In je zoektocht naar onbekende bestemmingen zou je zomaar eens bij een vakantie naar de Faeröer-eilanden uit kunnen komen. Deze afgelegen eilandengroep tussen IJsland, Schotland en Noorwegen biedt een ongerepte natuurlijke schoonheid, met dramatische kliffen, rustige fjorden en kleurrijke dorpen.
Coverfoto: Mélanie Arouk, Viðareiði
De ‘Faeröer-eilanden’ en de Faeröerse taal
We zijn in het Nederlands snel geneigd om te spreken over de ‘Faeröer-eilanden’. Taalkundig is dat dubbelop, aangezien ‘ö’ eiland betekent in de Scandinavische talen. Letterlijk vertaald betekent Faeröer iets als ‘Schapeneilanden’. Om het nog ingewikkelder te maken noem je de eilanden in de Faeröerse taal ‘Føroyar’ (uitspraak). De taal is familie van de andere Scandinavische talen en lijkt zodoende wel wat op het IJslands. De Faeröer zijn een autonoom gebied met Tórshavn als hoofdstad, maar vallen onder de Deense kroon. Het Deens is dan ook de tweede officiële taal. Overigens zul je net als elders in Scandinavië met Engels en heel eind komen, zeker in de toeristische branche.
In de Faröer kun je met de Faeröerse kroon en de Deense kroon betalen. Beide munten hebben altijd dezelfde koers. Het kleingeld is alleen aanwezig in Deense kronen. De meeste winkels en restaurants accepteren net als op het Europese vasteland bankpassen en creditcards.

Op vakantie naar de Faeröer
De Faeröerse cultuur is uniek, met tradities die teruggaan tot de Vikingtijd. De natuur is tamelijk ongeëvenaard. Er is veel reliëf met in de zomer groene weides en hellingen. Bomen zijn er schaarser. Ondanks de bijzondere omgeving zijn de eilanden nog steeds relatief onontdekt door het massatoerisme. Hierdoor krijg je een authentieke en avontuurlijke ervaring als bezoeker. De eilanden zijn uitermate geschikt om te wandelen en de flora en fauna te fotograferen. Ook paardrijden, vogelspotten, fietsen en duiken is populair onder toeristen.
Reizen naar de Faeröer-eilanden
Er zijn verschillende manieren om naar de Faeröer-eilanden te reizen. Het gangbaarste is om te vliegen. De Faeröer zijn bereikbaar vanuit enkele bestemmingen. Denk aan Kopenhagen, Reykjavík, Edinburgh en het Noorse Bergen. Vanuit Nederland en België moet je dus een keer overstappen, meestal in Denemarken. De nationale luchtvaartmaatschappij van de Faeröer-eilanden, Atlantic Airways, biedt vluchten aan naar de internationale luchthaven Vágar. Vanaf daar kun je met de bus, taxi of huurauto veel andere bestemmingen op de Faeröer bereiken. Hoofdstad Tórshavn is drie kwartier rijden vanuit de luchthaven. De meeste grote eilanden zijn overigens door bruggen en tunnels verbonden.
Tip! Huur je auto via partner ANWB. Dan ben je helemaal verzekerd, zonder verborgen kosten. Je pikt de auto meteen aan de luchthaven Vágar op. Meer informatie…
De boot van Denemarken naar IJsland
Een andere optie om vanuit het Europese vasteland te reizen is de veerboot van Smyril Line nemen. Deze vertrekt in Noord-Denemarken, vanuit Hirtshals, en komt aan in Tórshavn. Daarna gaat de boot verder naar IJsland. Deze optie over zee neemt 36 uur in beslag, maar is wel een belevenis op zich. De veerboot biedt verschillende voorzieningen, zoals restaurants, bars, winkels, een bioscoop, een fitnessruimte en een kinderspeelplaats. Ook zijn er verschillende accommodaties beschikbaar, waaronder slaapcabines in verschillende prijsklassen. De budgetreiziger (en makkelijke slaper) boekt eventueel de slaapstoel.
De beste reistijd voor de Faeröer
Als je Faeröer vergelijkt met andere bestemmingen in Europa, dan is het een mix van Schotland en IJsland. Het natte en frisse Atlantische klimaat maakt dat je zeker niet voor een strandvakantie hoeft te komen. De gemiddelde temperaturen variëren van ongeveer 8 tot 13 graden Celsius in de zomermaanden. Houd er rekening mee dat het weer op de Faeröer-eilanden onvoorspelbaar kan zijn. Warme en regenbestendige kleding mag in je koffer zeker niet ontbreken.

Welke bestemmingen mag je niet missen tijdens je vakantie op de Faeröer?
Welke bestemmingen mag je niet missen tijdens je vakantie op de Faeröer? Er zijn een aantal bekende plekken die je onmogelijk kan missen. De Múlafossur bij het dorp Gásadalur is er daar één van. Dit is misschien wel de bekendste waterval van de Faeröer en zal bij de lokale VVV zeker aangeprezen worden.
Saksun
Saksun is een idyllisch dorpje gelegen in een vallei met een prachtig uitzicht op de zee en een lagune. Bezoek de oude kerk en wandel door het dorpje om de traditionele turfhuizen te bewonderen.
Mykines
Mykines ligt redelijk afgelegen en is het westelijkste eiland van de Faeröer. Deze rots in de Atlantische branding biedt op diverse plekken adembenemende uitzichten op de kliffen en vogels die er nestelen. Trekpleister is de beroemde papegaaiduiker. Vergeet tijdens je wandeling ook de vuurtoren op het kleine eilandje Mykineshólmur niet. Mykineshólmur ligt dicht op Mykines en is te bereiken met een brug.

Tórshavn
Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer en een bruisende stad met veel culturele bezienswaardigheden. Er is een heus nationaal museum, een kunstmuseum en een van de oudste parlementsgebouwen ter wereld. Tórshavn is groot genoeg om van aardig wat restaurants en bars te kunnen genieten. De lokale keuken kan erg vlezig en uitdagend zijn. Ræstur fiskur is zo’n ‘moeilijk’ gerecht. Het is gedroogde en gefermenteerde vis, meestal kabeljauw, schelvis of zeewolf. De smaak is uitgesproken en de geur intens.
Gjógv
Gjógv is een klein dorpje aan de noordoostkust van Eysturoy. Het is vooral bekend om zijn natuurlijke haven en de indrukwekkende kloof waar het dorpje zijn naam aan te danken heeft. Maak een wandeling naar de top voor een prachtig uitzicht.

Kliffen van Vestmanna
De Vestmanna-kliffen zijn een must-see voor vogelliefhebbers. Maak een boottocht langs de kliffen om de vele soorten vogels te bewonderen. Papegaaiduikers, jan-van-genten en alken zijn hier aanwezig.
Suðuroy
Suðuroy is het zuidereiland dat per boot te bereiken is. Het eiland heeft een aantal mooie dorpjes, zoals Tvøroyri en Sumba. Suðuroy biedt ook uitstekende mogelijkheden voor wandelingen, zowel langs de kust als in de heuvels. Bovendien komen er veel minder toeristen.

Onbekende bestemmingen op de Faeröer
Kalsoy
Een verborgen juweeltje op de Faeröer-eilanden is het langwerpige eiland Kalsoy, gelegen in het noorden van de archipel. Het eiland heeft slechts 150 inwoners en is een idyllisch toevluchtsoord met ongerepte natuur en een gemoedelijke sfeer. Een van de hoogtepunten van Kalsoy is de Kópakonan, een rotsformatie die lijkt op een vrouw die uit de zee oprijst. Ook is er de pittoreske vuurtoren van Kallur. Kalsoy is bereikbaar per veerboot vanuit Klaksvík.
Elduvík
Elduvík ligt aan de oostkust van Eysturoy. Het is een klein, pittoresk dorpje met traditionele turfhuizen en smalle straatjes. Maak een wandeling langs de kust om te genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende bergen en de zee. Bezoek ook de oude kerk van het dorpje, die dateert uit de 18e eeuw.

Overnachten op de Faeröer
Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, afhankelijk van je budget en voorkeuren. Je kunt kamperen, slapen in B&B’s of verblijven in hotels. Als je van plan bent om tijdens het drukke seizoen (juni-augustus) naar de Faröer-eilanden te reizen, dan is het slim om je accommodatie vroeg te boeken. Uiteindelijk hebben de eilanden met 55.000 vaste bewoners maar een beperkte capaciteit.
Meer bestemmingen als de Faeröer
Als je de charme van de Faeröer kan waarderen, dan ben je zeker te porren voor IJsland. Van alle bestemmingen lijken de Faeröer het meest op de ruige kustlijnen van IJsland. Een mooi voorbeeld is het IJslandse eiland Heimaey. Ook op dit jonge vulkanische eiland vind je steile, groene kliffen met papegaaiduikers. Lees gerust verder op It’s Scandinavian voor meer inspiratie!
Waar kun je het beste op vakantie in IJsland komende zomer? Ga je voor de golden circle? Of neem je de rondweg over het eiland?
IJsland en Noorwegen zijn uitstekende plekken voor walvissafari. Waar moet je wanneer zijn? En belangrijker, hoe hou je het diervriendelijk?
IJsland heeft talloze, mooie plekken om te ontdekken. Van imposante watervallen en gletsjers tot vulkanen en geothermische baden.