Ben je op zoek naar unieke bezienswaardigheden tijdens je reis naar Denemarken? Hier volgen 15 tips in dit fraaie Scandinavische land. We verlaten de gebaande paden en focussen op de verborgen pareltjes.
Een lijst van 15 bezienswaardigheden voor je vakantie in Denemarken
Denemarken is een veelzijdig land waar veel te doen is. Je vindt er landelijkheid en rust op Jutland. In wereldstad Kopenhagen en de vriendelijke studentensteden Århus en Odense vind je alles wat je van het moderne, Scandinavische leven verwacht. Watersporters kunnen hun hart op, op de Noordzee en in de fjorden.
Verken de Deense eilanden 🔍
Fietsfanaten volgen hun weg eiland-hoppend over de Oostzee-fietsroute. Iedereen die op zoek is naar eilandgevoel heeft echt keuze te over. Van de vertrouwde Waddeneilanden in Nationaal park Vadehavet tot de verre Ertholmene-eilanden op de Oostzee.
We hebben een brede selectie van bezienswaardigheden in Denemarken voor je op de kaart gezet. Hopelijk zit er iets van je gading bij. Andere reistips vind je op de pagina ‘Vakantie Denemarken in de zomer van 2023‘.
Niet in deze lijst met bezienswaardigheden van Denemarken
De klassieke, toeristische trekpleisters hebben we in deze lijst even buiten beschouwing gelaten. Die had je waarschijnlijk al scherp. We gaan ervanuit dat iedereen zijn of haar weg wel vindt naar LEGOLAND (gevestigd in Billund) en naar Kopenhagen met hotspots als Nyhavn, Tivoli, de zeemeermin en Amalienborg. Ook de bekende pretparken staan niet als zodanig op deze lijst. Kijk voor meer informatie daarover naar:
Steden in Denemarken 🏙
We noemen wel bezienswaardigheden die in de steden van Denemarken staan, maar we gaan niet specifiek op de leukste steden in.
Welke steden zijn interessant nu we het er toch over hebben? Het stopt zeker niet bij het al genoemde Kopenhagen, Århus en Odense. De overige steden zijn klein. Toch zijn ze absoluut de moeite van een bezoek waard. Zet ook Ribe, de oudste stad van heel Scandinavië op je lijstje.
Hou je van mooie, historische binnensteden? Sla dan ook Aalborg, Helsingør, Kalundborg, Svendborg, Nyborg en Roskilde niet over. Ook kleine, regionale centra als Frederikshavn, Silkeborg, Vejle, Kolding, Esbjerg, Slagelse en Hobro zijn zeker de moeite.
De mooiste bezienswaardigheden in Denemarken
15. ’t Eilandgevoel van Ærø
| Eiland | Ærø |
Het eiland Ærø is onderdeel van de archipel van Zuid-Funen. Je kunt het alleen met de veerboot bereiken. Daartegenover staat dat de verbindingentalrijk zijn. Er is ook een bootverbinding met Zuid-Jutland, ideaal voor de vakantiegangers uit de Lage Landen. De sfeer op het eiland is landelijk en de kust heeft kiezelstranden met her en der lage kliffen. Het landschap glooit een beetje maar is uitermate geschikt voor de fiets.
De hoofdplaats Ærøskøbing is de voornaamste hotspot. In dit idyllische dorpje tref je een gemoedelijke sfeer met kleurrijke vakwerkhuizen, gezellige terrasjes en cafeetjes. Voor de liefhebbers: Ærøskøbing heeft een ambachtelijke whiskeystokerij.
14. Mooiste plekken in Denemarken: Egeskov Slot
| Kasteel | Zuid-Fyn | Digitale rondleiding |
Één van de bekendere bezienswaardigheden in Denemarken. Het compacte Egeskov Slot werd in de 16e eeuw gebouwd en geldt als één van de weinige renaissancekastelen in Noord-Europa. Een stijl die je ook in de Amsterdamse binnenstad terugziet. Voor iedereen die een voorproefje wilt: er is een digitale rondleiding beschikbaar op de website van Egeskov.
13. Bezienswaardigheid in Oost-Denemarken: kasteel Kronborg
| Kasteel | Noord-Oost-Sjælland |
Kronborg speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Het kasteel werd hier gebouwd op het smalste stukje van de Sont (zeestraat). Dit maakte het voor de Deense koningen makkelijker om tol te heffen. De Republiek der Nederlanden haalden hun graan op de Oostzee en hadden lage tolprijzen afgedwongen met Denemarken. Dat leidde weer tot conflicten met Zweden in de 16e eeuw.
De Vlamingen Anthonis van Obbergen en Hans Hendrik van Paesschen waren overigens de bouwmeesters van het kasteel. In de kelder vind je een beeld van Holger Danske. Hij staat ook wel bekend als Ogier the Dane. Holger is een beroemd fictief figuur uit de ridderromans, zoals het Roelantslied. Hij vertolkt in veel volksverhalen de heldenrol.
12. Den tilsandede kirke, Skagen en Grenen
| Kerk en duinlandschap | Noord-Jutland |
Wat te doen in het noorden van Denemarken? Bijvoorbeeld voordat je de boot naar Noorwegen neemt. De noordkust van Denemarken heeft hoge zandduinen. Het vrije spel dat het zand krijgt, levert bijzondere bezienswaardigheden op. Op plek zeven bespreken we de verzande vuurtoren Rubjerg Knude. Hier willen we het over de absolute noordpunt van Denemarken hebben. In den tilsandede kirke vind je een oud kerkje bedolven onder het zand. Vanuit dit dertiende-eeuwse kerkje heb je ook een fraai uitzicht op de omgeving.
Niet ver van den tilsandede kirke ligt Grenen. Dit is de echte noordpunt van Denemarken. Het gebied mondt als een zanderige tong in de zee. Ook het vriendelijke plaatsje Skagen ligt hier, een bezienswaardigheid op zomerse dagen.
11. Voor gezinnen en watersporters: de Ringkøbingfjord
| Fjord / Lagune | West-Jutland |
De Ringkøbingfjord zelf is een lagune-achtige binnenzee. Het plaatsje Hvide Sande is het epicentrum voor surfers en kitesurfers. In de ondiepe fjord leer je de basis. Op de ruige Noordzee word je gepolijst tot gevorderde. Ook voor gezinnen is er genoeg te beleven in en rondom de fjord. Denk aan een bezoek aan openluchtmuseum Bork Vikingehavn. Kinderen worden hier vikingen voor een dag. De omgeving van de fjord is ideaal om te wandelen en te mountainbiken.
10. Rariteiten aan de Noordzee: Mennesket ved havet
| Kunstwerk | Zuidwest-Jutland |
Mennesket ved havet betekent ‘mannen aan de zee‘. Deze negen meter hoge sculpturen staan aan de kust en vormen de groeibriljanten van Esbjergs stadsmarketing. Vanuit hier kijk je uit over de Deense Waddenzee en ligt het maritiem museum op een steenworp. Dit is één van de laatste werken van kunstenaar Svend Wiig Hansen voor zijn overlijden. Inspiratiebron voor Svend waren de beelden van Paaseiland🗿 en de Cycladische kunst uit het Griekenland van 2000 tot 3000 duizend voor onze jaartelling (foto).
9. Bezienswaardigheden Denemarken: Limfjord en Struermuseum
| Kerkje en museum | Noordwest-Jutland | Website |
Het kerkje van Venø draagt de trotse titel ‘Kleinste kerkje’ van Denemarken. Het heeft een oppervlakte van 6,5 km². Behalve dat het kerkje een plaatje is, zijn er nog andere redenen om naar het eiland Venø in de Limfjord te gaan. Het is een gemoedelijke plek met een camping en toegankelijke, kindvriendelijke zandstrandjes. Heerlijk voor in de zomer. Je komt er met het pontje en het is te combineren met het Struermuseum. Hier vind je exposities over industrieel design. Struer is namelijk de bakermat van het bekende designermerk Bang & Olufsen. Het museum geeft ook rondleidingen door het hoofdkwartier van Bang & Olufsen.
8. Bezienswaardigheden in Denemarken: Bølgen en Vejle
| Woningen | Midden-zuid-Jutland |
Deze iconische flats aan de Vejlefjord zijn het tweede stukje stadsmarketing in deze lijst. De flats genaamd Bølgen (de golf) zijn ontworpen door Henning Larsen Architects. Het bureau werd opgericht door de gelijknamige Henning Larsen, een voormalige student van Jørn Utzon. De Deense architect die wereldberoemd werd met zijn ontwerp van Sydney Opera House. De Wave is ontworpen met Utzon als inspirator.
Het is ook goed om te weten dat het centrum van Vejle een bezoekje waard is. Bovendien ligt het plaatsje niet ver van de route over de bruggen naar Zweden. Ideaal dus voor een tussenstop. Op de E45 op weg naar Noord-Jutland passeer je dit bijzondere bouwwerk.
7. Torenhoge duinen: Rubjerg Knude Fyr
| Vuurtoren en duinlandschap | Noord-Jutland |
De noordpunt van Jutland is beroemd om zijn aanhoudende duinmigraties. Dat het soms ook gevaarlijk kan zijn blijkt wel uit de verplaatsing van vuurtoren Rubjerg Knude. Nadat de toren de afgelopen 100 jaar onder het duinzand verdween, dreigde een val in de zee. Wat in 2019 volgde was een enorme operatie waarbij de toren als één geheel in veiligheid werd gebracht (zie video).
Rubjerg Knude ligt op 20 minuten rijden van de veerboten naar Noorwegen in Hirtshals. De locatie is net een Sahara in het klein en op de kliffen heb je weidse vergezichten over de Noordzee en de kustlijn van Noord-Denemarken. Rubjerg Knude Fyr is met recht één van de bijzonderste bezienswaardigheden in Denemarken.
6. Natuur in de buurt van Kopenhagen: Stevns Klint
| Klif | Zuid-Sjælland |
Ten zuiden van Kopenhagen vind je Stevns Klint. Dit UNESCO-beschermde natuurwonder is met recht één van de spectaculairste bezienswaardigheden in Denemarken. Stevns Klint is een stuk kust met meerdere kliffen. De rotsen bestaan uit krijt, net als de kust bij het Britse Dover. In de Koude Oorlog is hier een geheim, ondergronds fort gegraven. Er is een commandocentrum ingericht en er zijn kilometerslange gangen op 20 meter onder de grond.
Sinds 2008 is een bezoek voor het gewone publiek mogelijk en word je verwelkomt in een ondergronds museum. De klif is ook bekend vanwege de kerk van Højerup. Deze is in 1928 voor een deel in de zee verdwenen, nadat een stuk klif afbrak. De andere helft van de kerk staat er nog. Wil je meer kliffen zien? Vergeet dan ook niet het minstens gelijkwaardige Møns Klint op het nabijgelegen eiland Møn (zie Google Maps).
5. Nationaal park Vadehavet (de Waddenzee)
| Natuurgebied | Zuidwest-Jutland |
Je wilt eens iets anders met vakantie, maar toch ook weer niet. Wat we in Nederland hebben, hebben ze in Denemarken ook. Waddeneilanden met de zo kenmerkende dieren en planten en het bijbehorende spel van eb en vloed. Er zijn vier eilanden in nationaal park Vadehavet.
De eilanden Rømø en Fanø zijn van noemenswaardige omvang en ideaal om een paar dagen uit te waaien. Rømø bereik je over een 9 kilometer lange dam en Fanø bereik je met de veerboot vanuit de stad Esbjerg. Het kleine eiland Mandø kun je net als Fanø met de auto bereiken. Dit is een grindweg die alleen bij laagtij droog ligt. Op de plek waar deze avontuurlijke weg begint ligt ook het Vadehavet-informatiecentrum. In dit moderne, houten gebouw leer je meer over het Waddengebied.
4. Wat te doen op Bornholm? Een dagtrip naar Ertholmene
| Archipel | Oostzee / Bornholm |
Uitgedrukt in reistijd is dit waarschijnlijk één van de lastigste plekken om te bereiken in Denemarken. De eilanden van Ertholmene vormen officieel een archipel. Deze ligt op 20 kilometer van de kust van het vakantie-eiland Bornholm. Vanuit de plaatsjes Allinge, Gudhjem en Svaneke (allen Bornholm) kunnen toeristen met de veerboot naar Christiansø. Dit is tevens het grootste eiland van Ertholmene. De natuur is er fraai en de forten die ooit de deur naar de Oostzee dicht moesten houden, zijn een plaatje. Ben je op Bornholm? Vergeet dan ook zeker deze eilanden niet.
3. Bezienswaardigheden in Kopenhagen? Vrijstad Christiania
| Vrijstad | Kopenhagen |
Het verhaal van Christiania gaat terug naar 1970. Toen kraakte een groep hippies een oude Deense legerkazerne. Zij verklaarden zich onafhankelijk van het moderne leven. Sinds de jaren 90 is er een overeenkomst met de Deense overheid, waardoor er wel belasting betaald wordt. Sinds de jaren 2000 zijn er veelvuldig politie-invallen vanwege de hasjverkoop.
Het is goed om te weten dat Christiania ondanks dat veilig is en heel wat toeristen trekt. Het gebied is vrij langgerekt en je kunt makkelijk van de toeristische hoofdstraten af om te kijken hoe de mensen wonen. Het wemelt van kunst en initiatieven om duurzaam te leven. Christiania doet een beetje aan Ruigoord denken bij Amsterdam, maar dan groter. Zeker een bezienswaardigheid!
2. Bezienswaardigheden in Denemarken: Frederiksborg
| Kasteel | Noord-Oost-Sjælland | Website |
Oké oké, nog één renaissance-kasteel dan. Hét kasteel van Denemarken: Frederiksborg. Dit bouwwerk dateert uit de 17e eeuw. Het werd destijds gebouwd voor de Deense koning Christian IV. Op het kasteeldomein ligt een riant meer en een nog grotere tuin in barokstijl. Vlaming Hans van Steenwinckel de Oude en zijn zonen zijn verantwoordelijk voor de architectuur. Van Steenwinckel was in vaste dienst als bouwer bij de Deense koning. In het gebouw zetelt ook het nationaal-historisch museum van Denemarken.
1. Proef van het verleden in ‘Den Gamle By’, Aarhus
| Historisch openluchtmuseum | Midden-Jutland |
Met recht op nummer 1 als meest fraaie bezienswaardigheid in Denemarken: Den Gamle By. Dit openluchtmuseum in Aarhus is een dorp op zich. Het bestaat uit twee gedeelten. Je vindt er het oude Denemarken van voor de industrialisering en er is sinds enkele jaren een jaren 70-huizenblok.
Het museum heeft bijna 100 gebouwen, maar ook tuinen met allerhande kruiden, bloemen en moestuintjes. Er is een postkantoor en een boekhandel. Er is een sieradenmuseum en een museum voor vintage posters. Voor de dorst is er een taverne waar je bier van de eigen brouwerij drinkt. Voor de honger zijn er meerdere eetgelegenheden met eten uit diverse tijdvakken. Er is natuurlijk ook een historische bakkerij in het dorpje. Her en der lopen acteurs rond die het historische leven extra schwung geven. Een must see!
Meer over Aarhus lees je hier: ‘Aarhus in 10 bezienswaardigheden‘
Meer over bezienswaardigheden in Denemarken
Ben je op zoek naar basisinformatie over Denemarken? Bekijk dan de pagina Denemarken voor beginners eens. Onderstaand vind je nog meer dingen om te doen en te zien.
De lamp speelt een grote rol binnen het Deens design. Dat kan ook niet anders met de beroemde lampen van Henningsen, Jacobsen en Panton.
Een salontafel in Deens design is tijdloos, functioneel en origineel. Lees welke tafel het beste bij jou past.
Met deze gratis stadswandeling door Kopenhagen start je bij Tivoli Gardens en loop je via Christiansborg, Christiania naar Nyhavn. GPX incl.
Het populaire Deens design schittert in menig huiskamer, maar wat is het eigenlijk? En waar komen die iconische vormen en patronen vandaan?