dat je al voor tussen de 50 en 100 euro een betaalbare hanglamp hebt, geheel in Scandinavisch design. Mocht je de hand niet op de knip hebben en iets bijzonders willen, dan zijn er de moderne kroonluchters van Nordal.

Hanglamp SATIN

Nordal
Vanaf: €87,50

Winkel

Nordal BONA

Nordal
Vanaf: €182,-

Winkel

Nordal GLOBE

Nordal
Vanaf: €478,-

Winkel

 

Andere Scandinavische (en Finse) hanglampen

Een lijst met hanglampen volgens Scandinavisch design kan niet zonder Fins designicoon Alvar Aalto. Finland mag dan geen Scandinavië zijn volgens een aantal definities. Binnen de definitie van design hoort Finland onmiskenbaar bij de Scandinavische stroom. Het populaire Artek mag zijn vernuftige ontwerpen produceren en verkopen. Het is met Iittala één van de meest toonaangevende Finse merken in de lampenbranche. Aanvullend verdienen ook de Deense merken Nordlux en ferm LIVING uit Kopenhagen een eervolle vermelding in deze designlijst met hanglampen.

Blanche LED

Bjørn & Balle
Vanaf: €340,-

Winkel

Era Cashmere

ferm LIVING
Vanaf: €609,-

Winkel

Artek Beehive A331

Alvar Aalto
Vanaf: €1060,-

Winkel

 
Er kunnen bovenstaand affiliate-links staan. We ontvangen een klein percentage van de aankoopprijs, mocht je op de link klikken en een lamp kopen. Vanzelfsprekend kost jou dat niks extra’s.

Meer weten over Scandinavisch design?

Wil je naast je zoektocht naar een hanglamp nog meer weten over Scandinavisch design? Dan kunnen we ook de volgende verdiepende artikelen aanraden. Lees ook eens het blog-artikel over Deen design door voor wat meer duiding.

Mobiele versie afsluiten