Hoeveel eilanden heeft Noorwegen eigenlijk? Dat zijn er naar verluidt 53.789. En dan hebben we de overzeese Spitsbergen, Jan Mayen en de eilanden in zoet water niet meegerekend. Ga er maar aanstaan voor je volgende vakantie. Gelukkig zijn er vele duizenden al te klein of onbeduidend voor een bezoek. Maar er blijft genoeg te kiezen.
De Nederlandse Waddenliefhebbers zullen kunnen beamen dat het eilandgevoel een uniek iets is. Heerlijk om uit te rusten en de batterij op te laden. Welke eilanden in Noorwegen zijn de moeite waard voor een bezoek? We stellen je voor aan 10 bijzondere eilanden of eilandgroepen in Noorwegen.
Eilanden of eilandengroepen in Noorwegen om te onthouden
Het is niet onze bedoeling om te claimen dat dit de allermooiste of beste eilanden van Noorwegen zijn. Maar… We hebben natuurlijk ons uiterste best gedaan om de pareltjes er voor je uit te vissen. Zie het als een handzaam overzicht in willekeurige volgorde. De insteek van dit artikel is ook om net een paar eilanden of eilandengroepen in Noorwegen uit te lichten die de gemiddelde lezer nog niet kent.
10. Runde: het eiland in Noorwegen voor vogelspotters
Runde staat bekend om zijn rotsachtige kliffen met papegaaiduikers, Jan van Gents, Eidereenden, Noordse Stormvogels en vele andere zeevogels. De zuidelijke ligging van zo’n eiland is vrij uniek. Hoewel Runde echt wel een eindje in de Atlantische Oceaan ligt, hoef je geen boot te nemen. Er is een weg die het eiland via andere eilanden met het vasteland verbindt. Op de Nederlandstalige website Runde.nl vind je echt alles wat je moet weten over deze bijzondere plek.
Beste reistijd: mei – half juli | Bereikbaarheid: met de auto | Dichtstbijzijnde stad: Ålesund
9. Kristiansund en omliggende eilanden
Ten oosten van de wereldberoemde Atlantic Road (die ook over eilanden voert) ligt het provinciestadje Kristiansund. Verwar Kristiansund niet met Kristiansand dat helemaal in het zuiden van Noorwegen ligt. Het mooie aan Kristiansund is ongetwijfeld de ligging. De stad is gesitueerd op een aantal bergachtige eilanden die een barrière vormen tussen de oceaan en het Noorse vasteland. Je vindt er bijvoorbeeld een oude houten scheepswerf met een museum en een leuk cafeetje (The House of Patrick Volckmar).
For the record: Kristiansund ligt op de eilanden Kirkelandet, Nordlandet en Innlandet. Deze worden via de weg verbonden en er gaat overdag een veerbootje tussen Nordlandet en het centrum. Op Nordlandet ligt ook het vliegveld, dat louter voor binnenlandse vluchten gebruikt wordt.
Beste reistijd: voorjaar & zomer | Bereikbaarheid: met de auto (via tunnels)

8. Stavernsøya en Citadelløya in Zuid-Noorwegen
De kustlijn van Zuid-Noorwegen is wat minder ruig dan de fjordenkustlijn in het westen. Dat neemt niet weg dat het er prachtig is. Er liggen kleurrijke havenplaatsjes omringd door cultuur en natuur. Één zo’n voorbeeld is het plaatsje Stavern en het fort van Stavern dat op Citadelløya ligt. Het fort heeft een bijzonder strategische ligging op de eilanden voor de kust. Je kunt er niet zomaar naartoe. Om er te komen kun je terecht bij het dykkersentrum (website). Zij verzorgen de taxidienst naar de eilanden voor de kust.
Beste reistijd: voorjaar, zomer en najaar | Bereikbaarheid: met de boot | Dichtstbijzijnde stad: Larvik

7. Træna, eilanden met een Atlantische vibe
Op 65 kilometer van de kust van Midden-Noorwegen (provincie Helgeland) vind je de eilandengroep Træna. De plek heeft een unieke natuur met onder meer een aantal soorten zeevogels. Het is echt een aanrader voor de zee beminnende toerist. Er zijn een aantal grote en kleine eilanden, eilandjes en riffen. In de winter kun je er wandelen en in de sauna. In de zomer kun je er zeilen, kajakken of naar het jaarlijkse festival in juli. De eilandengroep heeft vaste veerdiensten vanuit het vissersdorp Stokkvågen.
Beste reistijd: hele jaar door | Bereikbaarheid: vaste veerdiensten | Dichtstbijzijnde stad: Mo i Rana
6. Sula, het onbekende eiland tegenover Ålesund
Bij niet veel mensen zal een belletje gaan rinkelen als we het eiland Sula noemen. De schitterende stad Ålesund aan de overkant van de Borgundfjord is een aardige bliksemafleider. Zeker met het vergezicht over de stad op het toeristische Aksla-uitkijkpunt. Toch verdient Sula aanbeveling, want als je de wandelschoenen aantrekt en naar de toppen loopt, dan kun je net nog een fjord verder kijken, en wat je dan ziet is in gewoonweg adembenemend. Neem alvast stiekem een voorproefje via Google 360.
Beste reistijd: voorjaar, zomer | Bereikbaarheid: auto, veerboten | Dichtstbijzijnde stad: Ålesund
5. Herøy & Dønna, eilanden in midden-Noorwegen
Net ten noorden van de wat bekendere Vega-eilandengroep liggen Herøy en Dønna. De eilanden zijn niet zo toeristisch en ideaal voor de actievere familievakanties. Als de temperaturen in het voorjaar weer stijgen is het de ideale plek om rond te touren met de fiets. De eilanden zijn er groot genoeg voor. Verder zijn de opvallend heldere wateren erg geschikt voor kajakkers. Let erop dat je bij een kajakverhuur/-school een beginnerscursusje moet doen voor je alleen eropuit mag. Klimmers en wandelaars komen aan hun trekken op de toppen van het iets grotere eiland Dønna.
Beste reistijd: voorjaar-najaar | Bereikbaarheid: vaste veerdiensten | Dichtstbijzijnde stad: Mo i Rana

4. Ytre Hvaler National Park
De eilanden die de kustlijn vormen van nationaal park Ytre Hvaler zijn de eerste die je tegenkomt als je vanuit de Zweedse westkust Noorwegen binnenrijdt. De rest van het park ligt onder water en draait om de kelpwouden en het koraal dat je hier vindt. Net als op de Waddenzee is de kans groot dat je zeehonden treft. De eilanden zijn over land bereikbaar vanuit Frederikstad. Je kunt de zee en de kust bewonderen vanuit verschillende parkeerplaatsen. Vanuit daar kun je verder over wandelpaden. Er zijn ook excursies per boot mogelijk. In de haven van het dorpje Skjærhalden zit een bezoekerscentrum. Vanuit hier kun je ook met de veerboot naar de zuidelijke eilanden op de grens met Zweden.
Beste reistijd: hele jaar door | Bereikbaarheid: auto | Dichtstbijzijnde stad: Frederikstad
3. Noorwegen rond de poolcirkel: Værøy, Røst en de Lofoten-eilanden
De Lofoten in dit overzicht opnemen is natuurlijk makkelijk scoren. De eilanden van de Lofoten zijn misschien wel het natuurlijke hoogtepunt van Noorwegen. De eilanden Værøy en Røst reiken het verst in de Atlantische Oceaan en zijn aanlokkelijk om aan het massatoerisme te ontsnappen. Er zijn veerverbindingen vanuit Bodø (vasteland) en Lofoten-eiland Moskenesøya.
Værøy staat bekend om de lundehund. Dit is een hondenras dat speciaal gefokt is voor de jacht op de papegaaiduikers. Papegaaiduikers nestelen op de hoge kliffen en dat heeft ertoe geleid dat deze honden erg lichtvoetig, snel en wendbaar zijn. Dat de Noorse geschiedenis zelfs op dit afgelegen plekje diepgeworteld is, blijkt wel uit de overblijfselen uit de vikingtijd. Niet heel verrassend is het een paradijs voor wandelaars en vogelspotters.
Het eiland Røst ligt vanuit Værøy nog een veerdienst verder in de oceaan. Ook hier wemelt het van de bijzondere zeevogels. Elk jaar in juni wordt het papegaaiduikerfestival gehouden. En dat is geen vogelbeurs, maar een cultureel muziekfestival. Meer informatie via lundefestivalen.no.
Beste reistijd: voorjaar en zomer | Bereikbaarheid: veerboot | Dichtstbijzijnde stad: Bodø of Narvik

2. Hidra en Andabeløya bij Flekkefjord, Zuid-Noorwegen
De eilanden Hidra en Andabelsøya zijn goed te bereiken in Zuid-Noorwegen en nog niet zo bekend. Voor kampeerders, families, dagjesmensen en wandelaars hebben ze alles wat een vakantie op het Scandinavische platteland moet zijn. Groene natuur, hoogteverschillen, water, kampeerplekken, koffie- en lunchplekken en de veerman die totaal ongehaast zijn dienst draait. Voor een overnachting kun je waarschijnlijk het beste op het iets grotere eiland Hidra zijn. Er is in het idyllische dorpje Kirkehamn een pension, een gratis jachthaventje, een supermarktje, een camping en een museum. Met de nieuwe veerverbinding tussen het Duitse Emden (bij Groningen) en Noorwegen, komt deze gemoedelijke plek opeens een stuk dichterbij huis.
Beste reistijd: zomer | Bereikbaarheid: veerboot | Dichtstbijzijnde stad: Kristiansand
1. Magerøya en de Noordkaap
Wie dacht dat de Noordkaap het noordelijkste puntje van het Europese vasteland is, zit er helaas naast. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya en is ook niet het noordelijkste puntje van Europa. Geografisch gezien ligt zelfs op het eiland de landpunt naast de Noordkaap noordelijker. Wil je daar komen? Dan heb je wel je wandelschoenen nodig. Wil je het noordelijkste punt van het vasteland van Europa van je to do list halen? Dan moet je een fjord oostelijker zijn.
De enige noemenswaardige plaats op Magerøya is Honningsvåg. Hier kun je weer even verbinding maken met de bewoonde wereld, naar het Noordkaapmuseum en warm en droog overnachten. Op zichzelf is er weinig bijzonders op de Noordkaap. Het gaat er vooral om wat er niet is, in plaats van wat er wel is. Je staat (bijna) op de noordpunt van Europa, kijkt richting de Noordpool en alles voelt heel erg ver weg.
Beste reistijd: zomer | Bereikbaarheid: auto | Dichtstbijzijnde stad: Honningsvåg

Noorwegen heeft natuurlijk meer dan alleen eilanden
Op deze website lees je nog veel meer over het schitterende Noorwegen. Hou je van eilanden? Overweeg dan ook eens een reis naar de Faeröer. Deze zelfstandige eilandengroep ligt tussen Noorwegen en IJsland.
Kristiansand heeft heel wat bezienswaardigheden voor je in petto. Van historische locaties tot moderne attracties, er is voor elk wat wils.
Waar kun je het beste op vakantie in Noorwegen in de zomer van 2023? Leuke festivals, hotspots en toffe manieren om Noorwegen te beleven.
Je gaat op vakantie naar Noorwegen, maar wat zijn de mooiste plekken? Zijn ze wel of niet toeristisch?
Zuid-Noorwegen is de laatste jaren erg populair voor een rondreis met de auto vanuit Nederland of België. Ook hier vind je fjorden, bergen, sneeuw, meren en ongerepte natuur.