Categorieën

Beste wandlamp Scandinavisch design 2023

Ben je op zoek naar een wandlamp in Scandinavisch design? En ben je benieuwd welke het best in je interieur past? We praten je bij over de wondere wereld van de Scandinavische verlichting. We zetten geprezen modellen als die van Aalto en Jacobsen op een rijtje, maar ook goedkopere opties passeren de revue.

Coverfoto: Vanitjan via Freepik.com

Meteen wandlampen vergelijken ⬇️💡

De Scandinavisch design-wandlamp

Je kunt tegenwoordig geen interieurwebsite openen of er springt Scandinavisch design in beeld. Van goedkope remakes tot het prijzige echte werk: Scandinavisch design komt overal in terug. De lampen, meubels en andere interieuraccessoires van bedrijven wereldwijd hebben onmiskenbaar vaak en veel Scandinavische invloeden in zich. In bijna elk Scandinavisch land vind je designermerken, maar van oudsher zijn het vooral de Denen met hun Deens design die de markt domineren. Dat geldt ook voor het brede aanbod aan tafellampen, stalampen, wandlampen en hanglampen.

De Scandinavisch design-lamp is redelijk goed te herkennen. Je ziet de combinatie van functionaliteit, zachte lijnen en rechtlijnig design steevast terugkomen. Scandinavische verlichting is bij uitstek geschikt om de gezelligheid in de kleine vertrekken te bevorderen. De strakke vormen en neutrale tinten zorgen voor frisheid en overzichtelijkheid. Scandinavische wandlampen zijn meestal ontworpen als schemerlamp. Scandinaviërs hebben buiten de badkamer en de keuken weinig felle verlichting in huis.

Aanschaftips bij een wandlamp in Scandinavisch design

Het kiezen van een wandlamp is de puntjes op de i zetten in huis. Hoewel interieurstylisten het tot kunst verheven hebben, kan iedereen een mooie design-wandlamp kiezen. Het is goed om na te denken over hoeveel lampen je nodig hebt voor je ruimte. Dat kun je uitproberen met eventueel oude schemerlampjes die je al in huis hebt. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat je de ruimte gelijkmatig hoort te verlichten. Je maakt juist keuzes in wat je wel of niet aandacht geeft in je interieur. Als algemene regel geldt dat wandlampen net onder ooghoogte hangen. Dit om verblinding door de lamp te voorkomen.

Wandlampen van Scandinavisch design hebben uiteenlopende functies, zoals een verstelbare arm, richtbare kap of een dimmer-lichtschakelaar. Kies de vorm, maat en het materiaal van de wandlamp op basis van de functie. Moet het de aandacht trekken of meer in de achtergrond opgaan?

Tip! Lees ook meer over Scandinavische hanglampen…

Scandinavisch design-wandlamp kiezen

Er zit zeker overlap tussen de beschikbare wandlampen, hanglampen en sta-lampen in Scandinavisch design. Vaak worden modellen en herkenbare elementen voor meerdere doeleinden ingezet, als onderdeel van een collectie. Het aanbod aan wandlampen is wel iets kleiner. We zetten de belangrijkste merken en uitvoeringen voor je op een rij.

De wandlampen in deze selectie zijn in elk geval typisch Scandinavisch design en we houden rekening met verschillende prijsklassen. We noemen historische modellen van iconen als Jacobsen, Aalto en Tynell, maar ook modellen van jongere designers.

FRANDSEN Ball

Benny Frandsen
Denemarken
Vanaf: €76,-

Winkel

By Rydéns Puls

By Rydéns
Zweden
Vanaf: €100,-

Winkel

UMAGE Eos Up

UMAGE
Denemarken
Vanaf: €105,-

Winkel

Fritz Hansen Caravaggio

Cecilie Manz
Denemarken
Vanaf: €260,-

Winkel

EBB & FLOW Rowan

Susanne Nielsen
Denemarken
Vanaf: €300,-

Winkel

New Works Material

Nørgaard & Kechayas
Denemarken
Vanaf: €380,-

Winkel

Northern Butterfly

Sven I. Dusthe
Noorwegen
Vanaf: €450,-

Winkel

GUBI 9464

Paavo Tynell
Finland
Vanaf: €500,-

Winkel

Le Klint Swirl

Øivind Slaatto
Denemarken
Vanaf: €530,-

Winkel

Wandlamp Oyster

fermLIVING
Denemarken
Vanaf: €545,-

Winkel

Louis Poulsen AJ

Arne Jacobsen
Denemarken
Vanaf: €660,-

Winkel

A330S “Golden Bell”

Alvar Aalto
Finland
Vanaf: €693,-

Winkel

 
Er kunnen bovenstaand affiliate-links staan. We ontvangen een klein percentage van de aankoopprijs, mocht je op de link klikken en een lamp kopen. Vanzelfsprekend kost jou dat niks extra’s.

Het verhaal van de wandlamp in Scandinavisch design

De brede adoratie voor de Scandinavische lamp kent zijn oorsprong begin 20e eeuw. Lampenontwerper Poul Henningsen werd beroemd met zijn iconische ontwerpen en zou een van de eerste vooroorlogse pioniers binnen het Deens design worden. De lampen kregen zijn initialen: PH, gevolgd door een cijfer. Zelfs in de naamgeving zien we kenmerken van Scandinavisch minimalisme terug. De kracht zit in de eenvoud.

De bekendste ontwerpen van Henningsen waren de Artichoke en de PH5. Beide versies zijn nog steeds te koop bij Louis Poulsen. Dit designermerk produceert en verkoopt de lampen van Henningsen vanaf het prille begin.

Lampen en Zweeds glasdesign

In Zweden ontpopte Carl Fagerlund zich tot belangrijk figuur. Van zijn hand kwamen talloze glazen tafel- en wandlampen. Fagerlund doceerde tekenen en werkte aanvankelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog als lichtarchitect. Zweden bleef een soort van neutraal door de export van grondstoffen aan Duitsland. In 1946 ging Fagerland bij Orrefors Glassworks in Småland aan de slag. Het bedrijf ligt een paar dorpen van Kosta Boda vandaan, een andere belangrijke speler in de Zweedse glasnijverheid. Als je ooit in het zuiden van Zweden bent, kun je nog steeds een kijkje nemen bij de oude glasfabrieken en hun ambacht.

Orrefors is wereldwijd een grote naam en bracht tal van grote designers voort. In 2010 ging het de samenwerking aan met mode-coryfee Karl Lagerfeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vindt men in Orrefors het graalglas uit. Door een nieuwe techniek kon men gekleurde reliëfdecoraties maken, die werden omhuld met een laag kleurloos, transparant kristal. In de jaren twintig van de 20e eeuw zien we onder andere deze manier van werken terug in de art deco-stroming. Tot op de dag van vandaag geeft glas en kristal vaak net dat beetje meer cachet aan Scandinavisch design-wandlampen.

Designlampen uit Finland

In Finland zijn het vooral de designlampen van Artek en Iittala die bekend en gelouwerd zijn. Alvar en Aino Aalto richtte Arek in 1935 op samen met Maire Gullichsen and Nils-Gustav Hahl. Een andere bekende naam uit die tijd is Paavo Tynell. Tegenwoordig zetten ontwerpers als Harri Koskinen, Seppo Koho, Tuukka Halonen en Mari Isopahkala internationaal de Finse toon.

Lampen als die van Artek en Iittala vertegenwoordigen de eenvoudige en functionele principes van de Finse designbeweging. Vaak oogt deze nog een tikkeltje soberder dan design uit Scandinavië. Finse wandlampen en andere verlichting zijn geïnspireerd door de natuur en de uitgestrekte Finse bossen. De lampen onderscheiden zicht door een tijdloos en sculpturaal karakter.

Naast de wandlamp meer over Scandinavisch design ontdekken

In onderstaande artikelen wijden we nog verder uit over andere facetten van Scandinavisch design. Ben je specifiek benieuwd naar Deens design? Lees dan hier verder.

Mobiele versie afsluiten