Categorieën
Denemarken

Aarhus in 10 bezienswaardigheden

We nemen je mee langs tien bezienswaardigheden in Aarhus. Deze universiteitsstad heeft ontzettend veel te bieden voor een korte of lange stedentrip.

We nemen je mee langs tien bezienswaardigheden in Aarhus. Deze universiteitsstad heeft ontzettend veel te bieden voor een korte of lange stedentrip. Denk aan het Moesgaard Museum of de moderne kunst van ARoS Aarhus. Aarhus is een hippe stad en ook dé plek om te shoppen. Voor kinderen en eigenlijk voor alle leeftijden is het pretpark Tivoli Friheden of het openluchtmuseum Gamle By een aanrader.

Coverfoto: Robin Skjoldborg

Aarhus is de op een na grootste stad van Denemarken en het ligt centraal in Oost-Jutland, het Deense vasteland. Aarhus heeft alles wat een grote stad te bieden heeft, zonder dat het vervelend druk wordt.

Buiten Aarhus zijn er ook heel wat bezienswaardigheden

Bovendien liggen er een heleboel leuke activiteiten en bezienswaardigheden op rij-afstand Aarhus. Denk aan Legoland of de bossen op en rondom historisch uitkijkpunt Himmelbjerget. Meer informatie over de omgeving van Aarhus lees je in het artikel over de bezienswaardigheden in Jutland. Dit artikel laat je kennismaken met Aarhus in tien bezienswaardigheden.

De top 10 bezienswaardigheden in Aarhus

Onderstaand vind je 10 bezienswaardigheden in Aarhus. De volgorde van de bezienswaardigheden is redelijk willekeurig. De nummer 1 is (toevallig) wel onze favoriet.

10. De botanische tuinen (Botanisk Have)

De botanische tuinen in Aarhus zijn de perfecte plek om even tot rust te komen. Het is een van de oudste en grootste botanische tuinen in Denemarken, opgericht in 1875. De tuin beslaat een oppervlakte van ongeveer 21 hectare en herbergt een indrukwekkende collectie van vele plantensoorten uit verschillende biotopen, waaronder zeldzame en bedreigde exemplaren. Je kunt er zeker in het voorjaar en de zomer lekker ronddolen over de vele kronkelende paden. Er is een café, een (sub-)tropisch binnengedeelte en een plantenwinkel, waar je planten en zaden koopt. Ook een picknick is op een zonnige dag een uitermate goed idee in Botanisk Have.

Jens Thaysen, Århus Stiftstidende

9. Geniet van de vooruitstrevende architectuur

Voor wie van Deense en Scandinavische architectuur houdt, is Aarhus een stad met vele verborgen pareltjes. De voormalige containerhaven is vanaf 2006 nieuw leven ingeblazen en vormt nu de hypermoderne wijk Århus ø (Aarhus eiland). Onderdeel van het project zijn de flats Isbjerget. Je ziet onderstaand wel wat de betekenis van het Deen woord isbjerg is.

Iconisch voor de eerste helft van de 20e eeuw is het stadhuis van Aarhus (foto via Unsplash). Deze bezienswaardigheid is het werk van architecten Arne Jacobsen en Erik Møller. Vooral die eerste geldt als een wereldberoemde designer. Jacobsen ontwierp werkelijk alles, van iconische gebouwen tot lampen, van luie stoelen tot bestek. Het stadhuis van Aarhus is duidelijk een vroege versie van Jacobsens werk, waarin je nog de geest van Bauhaus terugziet. Jacobsen zelf zei overigens weinig met Bauhaus te hebben.

In deze lijst vind je ook het Moesgaard-museum en het ARoS-museum. Beide bouwwerken zijn ook van een iconisch Deens design. Meer over Deens en Scandinavisch design lees je in dit artikel.

Isbjerget – CEBRA, JDS Architects, Louis Paillard and SeARCH. Foto: Kim Wyon

8. Moesgaard-museum

Het Moesgaard-museum ligt net buiten de bebouwing van Aarhus in prachtige natuur, dichtbij de kust. Je kunt er een fascinerende reis maken door de geschiedenis en cultuur van Europa en de regio. Het museum heeft een indrukwekkende collectie archeologische artefacten en etnografische voorwerpen. Je kunt er onder andere de beroemde Grauballe Man bewonderen, een goed bewaard gebleven veenlijk uit de derde eeuw voor Christus. Andere trekpleister is het Gokstad-schip. Dit Noorse vikingschip is opgegraven en maakte onderdeel uit van een groot Vikinggraf. Het Gokstad-schip is erg belangrijk geweest voor onze kennis over de Viking-geschiedenis. Daarnaast biedt Moesgaard-museum interactieve en educatieve ervaringen, zoals het naspelen van Vikinggevechten en het verkennen van oude grafheuvels.

Moesgaard-museum – Henning Larsen Architects. Foto: Kim Wyon

7. Vier de zomer bij Godsbanen

Godsbanen is een hiddem gem en hippe cultuurspinnerij in een voormalige fabriek. Het cultureel centrum heeft een uitgebreid zomerprogramma dat voor een deel ook interessant is voor toeristen. Je geniet van de zon op het dak en op de binnenplaats. Voor (oude) jongeren is er de gelegenheid om te skaten. Kunstliefhebbers vinden er een theater en doorlopend interessante kunsttentoonstellingen. In de eetzaal (Spiselauget) kun je een drankje en/of een hapje doen. Aan de overkant van Godsbanen zit Plantecafeen, waar je tussen een jungle aan kamerplanten gezellig, overheerlijke koffie drinkt.

Photopop – VisitAarhus

6. Het aandoenlijke Møllestien

De lokale VVV maakt grif gebruik van het kleurrijke historische straatje Møllestien. Dat is overigens niet meer dan logisch. Møllestien is absoluut de moeite waard om eens doorheen te banjeren en een paar fraaie foto’s te maken. De huizen hebben elk een eigen kleur en zeker in de lente en zomer staan overal bloemen. Møllestien geeft je weemoed naar vervlogen tijden, of het nu vroeger zo was of niet. Parallel aan Møllestien ligt de straat Vestergade. Hier vind je een aantal hippe koffietentjes en lunchrestaurants.

Robin Skjoldborg

5. Kunstmuseum ARoS

ARoS is een kunstmuseum dat ook iconisch is voor de skyline van de stad. Op het dak kun je een regenboogwandeling maken in het kunstwerk ‘Your Rainbow Panorama‘. De creatie is afkomstig van de Deens/IJslandse designer Olafur Eliasson. Binnenin het museumgebouw vind je een verzameling hedendaagse en moderne kunstwerken. Deze zijn afkomstig van zowel nationale als internationale kunstenaars. Je zinnen worden voortdurend geprikkeld in het museum en je wordt uitgedaagd om over de grote maatschappelijke thema’s van deze tijd te denken.

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 – 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Foto: Robin Skjoldborg

4. Geniet van het uitzicht op het dak van Salling

Salling is een Deens warenhuis in het hart van de stad. Op zichzelf behoort Salling natuurlijk niet tot de bezienswaardigheden in Aarhus die je echt gezien moet hebben. Wat echter de moeite waard is, is het dakterras. Hier kun je onder het genot van een drankje over de daken van de stad uitkijken. Het dakterras is in een moderne, aantrekkelijke stijl gerenoveerd en je zit precies hoog genoeg om de skyline te zien en lang van de zon te genieten.

Frame & Work

3. Ga naar het strand

Je zou het misschien niet verwachten, maar Aarhus wordt aan de noordkant en zuidkant omringd door zandstranden, ideaal voor als het mooi weer is. Op onderstaande foto zie je ook de oneindige brug. Waarom het kunstwerk deze naam heeft laat zich raden. De stranden hier heten Marselisborgstrand en Ballehage en zijn vanuit de stad goed bereikbaar. Er zijn meerdere parkeerplaatsen met enkele goede restaurants in de buurt. Landinwaarts vind je verder een hertenpark en het kleine, doch mooie paleis Marselisborg. Even ten noorden van het centrum ligt Den Permanente. Dit publieke strand trekt veel locals en heeft ook voorzieningen als een sauna en kleedhokken.

The Infinite Bridge – Johan Gjøde. Foto: Dennis Borup Jakobsen

2. Tivoli Friheden

Tussen het stadscentrum en paleis Marselisborg ligt pretpark Tivoli Friheden. Het kan qua attracties en allure niet aan Tivoli in Kopenhagen tippen, maar de relaxte sfeer maakt veel goed. Het park wordt bovendien door bomen omringd, wat het geheel extra sfeervol maakt. In de donkere dagen is het park rijkelijk met lichtjes versierd. Er is een mix van attracties, entertainment en ontspanning voor bezoekers van alle leeftijden. Er zijn een paar kleine achtbanen, maar ook draaimolens, speelplaatsen en andere spelletjes. Zo nu en dan zijn er concerten en theatervoorstellingen. In het artikel ‘De 6 leukste pretparken in Denemarken‘ lees je overigens meer over de pretparken in Denemarken.

Wiki Commons | Tivoli Friheden

1. Den Gamle By

Den Gamle by (het oude dorp) is een ontzettend origineel en levendig openluchtmuseum. Anders dan veel andere openluchtmusea, is Gamle by nooit saai. Het museum beslaat een heel stadsdeel en laat je door middel van acteurs, fraaie gebouwen, ouderwetse spellen en ander vermaak het leven van de voorbije eeuwen zien. Naast het landelijke leven uit de 17e en 18e eeuw ontdek je ook de charmante jaren 60 en 70. Gamle by heeft enkele kroegen, restaurants, een bakkerij, postkantoor en maar liefst 5 tuinen uit verschillende tijdvakken. Het museum is een aanrader voor jong en oud en heeft genoeg te bieden voor een hele dag vermaak.

Robin Skjoldborg

Bezienswaardigheden in Aarhus en Denemarken

Ben je op zoek naar offline reistips over Aarhus en Denemarken? Partnerwebsite ANWB.nl biedt een aantal handige reisgidsen. Onderstaande gidsen zijn rijkelijk geïllustreerd, bevatten handige overzichtskaarten en tal van bezienswaardigheden en activiteiten.

Ontdek-reisgids

Samengesteld door de ANWB

Ga naar…

De Groene Reisgids

Samengesteld door Michelin

Ga naar…

Capitool-reisgids

Samengesteld door Capitool

Ga naar…

 

Verder lezen over Denemarken

Ook op It’s Scandinavian lees je meer over het land van de Vikingen en de legosteentjes. Van het verre Bornholm in de Oostzee tot de Deense Waddeneilanden, we schotelen het je allemaal voor.

Mobiele versie afsluiten