Categorieën
Algemeen Reizen

Roadtrip Scandinavië: route

Voor een roadtrip door Scandinavië zijn er tal van goede route-opties. Toch zijn er ook valkuilen.

Voor een roadtrip door Scandinavië is best snel een goede route te bedenken. Toch zijn er ook valkuilen. Hoe zorg je ervoor dat je de mooiste plekken ziet en goed uitkomt met bruggen en veerverbindingen? En niet onbelangrijk: hoe zorg je ervoor dat je op tijd weer thuis bent?

We gaan uit van routes voor een Scandinavië-roadtrip van 2 weken. We gebruiken de nauwe definitie van Scandinavië en focussen dus op Denemarken, Noorwegen en Zweden. Voor wat meer lucht in het reisschema zou je dezelfde route prima in drie weken kunnen doen. Je zult je zeker niet vervelen. Hier volgen een paar suggesties op basis van eigen ervaringen en die van andere Scandinaviëgangers.

Roadtrip Scandinavië: de route

Je hebt het briljante idee om op roadtrip naar Scandinavië te gaan met de auto. En nu? Om te beginnen kun je twee dingen doen. Je kunt vanuit Nederland vertrekken of je kunt met het vliegtuig gaan en een auto huren. Laten we eens paar opties bekijken, zodat je een idee hebt.

Hoe graag je ook je bucketlist wilt wegwerken: ik zou het niemand aanraden om Scandinavië in één roadtrip te proppen. De reistijden kunnen in het uitgestrekte noorden en op de kronkelende bergwegen van Noorwegen rap oplopen. En natuurlijk wil je ook kunnen genieten van de plekken waar je komt. Even je rust nemen en de omgeving op je laten inwerken.

Begint je roadtrip in Nederland of België, dan zul je waarschijnlijk een ronde linksom of rechtsom langs het Kattegat en het Skagerak maken. Dit is het water tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Om zoveel mogelijk van Scandinavië op je route te zien is het slim om minimaal één keer de veerboot te nemen tijdens je roadtrip.

Sverd i Fjell bij Stavanger

Roadtrip-idee 1: steden en fjorden

Wil je graag vanuit Nederland vertrekken en in 14 dagen de grote steden van Scandinavië zien? En ook de fjorden niet missen? Dan is de volgende route wellicht een idee. Een paar dagen langer gaan en meer nachten op een plek verblijven is altijd een goed idee. Göteborg, Oslo en Bergen vragen zeker om extra verblijfsduur.

Beste reistijd: mei-september

Wat ga je zien op je route?

Om te beginnen de hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen! Deze stad is een mix van Amsterdam en Scandinavië. En dan bedoel ik het beste van beiden. De fietsen, de gebouwen en het water van Amsterdam. En de ruimtelijkheid en nuchterheid van Scandinavië. In diezelfde lijn ligt ook Göteborg. De stad is one of a kind met zijn eigenzinnige neogotische bouwstijl en ligt prachtig in de rotsachtige heuvels van de Zweedse västkust (westkust).

Tip! Tijdens een stadswandeling ontdek je Göteborg van zijn mooie kanten.

Noorwegen en de fjorden

Steek je de Noorse grens over naar Oslo? Dan ontdek je een jonge en upcoming stad met een heleboel interessante plekjes. De beeldentuinen van het Vigelandpark, het museumeiland Bygdøy of het uitzicht vanaf de Holmenkollen-skischans. Oslo is een belevenis! Men zegt dat de spoorverbinding tussen Oslo en Bergen de mooiste van Europa is. Gelukkig doet de wegverbinding daar niet voor onder. Je doorkruist het Noorse hoogland (Hardangervidda) en komt aan de kust uit in de stad Bergen. De gekleurde, houten huizen van de wijk Bryggen draaien helemaal op toerisme en het Hanzeverleden. Met de pas gerenoveerde kabelbaan kun je vanuit het stadscentrum naar de berg Fløyen, voor een schitterend uitzicht.

Al eilandhoppend met lokale veerpontjes doorkruis je de fjorden op de E39 naar Stavanger. Die reis is echt een belevenis op zich. De veerboten reserveren is niet nodig. In de oliehoofdstad van Noorwegen, Stavanger, kun je dan dieper de Lysefjord in naar het wereldberoemde Preikestolen. Wanneer je langs de kust naar het zuiden rijdt doorkruis je Magma Geopark. De rotspartijen ontstaan uit magma miljoenen jaren geleden zijn echt indrukwekkend, zelfs als je net uit de Noorse bergen komt. In de uitgeslepen dalen liggen schilderachtige kustplaatsjes als Egersund of Flekkefjord. Kristiansand is de laatste stop in Noorwegen en de plek vanwaaruit je de boot neemt naar Denemarken. Kristiansand is een gemoedelijk provinciestadje, waar toch zeker ook het een en ander te doen is. Hier sluit je de reis af in Århus. De grootste stad van Jutland en ook de stad van openluchtbelevenis Gamle By.

Roadtrip Scandinavië route-schema

 • 1e dag: Nederland/België – Kopenhagen (9 uur)
 • 2e dag: Rustdag in Kopenhagen
 • 3e dag: Kopenhagen – Göteborg (3.5 uur)
 • 4e dag Rustdag in Göteborg
 • 5e dag: Göteborg – Oslo (3.5 uur)
 • 6e dag: Rustdag in Oslo
 • 7e dag: Oslo – Bergen (7 uur)
 • 8e dag: Rustdag in Bergen
 • 9e dag: Bergen – Stavanger (5 uur)
 • 10e dag: Rustdag Stavanger
 • 11e dag: Stavanger – Kristiansand (3.5 uur)
 • 12e dag: Kristiansand – Århus (5 uur, waarvan 3 uur veerboot)
 • 13e dag: Rustdag – Århus
 • 14e dag: Århus – Nederland/België (7.5 uur)
Eigen foto | Fløien, BergenRoadtrip-idee 2: fjorden en natuur

Heb je wat minder met de grote steden en ga je meer voor de natuur? Dan zou de volgende route ideaal kunnen zijn voor je roadtrip door Scandinavië. Natuurlijk kun je ook roadtrip-idee 1 en 2 combineren naar eigen inzicht.

Beste reistijd: mei-september

Wat ga je zien op je route?

Je komt aan bij UNESCO’s natuurwonder, de fraaie klif Møns Klint. Hier neem je de tijd om een dagje te acclimatiseren. Dan doe je het uitgestrekte Åsnen-meer aan in Zuid-Zweden. Dit gebied is ideaal om te (wild)kamperen. Meer info over wildkampeerplekken vind je op deze kaart. Dan gaat de reis naar het bosrijke Värmland, maar niet voordat je het pittoreske Gränna aangedaan hebt. Gränna is het dorp van de zuurstokken, die hier nog ambachtelijk gemaakt worden. Het plaatsje ligt bijzonder mooi tussen de oevers van het Vätternmeer ligt en een beboste stuwwal. In Värmland uiteindelijk sla je de bivak op om te wandelen, fietsen en/of kajakken.

Het Noorse gebergte

Dan is het tijd voor het Noorse gebergte. Hier geniet je op eenzame hoogte van het uitzicht van de Gaustatopp. In het dal bezoek je het industriële erfgoed van Rjukan en Notodden. Volgende dag trek je de echte wildernis in en doorkruis je min of meer het Hardangervidda-plateau. Eindbestemming: nationaal park Folgefonna (website). Hier ligt de zuidelijkste gletsjer van Noorwegen, met vergezichten in de westelijke fjorden. Je sluit de reis af vanuit de gemoedelijke Noorse kustdorpjes Larvik of Langesund. Vanuit hier gaan veerboten naar Noord-Jutland.

Eenmaal daar geniet je nog een volle dag van Skagen, de noordelijkste punt van Denemarken. Hier vind je ook Den tilsandede kirke, een kerk verzwolgen door het duinzand. Iets meer naar het westen ligt Rubjerg Knude. Dit is een vuurtoren op een hoge zandduin. Het gevaarte zou in 2023 door de zee opgeslokt worden. Een spectaculaire verplaatsing van de toren in 2019 stak hier een stokje voor.

Roadtrip Scandinavië route-schema

 • 1e dag: Nederland/België – Møns Klint (8.5 uur, met veerverbinding Puttgarden-Rødby)
 • 2e dag: Rustdag op het eiland Møn
 • 3e dag: Møns Klint – Åsnen-meer (4 uur)
 • 4e dag Rustdag in Åsnen
 • 5e dag: Åsnen – Gränna (2.5 uur)
 • 6e dag: Gränna – Värmland (3 uur)
 • 7e dag: Rustdag Värmland
 • 8e dag: Värmland – Rjukan (4.5 uur)
 • 9e dag: Rustdag Rjukan
 • 10e dag: Rjukan – Nationaal park Folgefonna (3 uur)
 • 11e dag: Rustdag Folgefonna
 • 12e dag: Folgefonna – Larvik/Langesund (4.5 uur)
 • 13e dag: Larvik – Skagen (3 uur veerboot)
 • 14e dag: Skagen – Nederland/België (9 uur)
Marek Piwnicki | GaustatoppenRoadtrip-idee 3: de kleine ronde

Natuurlijk hoeft de route niet meteen naar de Noorse fjorden tijdens een roadtrip door Scandinavië. Er is ook in het dichterbije Scandinavië veel interessants te zien. Zo heb je meer tijd en ruimte om Denemarken en bezienswaardigheden in Zuid-Zweden te ontdekken.

Beste reistijd: april-oktober

Wat ga je zien op je route?

Deze route biedt de reiziger een mooie mix van ontspanning en avontuur. Op de eerste dag van de reis kun je ervoor kiezen om Legoland, Silkeborg of Århus te bezoeken, afhankelijk van je voorkeuren. Een gezin zal voor Legoland willen gaan, de outdoor- en plattelandsliefhebber zal voor Silkeborg en historisch uitkijkpunt Himmelbjerget willen gaan. De stedentripper heeft in Århus een fantastische stad te pakken. Na een rustdag vervolg je naar havenstad Frederikshavn. Ook in het noorden van Jutland is voldoende te zien en te doen voor een extra dagje. Meer inspiratie voor je bezoek aan dit deel van Denemarken vind je in het artikel ‘Bezienswaardigheden in Jutland!

De volgende reisdag geniet je ontspannen op de boot. Je maakt de boottocht van Frederikshavn naar het Zweedse Göteborg. Göteborg heeft vele bezienswaardigheden en activiteiten en is niet voor niets de tweede stad van Zweden. Reserveer bijvoorbeeld online tickets voor het historische pretpark Liseberg of neem de tram naar de eilanden voor de kust. Dan is het tijd voor de bossen van Småland. Hopen op een eland langs de weg en genieten van het Zweden zoals je dat vroeger in Pippi Langkous zag. Hoogtepunt van Eksjö is het historische centrum van het dorp met zijn goed bewaard gebleven houten huizen en pittoreske straatjes.

Naar de Oostzee

Na Eksjö bepaal je zelf het verloop van je Scandinavië-roadtrip en de route. Cultuur snuiven in Kalmar of naar Zwedens vakantie-eiland Öland? Het een heeft een kasteel, het ander mooie stranden en een voor Scandinavië unieke steppe in de binnenlanden. Dit gebied heet Stora Alvaret. De reis gaat verder naar Karlskrona, waar je de prachtige barokke gebouwen en de maritieme geschiedenis van de stad kan ontdekken. De omliggende eilanden zijn misschien wel de van de mooiste van Zweden.

De reis eindigt in Kopenhagen of Odense. Als je al in Kopenhagen geweest bent of niet zo van de grote stad houdt, dan is Odense een mooi alternatief. Het is een stad die als een dorp voelt. Bezoek hier bijvoorbeeld het geboortehuis van sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen. Als je nog niet klaar bent om Zweden te verlaten kun je ook van Malmö of Lund je laatste stop maken.

Roadtrip Scandinavië route-schema

 • 1e dag: Nederland/België – Legoland/Silkeborg/Århus
 • 2e dag: Rustdag
 • 3e dag: Legoland/Silkeborg/Århus – Frederikshavn (2 uur)
 • 4e dag: Rustdag
 • 5e dag: Frederikshavn – Göteborg (3.5 uur per boot)
 • 6e dag: Rustdag
 • 7e dag: Göteborg – Eksjö (2.5 uur)
 • 8e dag: Eksjö – Kalmar/Öland (2.5 uur)
 • 9e dag: Rustdag
 • 10e dag: Kalmar/Öland – Karlskrona (1 uur)
 • 11e dag: Rustdag
 • 12e dag: Karlskrona – Kopenhagen/Odense (3/4 uur)
 • 13e dag: Rustdag
 • 14e dag: Kopenhagen/Odense – Nederland/België
Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se | Havenstad KarlskronaRoadtrip-idee 4: vliegen en auto huren

Naar Zweden of Noorwegen met het vliegtuig heeft voordelen als je maar 14 dagen hebt. Deze route voor een roadtrip door Scandinavië is een mix van cultuur en natuur. Ook buitenlands autoverhuur vanaf het vliegveld regel je trouwens voordelig en betrouwbaar via ANWB.nl.

Beste reistijd: mei-september

Wat zie je op de route?

Bij aankomst neem je ruim de tijd voor het schitterende Stockholm. Per fiets, boot of wandelend. Op deze pagina vind je nog een aantal tips. Eenmaal on the road stop je al na een uurtje in Uppsala. Deze vriendelijke studentenstad heeft vooral in de zomer gezellige terrassen en parken te bieden, grotendeels langs de snelstromende rivier, de Fyrisån. Het is ook de stad van Carl Linnaeus en zijn botanische tuinen.

We nemen even een pauze van de stadse gezelligheid en trekken de natuur in. Te beginnen bij de zogenaamde ‘Höga Kust’ in nationaal park Skuleskogen. Het natuurpark is zeer toegankelijk, ook voor de minder getrainde wandelaar. De uitzichten over de Botnische Golf richting Finland zijn overweldigend. Dan trekken we het binnenland in voor een korte tussenstop aan het meer Storsjön, bij  Östersund. Heb je de tijd? Duik eens in de geschiedenis van Zweden in het Jamtli-museum.

We verlaten Zweden

Vanuit hier trekken we de ruige Noorse bergen in. Tijdens een lange reisdag genieten we van de panorama’s en bergpassen. Kers op de taart is de Atlantic Road. Deze bijzondere slingerweg langs de kust is het mekka van de autofotografie. De locatie komt ook voor in de Bondfilm No Time to Die. Het eindstation Molde is de ideale uitvalsbasis om te genieten van de eerste fjorden op je trip. Tip: je kunt te voet of met de auto naar het uitkijkpunt over de fjord en de stad.

Wat je ook niet mag missen tijdens een roadtrip is de wereldberoemde Trollstigen. Deze bergpas met elf haarspeldbochten brengt je naar de Geirangerfjord (foto). Hopelijk ben je nog niet overprikkeld van al het natuurschoon, want in Lom en Jotunheimen krijg je nog eens de volle laag. Breng een bezoek aan de staafkerk van Lom of trek de bergen in van nationaal park Jotunheimen. Hier ligt ook de hoogste berg van Noorwegen: Galdhøppigen.

Dalarna en Siljanmeer

Je sluit de reis af in het Zweedse Dalarna, bij het meer van Siljan. Dit wordt ook wel Zweden in een notendop genoemd. Het water, de cultuur, opgetogen en versierde midzomerbomen, de ‘falu’-rode huizen, de bossen en de heuvels. Alles wat Zweden, Zweden maakt, komt hier bij elkaar.

Roadtrip Scandinavië route-schema

 • 1e dag: Nederland – Stockholm (vliegtuig)
 • 2e dag: Rustdag Stockholm
 • 3e dag: Stockholm – Uppsala (1 uur)
 • 4e dag Uppsala – Skuleskogens Nationalpark (4,5 uur)
 • 5e dag: Rustdag Skuleskogen
 • 6e dag: Skuleskogen – Östersund (3 uur)
 • 7e dag: Östersund – Molde (7.5 uur, via de Atlantic road)
 • 8e dag: Rustdag Molde
 • 9e dag: Molde – Lom (4.5 uur, via de Geirangerfjord)
 • 10e dag: Rustdag Lom/nationaal park Jotunheimen
 • 11e dag: Lom – Siljanmeer (Zweden) (7.5 uur)
 • 12e dag: Rustdag – Siljanmeer
 • 13e dag: Siljanmeer – Stockholm (4 uur)
 • 14e dag: Stockholm – Nederland (vliegtuig)
Eigen foto | Panorama boven Molde

Tip! Scandinavië met de camper verkennen? Dan kan het leuk zijn om via deze website van particulieren een camper te huren.


Meer voor je roadtrip door Scandinavië

Lees gerust verder op deze website. We strooien te pas en te onpas met reistips en inspiratie, bijvoorbeeld in de vorm van lijstjes met bezienswaardigheden en aan te bevelen bestemmingen.

Mobiele versie afsluiten