Categorieën
Reizen Stadswandeling Zweden

Stadswandeling Göteborg: gratis, culinair en cultureel

Met deze gratis stadswandeling door Göteborg ontdek je aparte, leuke en gekke plekken. En heel wat eten en drinken onderweg. GPX zit erbij!

Zoek je naar een gratis stadswandeling voor Göteborg? Die heb je gevonden! Ik heb een route voor je klaargezet in Komoot en Google Maps. Je kunt ook het gpx-bestand downloaden. Geen irritante reclames of accounts aanmaken en meteen aan de wandel! De wandeling voert grotendeels langs Vallgraven, de oude stadsgrachten van Göteborg. Onderweg ontdek je stadsvergezichten, bijzondere standbeelden en het aandoenlijke stadsdeel Haga.

Ik geef je tijdens de stadswandeling door Göteborg zinvolle en minder zinvolle feitjes mee. Het is vooral ook een oriënterende wandeling, waarmee je een heleboel ideeën opdoet voor je verdere verblijf in Göteborg. Er zitten her en der wat trappen in de route. Göteborg is nu eenmaal heuvelachtig.

Één tip vooraf: als je alle eetaanbevelingen opvolgt, val je van deze stadswandeling zeker niet af.

De wandeling

  • Duur: zonder al te lange tussenstops 2 uur
  • Afstand: 6.63 kilometer
  • Hoogemeters: 60 meter (met trappen)
  • Thema’s: Göteborg, kunst, historie, musea en een (vegan) hapje en drankje
  • Seizoen: voorjaar, zomer en najaar
  • Gpx-bestand: via Google Drive
  • Google Maps

Het begin van de stadswandeling door Göteborg

Je zou op elk punt van de route kunnen beginnen, maar voor het gemak starten en eindigen we op een centraal punt in de stad: Kungsportplatsen. Dit plein heeft niks met sport te maken, maar is vernoemd naar de oude koningspoort die hier ooit stond. Het is een een redelijk druk knooppunt, van waaruit tal van trams gaan.

Göteborg Stora Teatern en wandelen in en rondom Palmhuset

Wij gaan hier de brug over en lopen de avenue op. Dit is een lange straat bergopwaarts met hotels en restaurants. Aan je rechterzijde zie je het grootste theater van Göteborg: Stora Teatern. Dit klassieke gebouw valt niet te missen. Vergeet ook niet naar de overzijde te kijken. Hier zie je een plein met een paar Eftelingachtige huisjes. Boven de poort staat Trädgårdsföreningen (letterlijk vertaald: de tuinvereniging). Hier begint het park met onder meer een rozentuin en een palmhuis. Het palmhuis is ideaal om in de koudere maanden even je frisse neus op te warmen.

Vegan fastfood heaven

We vervolgen de route langs de avenue omhoog en wandelen halverwege tegen de beste fastfoodkiosk van Göteborg. Het heet Jonsborgsgrillen en je kunt er een breed assortiment aan vegan snacks krijgen. Ook de vleeseter kan hier overigens terecht. Je kunt er verschillende burgers, (vegan) kebab, falafel, friet en (vegan) worsten eten. Misschien is het allemaal niet zo gezond, maar soms heeft een stadswandeling een snack nodig. Is het toch nog te vroeg? Dan zit er aan dezelfde straatzijde een stukje verder een koffietentje. Bestellen doe je aan de balie.

Göran Assner/imagebank.sweden.se | Het grote theater vanuit de stadsgrachten.

En route: Götaplatsen

Op Götaplatsen (het Gotenplein) heb je meteen een culturele hotspot te pakken. Sta je met je neus naar het grote, imposante gebouw met de lichte bakstenen? Dan zie je het kunstmuseum van Göteborg. Het gebouw ligt een stuk hoger dan het plein en de fontein. Dit museum is absoluut een aanrader. Zie ook de website. Zo zijn er diverse beroemde modernisten tentoongesteld. Ter hoogte van de Poseidonfontein zie je links het stadstheater van Göteborg en rechts het concertgebouw.

Nu gaat er in Göteborg de volgende urban myth rond over Poseidons standbeeld. Het verhaal is misschien wat minder geschikt voor de jonge luisteraars. Ik heb het van twee onafhankelijke, lokale bronnen vernomen, maar nooit kunnen verifiëren. Men denkt namelijk dat de beeldhouwer een socialist was. En hij had het niet zo op de elite van de stad. Die elitaire heren en dames zaten bij mooi weer op de balkons van het concertgebouw. Jan Modaal zat voornamelijk bij het stadstheater aan de overkant.

Wat heeft de kunstenaar nu gedaan? Hij heeft Poseidon zo neergezet dat je vanuit de balkons van het concertgebouw iets anders ziet, dan vanuit het stadstheater. Vanuit het concertgebouw lijkt het of de water spuitende vis een gigantisch mannelijk geslachtsdeel is. Vanuit het stadstheater zie je gewoon Poseidon met een vis. Ik zou zeggen: ga ernaast staan en oordeel zelf maar. Mythe of een bewussie?

Wiki Commons | Poseidon Statyn

Stadswandeling door Göteborg Haga

De stadswandeling gaat verder en we laten de avenue achter ons. Via het Vasapark en Vasagatan lopen we naar stadsdeel Haga. Je komt hier nogal wat woonflats en universiteitsgebouwen tegen, veel in gotische bouwstijl. Mocht je tijdens je verblijf op zoek zijn naar een rustig plekje om te lezen of je e-mail te beantwoorden. Probeer het eens in de kleine universiteitsbibliotheek ter hoogte van de Hagakerk. Hier heb je een mooie, oude leeszaal. Waar je als het goed is, nog zo binnen kunt lopen. Zie Google Maps.

Haga Nygata

Haga begint bij de voetgangerszone van de straat Haga Nygata. Wat meteen opvalt is dat er veel hout in de huizen verwerkt is. Deze stijl is typisch voor Göteborg en wordt ook wel aangeduid als gouverneurshuizen (landshövdingehus). Scandinavische steden kennen een lange geschiedenis van houten huizenbouw. Dat materiaal was immers ruim voor handen. De geschiedenis van stadsbranden is niet verrassend ook vrij lang.

De stad Göteborg bedacht in de 19e eeuw een wet die bepaalde dat een houten gebouw maximaal twee verdiepingen mocht tellen. In Haga reageerde men daarop door een bakstenen eerste verdieping neer te zetten, gevolgd door twee houten verdiepingen. Na enig getouwtrek besloot het bestuur van de stad om dit type bouw toe te staan en het schilderachtige landshövdingehus was een feit.

Haga Nygata is een gezellig straatje met winkeltjes met leuke snuisterijen en koffietentjes. Ben je toe aan fika? Café Husaren trekt de taartenhemel voor je open. Verderop in de straat koop je souvenirs, speelgoed, kleren, woonaccessoires, broodjes voor je ontbijt en ga zo maar door. Met kerst is er een aantal maal kerstmarkt gedurende de adventstijd.

Göran Assner/imagebank.sweden.se | Het gezellige Haga rond Kerst.

Geen stadswandeling Göteborg zonder heuvels

We banjeren bergop richting Skansen Kronan. Voor de kenners van verdedigingswerken: dit noemen we een redoute. Deze robuuste toren moest ooit mogelijke aanvallen van de Denen afslaan uit het zuiden. Het is wel even klauteren. Maar eenmaal boven heb je een fraai uitzicht over de stad. Er zijn bankjes om bij te komen van de klim. Een wafel met slagroom of een flesje water kopen, kan natuurlijk ook. En wel bij het Våffelcafé.

Wandelen richting Masthugget en Järntorget

We gaan Skansen Kronan aan de andere kant weer af en komen aan de Linnégatan uit. Dit is een grote straat van waaruit de stadstrams naar het centrum gaan. Mocht je al blaren op je voet hebben, dan kun je een stukje afkorten. Voor de stugge wandelaars lopen we verder langs Hagabion. Dit filmhuis biedt niet alleen een leuk terras, maar ook goede films die je in de mainstream-bioscopen vaak niet ziet. Op de website kun je per film bekijken of je er iets aan hebt als niet-spreker van het Zweeds. Het gebouw van Hagabion staat bekend als het Viktoriahuis. Dit gebouw werd in de 19e eeuw gebouwd en was destijds het eerste stenen gebouw in de wijk Olivedal. Voordat de bioscoop er in 1983 introk, was het Viktoriahuis een kleine honderd jaar een schoolgebouw.

Voor Hagabion duiken we een zijstraat in en lopen we tegen de mooie, koperen daken van de Oscar Fredriks Kyrka. De Oscar Fredrikskerk is minder oud dan het lijkt en zodoende neogotisch. Vanuit hier gaan we de trappen af richting de Andra Långgatan en Tredje Långgatan. Deze straten zitten vol met ietwat alternatievere bars, pubs en restaurants. Ook in de late uurtjes kun je hier nog met een gerust hart terugkeren.

Credits: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se | Een drankje doen op de Tredje en Andra Långgatan

Even rondneuzen op Järntorget

Järntorget (het ijzerplein) is een prominente opstapplek voor de stadstrams. Op het plein zelf vind je een grote fontein: Järntorgsbrunnen. Het is wel geinig om hier even bij stil te staan en je te realiseren dat dit kunstwerk de vijf werelddelen verbeeldt. Elk figuur op een hoek staat voor een continent. Tore Strindberg is de kunstenaar en klaarde de klus in 1927.

Het laatste deel van de stadswandeling door Göteborg

We lopen terug naar de oude stadsgrachten van Göteborg. Hierbij passeer je het Esperantoplein. Aan het plein ligt het Språkcaféet (het Talencafé). Wat houdt dat in? Nou, elke avond vind je hier mensen die een taal willen leren. Op dinsdagavond kun je bijvoorbeeld als Nederlander terecht die Zweeds wilt leren. Je kunt het dan als volgt aanpakken: jij probeert Zweeds te praten en je Zweedse tafelgenoot Nederlands. De niveaus verschillen en in principe is iedereen welkom. Het programma begint om 17.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

  • Maandag: Spaans, Russisch en Duits
  • Dinsdag: Nederlands, Zweeds, Italiaans en Frans
  • Woensdag: Japans, Engels, Chinees en Portugees
  • Donderdag: Spaans, Catalaans, Frans en Zweeds

De uitspraak eigen maken staat bij veel taalcursussen op één. Dat geldt zeker voor de niet zo fonetisch geschreven Zweedse taal. Zo schrijven de Zweden Göteborg, maar zeggen ze Jeuteborje. Als je daar niet van terugschrikt, zou ik zeker eens bij Språkcaféet gaan kijken.

Anna Hållams/imagebank.sweden.se | De foodhall Saluhallen

Nog meer eten

Dan lopen we via de grachten terug naar het beginpunt. Je komt voorbij nog een knap neogotisch staaltje architectuur: Feskekôrka. De naam is geen standaard-Zweeds, maar een verbastering. Het betekent viskerk. En je raadt het al: hier worden de vismarkten gehouden. Tegenover de viskerk ligt de Boulebar. Hier kun je eten, drinken en jeu de boules spelen. Vooraf reserveren is wel aan te bevelen.

Via de bruggetjes slalom je dan richting het begin. Waarna je eindigt bij de Saluhallen. Een saluhall in Zweden is een klassieke foodhall, waar je tal van lekkernijen kunt kopen en proeven.

Dat was de gratis stadswandeling van Göteborg. Sorry van al het eten! Ik hoop dat je genoten hebt en dat je een heleboel leuke plekjes gezien hebt.

Tot slot

Heb je nu behoefte aan wat meer natuur in Göteborg. Maak dan eens een wandeling in Slottsskogen, het grote stadspark van Göteborg. Dit uitgestrekte gebied is heuvelachtig met afwisselend bos en grasveld. Hier en daar kijk je mooi over de stad uit en er is een dierenpark. Mocht je de stadsdrukte echt even willen ontvluchten, dan is een wandeling rondom Delsjön absoluut de moeite. Daartoe kun je tramlijn 5 (Östra Sjukhuset) nemen vanuit het centrum en uitstappen bij halte Bögatan. Voor meer bezienswaardigheden kun je ook op deze pagina nog even grasduinen: ‘Göteborg: bezienswaardigheden en tips‘.

Staat Stockholm nog op de planning en vond je deze stadswandeling de moeite waard? Kijk dan ook eens naar Gratis stadswandeling Stockholm Djurgården. Meer basic informatie over het land Zweden vind je ook op It’s Scandinavian.com. Voor de Kopenhagen-gangers is er de Gratis stadswandeling Kopenhagen. Wel zo makkelijk.

Eigen foto | Het meer en natuurgebied Delsjön, net buiten Göteborg
Mobiele versie afsluiten