Jutland is het Scandinavië dicht bij huis en dit deel van Denemarken zit boordevol leuke bezienswaardigheden en activiteiten. We bekijken alle windstreken van Jutland, of zoals de Denen zeggen: Jylland.
Coverfoto: Kim Viladsen, vuurtoren Rubjerg Knude
Ontdek de bezienswaardigheden van Jutland
Jutland kent heel wat bezienswaardigheden en geniet een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. De regio was al in de achtste eeuw een belangrijke machtsbasis voor de Vikingen. Van hieruit begonnen ze met hun plunderingen en later ook veroveringen van grote delen van Europa. Jutland en Denemarken worden vaak een beetje onterecht met het landschap in Nederland vergeleken, omdat het zo vlak als een dubbeltje zou zijn. Het is echter zo dat Jutland op veel plekken best wel glooit. Het landschap wordt verder gekenmerkt door weelderige bossen, akkers, gemoedelijke dorpjes en attractieve provinciesteden. De lange kustlijn met de vele zandstranden zijn altijd dichtbij, waar je ook bent op dit smalle schiereiland. Jutland heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie.
Bezienswaardigheden in Zuidwest-Jutland
I. De Deense Waddeneilanden
Heb je de Nederlandse Waddeneilanden allemaal al gezien en wil je eens iets anders? Dan zouden Fanø, Rømø en het kleine Mandø weleens iets voor je kunnen zijn. Deze drie eilanden vormen topografisch de laatste Waddeneilanden als je vanuit Texel de hele rij via de Duitse kust afloopt. Rømø kun je bereiken via een lange dam en Fanø met een veerboot vanuit de stad Esbjerg. Het kleine eiland Mandø is ook bereikbaar met de auto, maar alleen als het eb is. Dan is de grindweg ernaartoe droog en kun je eroverheen rijden. Aan het begin van die weg vind je het Vadehavet-informatiecentrum, waar je meer leert over de Deense Wadden. Hier kun je ook informeren naar de getijden en toegankelijkheid van de weg naar Mandø. Alternatief voor eigen vervoer is een tractorbus, die voor het informatiecentrum vertrekt. Rømø en Fanø zijn net als de Nederlandse Waddeneilanden ideaal om met de fiets te verkennen. Je kunt er genieten van gezellige dorpjes en prachtige duinlandschappen.

II. Mennesket ved havet
Mennesket ved havet is een bekend kunstwerk net buiten de stad Esbjerg. Het betekent letterlijk zoveel als: ‘mannen aan de zee‘. Mocht je deze deftige heren bezoeken, dan kun je ook het nabijgelegen Zeevaardersmuseum bezoeken. Het kunstwerk zelf is gemaakt door de inmiddels overleden Svend Wiig Hansen. Hij was gefascineerd door de beroemde massieve beelden op Paaseiland, wat met een beetje fantasie best terug te zien is. Oorspronkelijk zou het beeld op de noordpunt van Noord-Jutland komen, bij Grenen, zodat de mannen de schepen van het Skagerak in het Kattegat zouden kunnen zien varen. Het werd uiteindelijk een blik op de Deense Waddenzee en de haven van Esbjerg en daar staat het ook hartstikke goed.

III. Ribe
Ribe gaat er prat op de oudste stad van Scandinavië te zijn. Nu is dat alleen interessant als een stad ook echt historische looks heeft, en laat dat nu net zo zijn. Sterker, net buiten Ribe ligt een openluchtmuseum, daterend uit de Vikingtijd. Op deze pagina lees je meer over het leven in Scandinavië in de Vikingtijd. In Ribe zelf kun je genieten van gezellige terrasjes, restaurants en café. Tussen de gangen door kun je naar het lokale kunstmuseum, het heksenmuseum en het overdekte Vikingmuseum. Even buiten het centrum kun je een wandeling maken rondom de slotruïnes van Ribe.

Bezienswaardigheden in Zuidoost-Jutland
I. Haderslev, Christiansfeld en Aarø
Haderslav is een rustig provinciestadje van alle gemakken voorzien. De moderniteit proef je in de winkelstraatjes, cafeetjes en restaurantjes. De rijke geschiedenis verneem je op de historische markt in het centrum of in het archeologisch museum. Even ten noorden ligt het dorpje Christiansfeld dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De nederzetting werd in de 18e eeuw gesticht door de protestantse hernhutters die een modelstad voor ogen hadden. Doordat de bewoners aardig geslaagd zijn met een geheel eigen stadsplanning en homogene architectuur staat de plaats tegenwoordig op de erfgoedlijst. Je kunt vanuit Haderslev gemakkelijk een bezoek brengen aan het eiland Aarø, een vakantietrekpleister in de Kleine Belt.

II. Legoland in Billund
Deze bezienswaardigheid had je zelf ook al wel geraden, maar we kunnen Legoland onmogelijk negeren. Het pretpark heeft verschillende themagebieden, waaronder Adventure Land, Pirate Land, Knight’s Kingdom en LEGO City. Hier kun je attracties vinden als achtbanen, waterattracties en entertainmentshows. Enkele populaire attracties zijn de Ninjago-ride, de Aquazone Wave Racers en de Polar X-plorer, een achtbaan die door de sneeuw en ijslandschappen raast. Legoland heeft bovendien een grote miniatuurwereld gemaakt van legostenen. Een soort van Madurodam, maar dan van miljoenen legosteentjes. Er zijn ook restaurants en winkels waar je souvenirs en lego-sets kunt kopen. Voor de jongere bezoekers zijn er speeltuinen, carrousels en kleine achtbanen.

III. Vejle en Jelling
Vejle is een gezellig provinciestadje met een evenzo gezellige ligging. Het stadje ligt beschut aan het uiteinde van de gelijknamige Vejlefjord. Vejles kunstmuseum staat opvallend goed te boek en het stadscentrum is in de zomermaanden bedekt door vele paraplus. Beroemd is ook het flatgebouw ‘The Wave‘ dat ter ere van Jørn Utzon werd gebouwd. De wereldberoemde Deense architect ontwierp het Sydney Opera House. Niet ver van Vejle vandaan ligt het UNESCO-dorpje Jelling. Het was hier dat koning Harald Blauwtand een runensteen opwierp met de boodschap dat hij en de Denen zich tot het christendom zouden wenden. De steen staat er nog steeds, evenals de grafheuvel waar hij zijn vader Gorm in eerste instantie zou begraven. In het belevingscentrum Kongernes Jelling leer je meer over deze beroemde Vikingen.

Bezienswaardigheden in West-Jutland
I. Ringkøbingfjord
Vanaf deze locatie kun je diverse kustgebieden bezoeken waar je kunt wandelen en mountainbiken. De Ringkøbingfjord zelf is een binnenzee met een lagune-achtige uitstraling. Op de smalle landstrook tussen de fjord en de zee ligt het surfdorpje Hvide Sande. De constante wind maakt de fjord perfect oefengebied voor de windsurfers. De golfsurfers gaan meteen de zee op aan de andere kant van het dorp. Bij de stad Ringkøbing ligt het educatieve Naturkraft. Hier leren kinderen en jongeren op een speelse manier iets over hoe de krachten van de natuur ons beïnvloeden.

II. Struer & Venø
Op zichzelf zou een stadje als Struer niet op deze lijst staan. Het is een prettige en gemoedelijke plek aan een zuidelijke arm van de Limfjord. Er zijn een paar leuke restaurants en café’s, maar de blikvanger is toch vooral het Struermuseum. Struer is namelijk de stad waar het bekende Deens designmerk Bang & Olufsen uitgroeide tot een begrip. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de audio- en technologie-branche in de regio en heeft een uitgebreide collectie van vintage apparaten van verschillende Deense bedrijven, waaronder Bang & Olufsen. De vaste Bang & Olufsen-tentoonstelling is een van de grootste bezienswaardigheden in dit museum in het midden van Jutland. Het museum biedt bezoekers een fascinerend inzicht in de geschiedenis en de ontwikkeling van het iconische merk Bang & Olufsen. In de buurt van Struer ligt ook Venø. Op dit eiland kun je de kleinste kerk van Denemarken bezichtigen. De oppervlakte is niet meer dan 6.5 m².

III. Mønsted Kalkgruber
Dit is een van de grootste kalksteengroeves ter wereld. Mønsted Kalkgruber ligt in het hart van Jutland. Je kunt de mijngangen verkennen tot 50 meter onder de grond. Een groot deel is verlicht. Voor de donkere gangen heb je een zaklamp nodig. De gangen voeren ook langs plekken waar vleermuizen hun winterslaap houden. Boven de grond bezoek je de oude kalkfabriek en het museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van de kalksteenmijn. Er is ook informatie over de levens van respectievelijk vleermuizen en mijnwerkers.

Bezienswaardigheden in Oost-Jutland
I. Århus
Århus (Aarhus) is oprecht een van de leukste bezienswaardigheden van Jutland. Op de eerste plaats is de grootste stad van Jutland de thuishaven van Den Gamle By. Den Gamle By is meer dan het zoveelste openluchtmuseum. Het openluchtmuseum opende al in 1914 en was daarmee de eerste in zijn soort. De makers zijn erin geslaagd om het museumterrein te laten voelen als een wijk van Århus, maar dan met straten waarin je je in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw waant. Er is oog voor detail met authentiek voedsel en acteurs. Voor de hedendaagse kunst bezoek je het ARoS Århus. Het museum is makkelijk te herkennen aan de iconische regenboogpanorama-installatie op het dak. Århus is ook een bruisende studentenstad met meer dan 40.000 studenten, wat zorgt voor een energieke en creatieve sfeer. Het centrum van de stad biedt talloze café’s, bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken. Voor de shoppers die in het hippe Denemarken hun slag willen slaan is Århus de beste plek van heel Jutland. Ga dat zien!

II. Silkeborg en Himmelbjerget
Silkeborg is de perfecte bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een mix van natuur, geschiedenis en cultuur. Deze regio van Jutland is rijkelijk bezaaid met bezienswaardigheden. Treed in de voetsporen van sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen en beklim de beroemde Himmelbjerget voor een prachtig uitzicht over het merengebied rondom Silkeborg. Wil je meer weten over het middeleeuwse kloosterleven? Overweeg dan eens het kleine Øm Klostermuseum. Silkeborg zelf is een kleine studentenstad met gezellige horeca en enkele, aantrekkelijke musea. Is dat alles nog niet overtuigend genoeg? Silkeborg wordt ook wel de outdoorhoofdstad van Denemarken genoemd. De vele bossen en heuvels hebben de hiker, de biker en de kampeerder veel te bieden. Het merengebied heeft verschillende opties voor watersporters. Er is in Silkeborg echt voor iedereen iets te doen.

III. Djurs Sommerland
Als Legoland vanuit je accommodatie in het oosten van Jutland net iets te lang rijden is, dan komt Djurs Sommerland zeker in beeld. Dit pretpark voor het hele gezin biedt meer dan 60 attracties in diverse leeftijdscategorieën. Er zijn spannende achtbanen en wildwaterbanen, maar ook rustige attracties voor jongere kinderen. Het park is goed bereikbaar met de auto vanuit bijvoorbeeld Århus. Djurs Sommerland is geopend van begin mei tot eind oktober.

Bezienswaardigheden in Noord-Jutland
I. Rubjerg Knude
Rubjerg Knude is een verlaten vuurtoren in de buurt van veerhaven Hirtshals. Knude is de naam van de enorme zandduin waarop de vuurtoren staat. De vuurtoren werd gebouwd in 1900 en was actief tot 1968. De zee snoepte langzaamaan stukken van de duin en het gevaar voor instorting werd steeds groter. Voorspellingen gingen ervan uit dat de zee in 2023 de toren te grazen zou nemen. Daarom is het gevaarte als één geheel landinwaarts verplaatst. Dit gebeurde in 2019 en haalde het wereldnieuws. Tegenwoordig is het een populaire, toeristische attractie vanwege de schilderachtige locatie en het unieke uitzicht op de omringende duinen en de Noordzee. Het kustplaatsje Lønstrup grenst aan de massieve duinenrij. Dit lieflijke kustplaatsje is ideaal voor en kop koffie en een broodje.

II. Skagen
Skagen is dankzij de ligging een unieke kustplaats in het uiterste noorden van Jutland en Denemarken. De plaats wordt door zee omringd; door het Skagerak en het Kattegat. Twee belangrijke bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn Den tilsandede kirke en het Skagens Museum. De eerstgenoemde is een oude kerk gedeeltelijk bedolven onder het zand. Het gebied staat namelijk bekend om de migrerende duinen. Råbjerg Mile ligt iets westelijker en is de grootste, verplaatsende duin van Denemarken, en een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Skagens museum heeft een grote collectie kunstwerken geïnspireerd op de voormalige kunstenaarskolonie die in Skagen bestond, gemaakt door de zogenaamde Skagenschilders. De voormalige huizen van kunstenaars Holger Drachmann en Michael Ancher kun je nog bezoeken. De haven van Skagen is perfect voor een hapje en een drankje. Skagen heeft zelfs een eigen brouwhuis. Hier proef je het noordelijkste bier van Denemarken.

III. Aalborg
Aalborg is een van de weinige stedelijke bezienswaardigheden in het noorden van Jutland. Bezoekers komen vaak voor het Utzon Center en de Aalborg Zoo. Eerstgenoemde is een kunst- en designcentrum gebouwd ter ere van de beroemde architect Jørn Utzon. Utzon is zoals al eerder in dit artikel beschreven de architect van het Sydney Opera House. Aalborg Zoo kun je combineren met het klimpark, dat ernaast ligt. Als het cultureel-economisch centrum van Noord-Jutland biedt de stad tal van restaurants, café’s en bars. Hoewel Aalborg niet zo’n grote stad is als Århus, heeft de stad toch een aantal leuke winkelstraten waar je kunt winkelen. In de oostelijke haven van Aalborg kunnen de waterliefhebbers SUP’en en wakeboarden bij Aalborg Cablepark.

Op vakantie naar Jutland
Voor een vakantie is Jutland betrekkelijk dichtbij, zeker voor mensen in Noordoost-Nederland. In principe kun je met de trein binnen een dag in Noord-Jutland zijn. Je reist dan via het Duitse Hamburg. Dit geldt ook voor autoreizigers. De Duitse stad kan best wel een bottleneck zijn door drukte, files en wegwerkzaamheden. Vaak zijn de zondagen goed te doen. Eenmaal voorbij Hamburg wordt het snel rustiger op de weg.
Op Google Flights vind je weinig directe vluchten vanuit Nederland en België naar Jutland toe. Uitzondering zijn de vluchten van Zaventem en Schiphol naar Billund, voor alle Legolandgangers. Eenmaal in Jutland heb je ruim keuze uit campings, hotels, pensions, B&B’s en vakantiehuisjes. Je boekt ze eenvoudig via de bekende vergelijkingswebsites.
Tip! Via websitepartner ANWB.nl huur je makkelijk een volledig, verzekerde auto in Nederland en Jutland.
Verder lezen over Denemarken
Natuurlijk hebben we naast Jutland ook heel veel bezienswaardigheden paraat voor de eilanden van Denemarken. Wat te denken van mooie, oude plaatsen als Odense, Roskilde of Nykøbing Falster? En dan hebben we het nog niet gehad over de hoofdstad Kopenhagen of de UNESCO-klif Møns Klint.
Als je met je kinderen op vakantie bent in Denemarken, dan is het natuurlijk ook leuk om pretparken te bezoeken. Hier zijn 6 tips.
Het populaire Deens design schittert in menig huiskamer, maar wat is het eigenlijk? En waar komen die iconische vormen en patronen vandaan?
Op vakantie naar Denemarken deze zomer? Goed idee! De zomer is het hoogseizoen en er is genoeg te doen voor iedereen.
Een salontafel in Deens design is tijdloos, functioneel en origineel. Lees welke tafel het beste bij jou past.