Categorieën
Reizen

Goedkoop naar Scandinavië

Kun je goedkoop naar Scandinavië? Ja, dat kan als je het slim aanpakt. Of je nu student bent of een gezin hebt.

Kun je goedkoop naar Scandinavië? Ja, dat kan als je het slim aanpakt. Of je nu student bent of een gezin hebt, er zijn altijd wel trucjes te bedenken om je vakantie binnen het budget te houden.

Coverfoto: Øyvind Heen via VisitNorway.com, de Nærøyfjord

Goedkoop op vakantie naar Scandinavië

Wil je goedkoop naar Scandinavië op reis, dan kunnen we een paar kostenbesparende tips aan je geven. Sommige tips liggen voor de hand. Anderen had je wellicht nog niet aan gedacht.

Welk Scandinavisch land is het goedkoopst?

Tussen de drie Scandinavische landen (IJsland niet meegerekend) zit aardig wat prijsverschil. Kijken we naar de Groceries Index, dan zien we dat vooral Noorwegen erg duur is als je boodschappen doet. Zweden scoort ongeveer gelijk met Nederland en België. Reis je door naar Finland? Ook daar zijn de prijzen vergelijkbaar met bij ons. Denemarken is een tikkie duurder. De volgende supermarkten focussen op mensen met een wat kleinere portemonnee.

  • Denemarken: Fakta en Netto
  • Noorwegen: Rema 1000
  • Zweden: Willys en Lidl

Uiteten in Scandinavië

De meest voor de handliggende tip is natuurlijk niet uiteten gaan. Toch wil je ook als budgetreiziger zo nu en dan in de watten gelegd worden. In welk land is dat het lastigst? De restaurants in Noorwegen en Denemarken zijn volgens de Restaurant Price Index erg duur. Ze behoren tot de duursten van Europa. In Zweden ben je gemiddeld een stukje goedkoper uit dan in Nederland. Maak je een rondreis door de Scandinavische landen? Probeer dan je restauranavond in Zweden te plannen.

In Scandinavië wordt wat minder aan tafel bediend dan je misschien gewend bent. Moet je aan de toonbank bestellen? Dan zit je meestal in een lager prijssegment. Op die regel zijn uiteraard ook weer uitzonderingen. Zo zijn bijvoorbeeld veel Indiase en Thaise restaurants low-budget met bediening. Verder is het goed om te weten dat fooi op de meeste plekken niet per se de norm is. Gewaardeerd wordt het natuurlijk wel. Een typisch Zweeds gebruik is een gratis watertappunt in het restaurant. Ook een bespaartip als je dorstig bent.

Foto: Jessica Guzik

Alcohol kopen in Scandinavië

Op basis van bovenstaande indexen is Zweden verreweg het goedkoopste land van Scandinavië. Er zit één addertje onder het gras en dat is alcohol kopen. Hou je wel van een glaasje op zijn tijd? Dan is het wellicht slim om zelf een voorraadje mee te nemen. De Zweedse overheid belast alcohol relatief zwaar en restaurants zijn niet bang om de hoofdprijs te vragen. Er zijn binnen de EU wel limieten aan hoeveel alcohol je vanuit thuis mee mag nemen, maar dat gaat om aantallen die je moeilijk overschrijdt.

Voor Noorwegen gelden andere regels. Hoewel de kans op douanecontrole met de auto vanuit Zweden of Noorwegen klein is, is het toch slim om niet te veel alcohol mee te nemen. Op deze website vind je hoeveel je van welke alcohol mag invoeren.

Verder is het goed om te weten dat Noorwegen en Zweden staatswinkels (Vinmonopolet en Systembolaget) hebben voor de verkoop van alcohol boven de 3.5%. Deze zijn best betaalbaar, maar sluiten vaak vroeg in de avond. Daarna ben je op de bars en restaurants aangewezen. Veel Zweden beginnen hun stapavond in de hierboven al genoemde Thaise restaurants, waar het vaak goedkoop pils drinken is.

Goedkoop naar Scandinavië toe reizen

Denemarken ligt nog net niet op een steenworp van Nederland. Het noorden van Scandinavië kost je meerdere reisdagen. Met de huidige brandstofprijzen kan het slim zijn om in het zuiden van Scandinavië te blijven. Reis je met de auto en wil je met de veerboot oversteken vanuit Denemarken naar Noorwegen? Kies dan voor verbindingen tussen minder bekende plaatsen.

Het is echt geen punt dat je niet meteen in Oslo aankomt, maar in Langesund of Larvik. Een stukje extra met de auto is geen straf in het mooie Noorwegen. Dit principe geldt ook voor de veerboten tussen Zweden en Finland. Kies je voor de bootterminal in hartje Stockholm? Dan betaal je meer voor je overtocht, dan wanneer je vanuit Kapellskär vertrekt, even ten noorden van Stockholm.

Indien je geen auto hebt, kun je vaak goedkoop als voetganger mee op de veerboten. Op het vasteland kun je voor flixbussen kiezen of de website van de Deutsche Bahn in de gaten houden voor goedkope treinreizen naar Scandinavië toe. Zeker buiten het hoogseizoen zijn er interessante aanbiedingen en ben je vaak onder de honderd euro al in Malmö of Kopenhagen.

Goedkope keuzes binnen Scandinavië

Of je vakantie duur wordt, hangt voor het overgrote deel af van de voorkeuren en keuzes die je op vakantie zelf maakt. Je budget bewaken bij overnachtingen is niet zo moeilijk als je op tijd boekt. Online boeken is overzichtelijk en je weet precies wat je kwijt bent. Je dagbestedingen in goede banen leiden is vaak wat lastiger, zeker in de grote steden.

Jerker Andersson/imagebank.sweden.se | Ferryterminal van Gotland.

Goedkoop overnachten in Scandinavië

Het zoeken naar goedkope hotels en hostels is in Scandinavië niet anders dan elders in Europa. Met de bekende online vergelijkingswebsites ben je koning te rijk, maar boek je niet op tijd, dan zijn de goede, goedkope opties weg. Dit geldt overigens ook voor de campings. Het is goed om te weten dat campings op toeristische plaatsen erg druk kunnen zijn in het hoogseizoen. Of je in juni of juli gaat, kan een wereld van verschil zijn. In juli kan alles vol zitten. In juni is er plek genoeg om last minute nog je tent op te zetten. Op deze pagina vind je een aantal idyllische campings aan een meer.

De stok achter de deur voor kampeerders in Zweden en Noorwegen is het vrij kamperen in de natuur. Zolang je alles opruimt en niet in de buurt van huizen kampeert, ben je vrij om met volle teugen van de natuur te genieten. Wat wildkamperen bovendien aantrekkelijker maakt, zijn de trekkershutten verspreid over Scandinavië. Deze vrij toegankelijke kampeerplekken hebben meestal voorzieningen als een afdak, een vuurplek en bescheiden sanitaire voorzieningen. Met de volgende apps/websites vind je altijd een geschikte plek bij jou in de buurt.

Goedkope activiteiten tijdens je reis

Net als bij het overnachten geldt dat je makkelijk rondkomt als je voor de natuur te porren bent. Hou je van hiken en fietsen? Dan zal je vakantie echt niet duur worden. Ook niet als je hier en daar een fika doet (pauze met koffie en gebak) of een ijsje samen eet. Ben je niet zo outdoorsie dan hoef je echt niet op een houtje te bijten. In de steden heb je vaak gratis stadswandelingen, zowel begeleid als onbegeleid. Op deze website vind je wandelideeën voor Kopenhagen, Stockholm en Göteborg. Musea zijn doorgaans betaalbaar en soms zelfs gratis. Decennialang sociaal beleid heeft er zeker in Denemarken en Zweden voor gezorgd dat educatie en cultuur voor iedereen betaalbaar zijn.

Veel grote steden (Kopenhagen, Oslo, Stockholm) hebben kortingspassen voor toeristen, waardoor je goedkoper uit bent in het stads-ov en bij de bekendste attracties. Hou daarbij wel rekening dat je echt een actieveling moet zijn om die passen eruit te halen. Er zijn bovendien online apps als Tiqets.com, waarbij je in de grote steden van Scandinavië vaak goedkoper toegang hebt tot attracties. Soms is een kaartje kopen op locatie ook voordeliger. Wie vergelijkt, die bespaart. De kinder-, studenten- en seniorenkorting op entreeprijzen is alom vertegenwoordigd in de Scandinavische landen.

Inspiratie voor tijdens je reis door Scandinavië

Hopelijk heb je door dit artikel door dat goedkoop naar Scandinavië gaan echt wel te doen is, zeker als je Zweden als uitvalsbasis neemt. Mocht je nog behoefte hebben aan inspiratie voor je reis. Onderstaand vind je wellicht nog iets van je gading.

Vulkanen op IJsland

Wie aan IJsland denkt, denkt al snel aan de vulkanen op het eiland. Sterker, er zijn weinig plekken op aarde die vulkanisch zo actief zijn.

Mobiele versie afsluiten