Wat zijn de mooiste steden in Scandinavië voor je volgende citytrip? Het mooiste aan Scandinavische steden als Turku, Göteborg en Trondheim is dat ze dicht bij de natuur liggen. Het voelt gewoon minder druk aan. Dat geldt ook wel voor de hoofdsteden.
Zo is een stad als Stockholm groter dan Amsterdam. En toch is de kans groot dat je in de Zweedse hoofdstad meer uitrust. Dat alles neemt niet weg dat er wel heel veel te doen is. Zowel in de zomer als in de winter is er echt voor ieder wat wils in de steden van het hoge noorden.
Oké, waar moet je wanneer naar toe? De meeste citytrips zullen naar Kopenhagen en Stockholm gaan. Respectievelijk de hoofdsteden van Denemarken en Zweden. Deze steden komen het meest in de buurt van een wereldstad. Er is altijd wat te doen. Op elke dag en in elk seizoen. Je kunt een bar induiken. Je kunt proeven van de wereldkeuken, bij eindeloos veel restaurants. Ook het scala aan attracties en musea is erg breed. Omdat ze op esthetisch vlak ook zeker niet onder doen, mogen ze als bonus op de lijst van mooiste steden van Scandinavië.
Tip! Ga je naar Stockholm? Lees dan gerust eens verder over wat je er zoal kan doen.
Gezien de populariteit van Stockholm en Kopenhagen is de kans ook aanwezig dat je er al geweest bent of er al veel vanaf weet. Welke andere tips heb ik voor je stedentrip? Wat zijn de mooiste steden in Noorwegen bijvoorbeeld?
1. De hoofdstad: Oslo
De Noorse hoofdstad Oslo is kleiner dan Stockholm en Kopenhagen. De stad geniet ook een (iets) minder rijk verleden. In economisch-historische zin dan. Wat vaak vergeten wordt is dat Noorwegen pas sinds 1905 een onafhankelijke natie is. Voorheen waren ook andere Noorse steden als Bergen en Trondheim op verscheidene momenten in de geschiedenis groter en belangrijker dan Oslo.
Ga je op citytrip in Noorwegen? Dan ontdek je een jonge en upcoming stad. Er wordt voortdurend gebouwd en huizen zijn er tegenwoordig bijna niet aan te slepen. Net als in veel Europese hoofdsteden natuurlijk. Oslo ligt prachtig gesitueerd in de Oslofjord. De fjord is minder overweldigend dan de hoge en steile fjorden in het westen van Noorwegen. Dat doet desondanks niet af aan de allure van Oslo.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Oslo
Wat opvalt zijn de vele culturele hotspots. Zo zijn er de beeldentuinen van het Vigelandpark en het Ekebergpark. Met werken van Vigeland, Rodin, Dalí en Damien Hirst. Op het groene schiereiland Bygdøy liggen tal van musea en het studiecentrum voor de Holocaust. De Oslofjord telt vele eilandjes. Het dichtstbij gelegen is Hovedøya met de restanten van een oud klooster. De fortenliefhebber kan zijn of haar lol op in vesting Akerhus. De parel van het nieuwe Oslo is het operahuis in de haven, een knap staaltje noordse architectuur en design.
Meer landinwaarts vindt je alle facetten van het hoofdstedelijke leven. Denk aan het parlement, het koninklijk paleis, stadsbibliotheken, foodhallen, botanische tuinen en diverse musea. Één daarvan is het Munchmuseum. Mocht je bij die laatste het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw‘ missen, dat hangt normaal gesproken in het nieuwe nationaal museum van Noorwegen, ook in Oslo.
Voor meer rust kun je de hoger gelegen gebieden opzoeken, zoals bij de Holmenkollen-skischans met fraai uitzicht. Hier kun je ook golfen, wandelen, fietsen en skiën in de winter. Je hebt er ook parkeerplaatsen waar je gratis je auto achter kunt laten, voor je in de metro naar het centrum springt. Parkeren is namelijk echt een hoofdpijndossier in Oslo. Er zijn te weinig plekken en de tarieven zijn astronomisch voor de normale sterveling. Vergeet ook de oevers van de snelstromende rivier de Akerselva niet. In dit artikel vertellen we nog wat meer over wat je in Oslo kan doen.

2. Trondheim, de oude stad
Trondheim kende zijn bloeitijd en centrumfunctie vooral in de middeleeuwen. Rond het jaar 1000 bekeerde vikingkoning Olaf I zich hier tot het christendom. Daarmee werd Trondheim een christelijke bedevaartsplaats en kon het zich tot stad ontwikkelen. Het religieuze centrum van Trondheim was de Nidaroskathedraal. Deze kathedraal werd al in 1070 gebouwd. Ondanks de vele stadsbranden en dankzij de stenen constructie is het gotische bouwwerk vandaag de dag nog steeds een belangrijke trekpleister. Zo niet, de mooiste kathedraal van Scandinavië.
Trondheim is een echte studentenstad en dat creëert een jonge frisse vibe. Er zijn vele bars, restaurants en koffietentjes. Natuurlijk gaat dat gepaard met de Noorse prijzen, maar als je het slim speelt vind je toch wel je weg. Dat geldt ook voor de alcoholprijzen. Anders dan in Zweden kun je wel de pilseners in de supermarkt kopen. Speciaalbier en wijn vind je in Vinmonopolet, de staatswinkel. Let wel goed op de beperkte openingstijden.
Op een mooie dag kan het een leuk idee zijn om naar het Kristiansten-fort te lopen. Vanuit hier geniet je van de mooiste uitzichten over de stad. Je krijgt dan een beter beeld van hoe Trondheim aan de monding van de meanderende Nidelva-rivier ligt. Een andere must see zijn de oude pakhuizen langs diezelfde Nidelva. Ga naar de brug Gamle Bybro en je kunt genieten van het historische Trondheim.
De mooiste steden van Scandinavië voor je citytrip in de winter
Trondheim is ook de ideale bestemming voor je citytrip in de winter. Skicentrum Vassfjellet ligt op een steenworp. Hoewel geen hooggebergte vind je aardig wat hoogteverschillen landinwaarts. Ook westelijk van de stad bij Bymarka en Gråkallen kun je skiën en langlaufen in de winter. Vanuit de heuveltoppen kijk je zo het winterlandschap van de fjord in. In de zomer is het de ideale wandelspot. Voor de fanatieke fietsers is een rondje rondom Jonsvatnet een aanrader. Een e-bike huren kan natuurlijk ook.

3. Bergen, de hanzestad
De Noorse stad Bergen heeft de twijfelachtige eer om één van de natste steden van Europa te zijn. Desalniettemin is het echt een aanrader. Bij mooi weer is Bergen zeker ook één van de mooiste steden van Scandinavië. De vele kleurrijke huizen, de speling van het water met het licht en de heuvels maken de stad echt een plaatje.
Bergen bloeide in de hanzetijd als belangrijke handelspost met een eigen hanzenkantoor. Vele tonnen kabeljauw gingen jaarlijks over de kade. Vandaag de dag zijn het vooral de toeristen die rondbanjeren in Bryggen, het oude stadsdeel van Bergen. De plek is UNESCO-beschermd. Helemaal authentiek is het niet. Een groot deel van de oude huizen gingen in 1702 tijdens een stadsbrand in vlammen op. Een noodlot dat veel Scandinavische steden niet bespaard bleef. Rap na de brand is gelukkig alles weer opgebouwd.
De mooiste manier om de stad te zien, is te voet. In het centrum ligt alles op zo’n 20 minuten lopen. Het bruist er van de gezellige boetiekjes, kroegjes en eettentjes. Als je van het uitzicht wilt genieten is de nieuwe bergbaan naar het panoramapunt Fløyen een goede optie. Bergen heeft een aantal interessante kunstmusea en stadsdeel Bryggen heeft natuurlijk educatieve plekken over de hanzetijd.
Bergen met Kerst
Het klimaat in de winter is vrij zacht in Bergen, onder invloed van de warme stroom op de Noordzee. Ook in de winter is Bergen dus en prima optie voor je citytrip. En het culturele leven binnen gaat gewoon door natuurlijk. Elk jaar voor Kerst wordt het Pepperkakebyen gebouwd. Vrij vertaald is dit het ontbijtkoekdorp. Dit is een miniatuurlandschap van ontbijtkoek, geheel in kerstthema. Oordeel zelf maar!
Wat zijn de mooiste steden van Scandinavië als we naar Zweden kijken? We laten zoals gezegd Stockholm even buiten beschouwing. Met stipt op één komt dan: Göteborg! Dan wil ik Malmö kort toelichten. De stad die vaak vergeten wordt in de schaduw van Deense buurstad Kopenhagen. M’n dark horse voor Zweden is Uppsala.
4. Göteborg, misschien wel de uniekste stad van Scandinavië
Göteborg is de tweede stad van Zweden. Na Stockholm de enige ook met een echt grootstedelijk karakter. Er zijn verschillende facetten die Göteborg uniek maken. Op de eerste plaats de neoklassieke en neogotische architectuur. Tegen het ruige rotsachtige en toch beboste decor is dit echt een bijzondere belevenis.
Een ander groot pluspunt is dat de stad prima te bewandelen is. Kijk hier voor een gratis stadswandeling. Stap je in een tram dan ben je zo bij de veerpontjes naar de archipel voor de kust. Hier kun je lekker rondstruinen, een bootje huren en een drankje doen. Göteborg heeft veel studenten, culturele activiteiten en artistieke initiatieven. Vanuit de haven gaan de grote veerboten naar Denemarken, een prima alternatief voor de bruggen die Denemarken en Zweden verbinden in het zuiden. Voor de echte shoppers is winkelcentrum Nordstan een walhalla.
Uitgaan in Göteborg
In het Linné-district vind je een heleboel interessante bars en restaurants. Göteburgare Vegan is mijn favoriete burgerplek! In de stadsdelen Majorna en Haga proef je wat van het oude Göteborg, van voor de hoogbouw. Hier vind je iets dat Göteborg uniek maakt: het landshövdingehus. Deze gouverneurshuizen zijn van gekleurd hout in combinatie met een stenen fundament. Neem ook eens een kijkje bij pretpark Lyseberg. Naar het schijnt was Jimi Hendrix dol op het bekende attractiepark en kwam hij er meerdere malen terug. Hou zeker ook de evenementenkalender in de gaten, want er zijn regelmatig interessante concerten. Göteborg staat bekend om zijn productieve muziekscène, een mix van pop, indie en rock.
Citytrip in de winter?
Je stedentrip naar Göteborg kun je ook prima in de winter plannen. Natuurlijk mis je dan de charme van het voorjaar en de zomer, maar je krijgt er winterse gezelligheid voor terug, zeker met Kerst als de hele stad extra verlicht is. Bovendien kent Göteborg de voor ons bekende, gematigde Noordzee-wind. Dat betekent voor Scandinavische begrippen niet al te veel kou.

5. Het mooiste van Malmö
Malmö is het kleine Zweedse broertje van Kopenhagen, dat aan de andere kant van de zeestraat ligt. Is Malmö een bezoekje waar? Jazeker! Als je vanuit Denemarken over de Sontbrug aan komt rijden, zie je in de verte al de wolkenkrabber turning torso van Spaans architect Santiago Calatrava liggen. In de oude binnenstad tref je geen Spaanse, maar wel Nederlandse invloeden. De meeste huizen stammen uit de 17e eeuw. Toen hadden Vlaamse en Nederlandse architecten veel invloed in de kustgebieden langs het Kattegat en de Sont. De zeeverbinding tussen de Noordzee en de Oostzee.
De wijken ten zuiden van de stad bieden een uitgebreid assortiment aan muziek, restaurants en hippe barretjes. Hier ligt ook Folkets Park (het volkspark), waar altijd wel iets te doen is. Iconisch is het Moorse Paviljoen (website). Dit gebouw, dat in eerste instantie op het paleis van een sultan lijkt, is een culturele ontmoetingsplaats. De echte voetbalfans kunnen nog een stukje doorlopen naar het oude voetbalstadion van Malmö waar Zlatan Ibrahimović ooit zijn debuut maakte als profvoetballer.
Tip! Lees ook eens het artikel met bezienswaardigheden in Malmö.

6. Uppsala, de academische stad
Uppsala ligt strategisch op en rondom een stuwwal langs de rivier de Fyrisån. Het is dan ook niet gek dat er een kasteel boven op de heuvel ligt: Vasaborgen. De stad staat vooral bekend om zijn grote studentenpopulaties en de vele studentenverenigingen. Dat geldt overigens ook voor Lund, nabij Malmö. Beide steden zijn van oudsher ook een religieus centrum met een domkerk.
Langs de oevers van de rivier vind je vooral in de zomer gezellige terrassen. Ook het stadspark Stadsträdgården is een leuk stekkie bij mooi weer. Overigens telt Uppsala heel wat openbare parken en tuinen. Dat is niet gek als je bedenkt dat de 18e-eeuwse wetenschapper Carl Linnaeus inwoner van Uppsala was. Linnaeus’ woonhuis met botanische tuin is zeker een bezoekje waard.
Bereikbaarheid voor citytrip
De stad is ook prima vanuit Stockholm te bereiken. Vliegveld Stockholm Arlanda ligt zelfs op een half uur rijden. Ideaal voor een citytrip!

De mooiste steden van Finland
De meeste mensen zullen misschien niet zo snel de kaart van Finland erbij pakken voor hun volgende stedentrip naar Scandinavië. Al was het maar omdat het geen Scandinavië is. Maar we laten het lekker toch aan bod komen. Er zijn zeker een aantal kandidaten die in aanmerking komen voor de mooiste stad van de Noordse landen. Om Helsinki kunnen we niet heen. Het belang van die stad vind je alleen al in de bevolkingsstatistieken terug. Van de 5.5 miljoen Finnen wonen er 1.3 miljoen in Helsinki. Voor dit artikel kiezen we voor Turku als goede tweede.
7. Helsinki, de mooiste en de groenste
Als we het over de mooiste steden van Scandinavië hebben, dan mag Helsinki zeker niet ontbreken. Hoewel de stad toch wel wat naam en faam heeft wereldwijd, is het niet zo toeristisch. Wellicht heeft dat er mee te maken dat Finland in een uithoek van Europa ligt. Wat maakt Helsinki toch de moeite waard? Een mengelmoes van water, groen en de bijzondere Finse cultuur.
De toeristische hotspots zijn vestingeiland Suomenlinna en de kathedraal van Helsinki, die vrij kenmerkend is voor de skyline van de stad. Voor de fans van architectuur zijn er wat projecten te bewonderen van Fins architect Alvar Aalto. De Finlandia Hall is één van de meest bekende. Op museumvlak heb je ruim keuze. De kunstliefhebbers kunnen terecht in het Ateneum. Dit is hét kunstmuseum van Finland. Je vindt er een mix van modern en klassiek. Er zijn ook tal van bekende buitenlandse kunstenaars tentoongesteld. Wil je meer weten over de vader des vaderlands van de Finnen? Neem dan eens een kijkje in het Mannerheimmuseum (website).
Op stedentrip in de winter?
Helsinki en Finland missen de zachte klimatologische invloeden van de Atlantische Oceaan. Die heb je in Noorwegen, Denemarken en Zuid-Zweden wel. Dat betekent dus kou, maar ook sneeuwpret. Zo is de combinatie sauna en ijsduiken erg in trek. Wie van schaatsen houdt kan terecht nabij het treinstation. Hier ligt schaatspark Jääpuisto. Voor de echte liefhebbers lonken ook de bevroren baaien en meren net buiten de stad. Goed om te weten: overal in het winterse Scandinavië stookt men binnen de kachel goed op, meer nog dan in Nederland.

8. Turku, de oude hoofdstad
Turku was in de 19e eeuw de hoofdstad en kende door de geschiedenis heen veel Zweedse invloeden Tegenwoordig spreekt nog zo’n 10 procent van de inwoners Zweeds. Wat overigens niet betekent dat men zich per se Zweeds voelt. Turku is een moderne en levendige provinciestad. Qua schaalgrootte is het vergelijkbaar met steden als Groningen of Utrecht in Nederland.
Het kasteel en de kerk van de stad dateren beide uit de 13e eeuw. Dat geeft al aan dat Turku historisch gezien best wat in de melk te brokkelen had op de Oostzee. We zitten dan zo’n 100 jaar voor de oprichting van het hanzenverbond, dat vele steden in Noord-Europa overzee zou verbinden in een handelsnetwerk. In combinatie met de musea kun je het verleden van de stad perfect ontrafelen tijdens een stedentrip. ’s Avonds heeft de stad genoeg te bieden aan drink- en eetgelegenheden.
Het eiland Ruisalo ligt meteen voor de kust van Turku. Hier heb je golf courts en kun je wandelen en fietsen. Het eiland is door middel van een brug met het vasteland verbonden. Voor de kust van Turku liggen nog eens duizenden eilanden. In de zomermaanden is een bezoek hieraan zeker aan te raden, bijvoorbeeld met een kano of kajak. Er zijn ook georganiseerde boottochten door de archipel.

Ook in het Scandinavië dichtbij huis vind je pareltjes. Hoewel Kopenhagen al eeuwen de grootste stad van het Denemarken is, zijn er toch een paar provinciesteden die een bezoekje waard zijn. Zo kun je denken aan Aalborg of Esbjerg. Toch zou ik voor Odense en Aarhus kiezen. Als je voor een volwaardige stedentrip van pak ‘m beet een weekend gaat.
9. Odense, de sprookjesstad
Odense is de centrale stad op het eiland Fyn (Funen in het Nederlands) en geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Wat Odense vooral aantrekkelijk maakt is de oude, levendige binnenstad. En dat is niet alleen omdat je de sprookjes van Andersen her en der terugziet in het straatbeeld. Ga bijvoorbeeld eens naar de Vintapperstræde (vrij vertaald: wijntappersstraat). Zoals de straatnaam doet vermoeden is dit een belangrijke spot voor gastronomische gezelligheid. Dit nauwe straatje met de vele terrassen zou je met recht hygge kunnen noemen.
Net als Aarhus heeft Odense een openluchtmuseum dat het oude leven laat zien: Den Fynske Landsby. Hoewel iets kleiner dan in Aarhus ontluikt het toch een mooie blik op de geschiedenis van het eiland. Overigens hoef je niet per se naar het museum voor het oude Odense. Ook in het stadscentrum zijn er schattige, gekleurde huisjes in overvloed.

10. Aarhus, de leukste stad
Deze vriendelijke haven- en studentenstad is de tweede stad van Denemarken in omvang. De grote bezienswaardigheden zijn openluchtmuseum Den Gamle By en het ARoS Aarhus Art Museum. Den Gamle By staat niet voor niks op nummer 1 in onze top 15 bezienswaardigheden Denemarken. Het museumpark ligt redelijk aan het centrum vast en heeft de grootte van een hele stadswijk.
Er zijn bijna 100 gebouwen van diverse tijdvakken tot en met de jaren 70. Je kunt er naar het postkantoor. Ook een bezoekje aan de bakker of de boekhandel is een optie. En wat dacht je van een biertje van de museumbrouwerij? Of een historisch verantwoorde maaltijd? Er zitten ook kleinere musea in het museum, zoals een interessante expositie met Deense vintageposters.
In het centrum van Aarhus zijn nog diverse andere musea. De koffiebarretjes en eetgelegenheden zijn talrijk. Bijvoorbeeld in de Jægergårdsgade. Ten zuiden van het centrum kun je naar pretpark Tivoli Friheden. Niet ver daarvandaan ligt slot Marselisborg en herdenkingspark Mindepark, met een monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog.

Met Aarhus hebben we het tiental mooiste steden van Scandinavië compleet. De lijst kon absoluut nog veel langer zijn. Maar toegegeven, met deze 10 en Stockholm en Kopenhagen hebben we zeker de grootste steden wel gehad. Verder kun je nog denken aan het Finse Tampere, het noordelijke Tromsø of de Zweedse tweeling Linköping en Norrköping. Laten we buiten het continent ook Reykjavík niet vergeten, de IJslandse hoofdstad. Of wat te denken van de middeleeuwse charme van Visby, op het Zweedse Gotland.
- In dit artikel lees je meer over winterse citytrips in de Scandinavische hoofdsteden.
- Tip! Partner ANWB.nl biedt ook complete reizen aan, waarbij alles al voor je geregeld is. Tijdens een 20-daagse autorondreis door Scandinavië en de Baltische Staten zie je onder andere Helsinki, Turku, Stockholm, Oslo, Bergen en de Baltische hoofdsteden.
Meer Scandinavische top 10-lijstjes? Lees hier verder!
Als je met je kinderen op vakantie bent in Denemarken, dan is het natuurlijk ook leuk om pretparken te bezoeken. Hier zijn 6 tips.
In dit artikel speld ik de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Zweden voor je op de kaart. Hier volgt een handige top 25.
Jutland is het Scandinavië dicht bij huis en dit deel van Denemarken zit boordevol leuke bezienswaardigheden en activiteiten.
Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Zweden? Het voordeel van Zuid-Zweden is dat je er in een dag bent vanuit Nederland.