Als je naar Zweden wilt met de auto, sta je binnen één reisdag in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Zweden leiden.
Op deze pagina geven we je een aantal opties. Eenmaal gearriveerd is de auto een prima middel om rond te reizen, zo niet het beste. We leggen uit waar je op moet letten als je autorijdt in Zweden. We besluiten ons verhaal met een aantal tips voor een rondreis.
Naar de auto naar Zweden via Denemarken
Voor je autoreis naar Zweden trek je normaal gesproken één reisdag uit. Afhankelijk van de drukte op de weg zit je 8.5 tot 10 uur in de auto om vanuit Utrecht de Zweedse grens te bereiken. Op zondag reizen is vaak een slim idee. Zo vermijd je de vele vertragingen bij wegwerkzaamheden en de drukte bij Hamburg en de Elbetunnel. Ben je voorbij Hamburg? Dan zul je merken dat het allemaal een stuk vlotter verloopt.
Hoewel met de auto naar Zweden in één dag prima te doen is, kan een tussenstop ook interessant zijn. Deense plaatsen als Århus, Odense en natuurlijk Kopenhagen zijn meer dan de moeite waard. Je zou er zelfs een stedentrip van kunnen maken. Rij je naar Århus, dan kun je bij Grenaa de veerboot naar de Zweedse havenstad Göteborg nemen.
Auto huren voor je reis naar Zweden
De meeste mensen zullen met eigen auto naar Zweden gaan. Dat is ook verreweg het makkelijkst en het goedkoopst. Heb je geen auto? Of heb je misschien niet zo’n vertrouwen in je oude bakkie? Dan kan het slim zijn om een auto te huren. Er zijn verschillende manieren om een huurauto te vinden. Zo zijn er online vergelijkingswebsites. Hou er wel rekening meer dat de goedkoopste prijs op de website niet altijd de goedkoopste is bij de afrekening.
Partnertip! Via de ANWB huur je een auto zonder verborgen kosten en ben je meteen verzekerd.

Met de auto op de veerboot van Puttgarden naar Rødby
Om het overzichtelijk te houden, gaan we nu even uit van de snelste route naar Denemarken vanuit Nederland of België. Dan komen er twee opties in beeld. Een reis met de korte afstandsveerboot van Puttgarden naar Rødby of de route zonder overtocht, via Jutland en de grote bruggen.
De verbinding tussen Puttgarden en Rødby is een populaire optie. Meer informatie vind je op de website van de vervoerder: Scandlines. Er zijn wel een aantal zaken om in ogenschouw te nemen.
✔ Ieder half uur een boot.
✔ Even een pauze terwijl je toch dichter bij Zweden komt.
✔ Slechts een half uurtje overtocht.
✔ Minder kilometers dan zonder overtocht.
✔ Vooraf boeken is iets goedkoper.
❌ Een retourtje zonder de Sontbrug kost om en nabij de 200 euro.
❌ Het retour-combi-ticket inclusief veerboot en Sontbrug kost om en nabij de 360 euro in het hoogseizoen.
❌ Campers en caravans betalen aanzienlijk meer voor de extra ruimte die ze innemen.
❌ In het hoogseizoen kan het soms druk zijn met langere wachttijden.
*De prijzen zijn schattingen. Check de websites van de vervoerder en de Sontbrug voor actuele prijzen.
Met de auto naar Zweden zonder overtocht
Als je met de auto naar Zweden gaat zonder overtocht dan rij je via Jutland (Deense vasteland) over de drie bruggen. Dit zijn van west naar oost de Nieuwe Kleine Beltbrug (Den Nye Lillebæltsbro), de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Sontbrug (Øresundsbron).
✔ Een retourtje kost je om en nabij 200 euro, de Grote Beltbrug (70 euro) en de Sontbrug (130 euro).
✔ Je hoeft niet bang te zijn voor drukte aan de ferryterminal.
❌ Je legt 135 kilometer meer af.
❌ Meer snelweg is meer kans op files.
*De prijzen zijn schattingen. Check de websites van de Grote Beltbrug en de Sontbrug voor actuele prijzen.
Met de auto naar Zweden zonder de Sontbrug
Is er een mogelijkheid om die dure Sontbrug te omzeilen? Nee, er is geen aanbevelenswaardige optie als je zo snel mogelijk in Zweden wilt zijn. Er is wel een veerverbinding tussen het Deense Helsingør en het Zweedse Helsingborg. Deze connectie is een paar tientjes goedkoper. Op zich is dat positief, maar je reis wordt er wel langer van.
Je kunt het overwegen als je Helsingør en Helsingborg wilt bezoeken. En dat is op zichzelf wel aanbevelenswaardig. Beide steden aan het nauwste stuk van de zeestraat hebben namelijk een rijk verleden, dat nog steeds zichtbaar is.
De wereldberoemde Sontbrug tussen Denemarken en Zweden
Hoeveel bruggen kun je bij naam noemen buiten Nederland of België? Misschien de Golden Gate Bridge in San Francisco, de Brooklyn Bridge in New York of de Tower Bridge in Londen? Hoe dan ook, in dat rijtje mag bij veel mensen ook de Sontbrug (Øresundsbron). De brug werd in het jaar 2000 geopend en genoot toen al veel aandacht, vanwege de enorme overbrugging (9 km zee).
De absolute doorbraak van de brug kwam natuurlijk met de tv-serie The Bridge (imdb-rating: 8.6!). Deze Scandinavische misdaadserie start met een gevonden lijk op de grens van Denemarken en Zweden. Het iconische personage politierechercheur Saga Norén schittert gedurende 4 seizoenen met vele andere beroemde Scandinavische acteurs.
Wereldwijd werd de serie in meer dan 100 landen uitgezonden. In totaal zijn er maar liefst vijf remakes van de serie in tien landen. Een voorbeeld daarvan is The Tunnel, waarbij een soortgelijk incident zich voordoet in de Kanaaltunnel. De tunnel tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Met de auto en de veerboot naar Zweden
Wil je naar Zweden met de auto op (of eigenlijk in) de veerboot? Dan zijn er een aantal opties. We noemden al de overtocht vanuit Grenaa naar Göteborg en de korte oversteek tussen Helsingør en Helsingborg. Ben je in Noord-Jutland? Dan kun je ook een veerboot vanuit Frederikshavn naar Göteborg boeken. Sla je liever Denemarken en Zuid-Zweden over? Dan kun je de veerboot van Kiel naar Göteborg boeken. Overtochten van die afstanden duren wel wat langer en zijn duurder. De prijzen schommelen net als bij vliegtickets. Uiteraard bespaar je wel flink wat kilometers.
Je kunt ook overtochten maken vanuit Duitsland direct naar Zuid-Zweden. Vanuit Sassnitz is er een verbinding met het Zweedse Ystad. Het leuke aan die verbinding is dat je vanuit het Duitse eiland Rügen vertrekt. Dit is een schitterend gebied en ideaal als opstarter van je vakantie naar Zweden. Je kunt ook vanuit de Pools-Duitse grens naar Zweden oversteken. Je vertrekt dan in Świnoujście en steekt over naar Trelleborg of Ystad.
De veerboten vanuit Rostock
Vanuit Rostock gaan er ook legio boten naar Scandinavië. Je kunt kiezen voor de korte oversteek naar het Deense Gedser. Je moet dan wel nog de Sontbrug overrijden om in Zweden te komen. Wil je dat omzeilen? Dan neem je de boot naar het Zweedse Trelleborg, in de zuidwestpunt van Zweden. Er is ook een lange reis te boeken. Je vaart dan naar het Zweedse eiland Gotland midden op de Oostzee. Dat is een hele reis, maar Gotland is dan ook wel een bijzondere plek. Overigens zijn er ook veerverbindingen met Gotland in Zweden zelf. Die zijn natuurlijk wat korter in duur en afstand.
De veerboten vanuit Lübeck-Travemünde
Nabij voormalig Hanze-epicentrum Lübeck vind je in Travemünde een grote ferry-hub voor de Oostzee. Ook hier kun je naar Zweden oversteken en wel naar Malmö en Trelleborg. Voor de echte liefhebbers zijn hier ook overtochten naar het Finse Helsinki. Je gaat dan ’s nachts aan boord en maakt je op voor maar liefst 31 uur op de boot.

Kosten van met de auto naar Zweden
Wat kost nou zo’n autoreis naar Zweden? Ga je met enkel een auto op vakantie naar Zweden? Dan betaal je zoals gezegd – heen en terug samen – 200 euro om de bruggen in Denemarken te gebruiken. De veerbootverbinding Puttgarden – Rødby is in combinatie met de Sontbrug duurder.
Met een zuinige benzineauto ben je zo’n 250 euro kwijt aan tanken onderweg. De dieselprijzen zijn vergelijkbaar. Rij je elektrisch dan ben je een stuk minder aan energiekosten kwijt. Hoeveel precies? Dat ligt onder andere aan je auto. Een ruwe schatting bij 1900 kilometer voor een retourtje is 150 euro. De kilometers die je daar rijdt, hebben we niet meegenomen. Je bent geen geld kwijt aan autosnelwegvignetten of andere tol.
Met de auto en caravan naar Zweden
Zweden is het ultieme kampeerland, zeker wanneer je een caravan of camper hebt. Je hebt immers minder last van een net wat frissere nacht in vergelijking met een tent. Zweden is bovendien een groot land met veel ruimte. Er zijn buiten de grote steden weinig plekken waar je met een grote camper niet uit de voeten kunt. Hou er wel rekening mee dat je op de veerboten naar Zweden toe meer betaalt voor een overtocht. Op de Öresundbrug (prijzenoverzicht) betaal je minimaal het dubbele voor een retourtje.
Met de auto naar Zweden in de winter
Zweden is ook in de winter prima te bereiken. In de bewoonde gebieden worden wegen doorgaans goed onderhouden, ook bij winterse omstandigheden. Meer noordelijk en wat verder van de bewoonde wereld kun je rekenen op afgesloten en niet onderhouden wegen in de winter.
Wettelijk ben je verplicht om tussen 1 december en 31 maart bij winterse omstandigheden winterbanden op je auto te hebben. Vanzelfsprekend is het slim om bij winters weer überhaupt winterbanden te hebben, ook buiten deze periode. De profieldiepte moet minimaal 3 millimeter zijn. De duur van de winter kan per regio sterk verschillen.
De omstandigheden op de weg worden als winters beschouwd als er sneeuw, ijs, smeltende sneeuw of vorst op enig deel van de weg ligt. De Zweedse politie beslist uiteindelijk of de omstandigheden winters zijn.
Hou er ook rekening mee dat de dagen erg kort zijn in de winter. Op niet-verlichte wegen kan het echt pikkedonker zijn. Het is dan ook niet voor niks dat sommige auto’s in het noorden van grote, externe lampen zijn voorzien.
Zie ook: ‘Welk klimaat heeft Zweden?‘

Met de auto naar Zweden: als je er bent
Autorijden in Zweden is echt een verademing. Er zijn in vergelijking met de Lage Landen echt weinig weggebruikers. Bovendien vertoont de doorsnee Zweed een nette rijstijl. De mensen hebben bovendien zeeën van tijd en dat merk je ook in het verkeer. Ideaal dus om goed in de vakantiemodus te komen.
Reisduur met de auto
Zweden is een uitgestrekt land en je zult wat langer in de auto zitten, dan je in Nederland gewend bent. Op zich zijn alle plaatsen in het zuiden van Zweden snel bereikbaar. Malmö (Sontbrug) – Göteborg is ongeveer 3 uur rijden. Malmö – Stockholm is 6.5 uur rijden. Göteborg – Stockholm kost je 4.5 uur reistijd. Wil je naar Lapland? Reken dan vanuit Stockholm op reistijden van 10 tot 15 uur.
De ultieme remedie tegen lange reistijden is je reis in etappes plannen. Er is ook op weg naar Lapland genoeg te doen. Denk aan een tussenstop in steden als Uppsala, Gävle en Umeå of een bezoek aan de schitterende Höga Kusten. Dit bosrijke en heuvelachtige kustgebied heeft wel iets weg van het beroemde Acadia National Park in de VS.
Tol in Zweden
De wegen in Zweden zijn net als in Nederland tolvrij. De enige factuur die je thuis op de mat kunt krijgen, is die van de steden Göteborg en Stockholm. Hier betaal je bij veel drukte enkele euro’s tol. De registratie gaat op nummerbord. Je hoeft er niks voor te doen.
Snelheidscontroles in Zweden
Er zijn weinig controles op snelheid in Zweden. Op veel provinciale wegen staan flitsers. Deze worden ruim van tevoren aangekondigd en kun je bijna niet missen. Het natuurrijke Zweden is overigens geen plek om hard te rijden. Zeker in de schemering zijn herten, elanden en wilde zwijnen actief. Er zijn jaarlijks naar verluidt meer dan 60.000 automobilisten betrokken bij een aanrijding met wild.
Hoe hard mag je met de auto in Zweden?
- Binnen bebouwde kom: 50 km per uur
- Buiten bebouwde kom: 70 km per uur
- Auto(snel)weg: 90 – 110 km per uur*
*Voor auto’s met caravans geldt een maximum van 80 km per uur.
Je auto voltanken of opladen in Zweden
Het tanken in Zweden gaat net zo als in Nederland. Ook in Zweden is gekozen voor zelfbediening in plaats van een bemande pomp. Langs de grote wegen vind je vaak wel een kiosk en een toilet bij het tankstation. Tankstations zitten in Zweden zelden aan de autosnelweg. Je neemt altijd eerst een reguliere afslag. Benzine en Diesel zijn overigens door heel Zweden goed te verkrijgen, LPG maar zeer beperkt. Betaling met je bankkaart is vrijwel overal mogelijk of zelfs de enige optie.
Naar zweden met een elektrische auto 🔌
Ook het elektrisch rijden zit in de lift in het moderne Zweden. De oplaadpunten (laddstolpar) zijn wijd verspreid in het zuiden en midden van Zweden. In het noorden (regio Norrland) is het lastiger om elektrisch te rijden. Voor de zekerheid kun je deze handige ANWB-tool gebruiken om te kijken of je reis met oplaadpunten gedekt wordt.

Inspiratie voor je rondreis met de auto door Zweden
Je kunt in Zweden met de auto alle kanten op. Sommige mensen vinden één vast plekje fijn tijdens hun vakantie. Bij anderen kriebelt het rondtrekken wat meer. Zweden is in toeristisch land in die zin dat veel Zweden op vakantie in eigen land gaan. Dat betekent ook dat er genoeg mogelijkheden zijn voor buitenlandse toeristen. Denk aan uitgebreide, toeristische informatie, vele attracties en accommodaties voor overnachtingen.
Vakantie Zweden met kinderen
Als je met de auto naar Zweden gaat met kids op je achterbank, is het goed om te weten dat Zweden kindvriendelijk is en bovenal veilig. Dat merk je bijvoorbeeld al aan kleine dingen als bepaalde verzorgingsfaciliteiten voor baby’s en peuters in openbare toiletten. Het is ook één van de weinige plekken waar je op de mannentoiletten zulke voorzieningen ziet. Ook de schoolklasjes die geregeld het schoolgebouw verlaten in hun fluoriserende veiligheidshesjes spreken tot de verbeelding. Er wordt in Zweden in alles meegedacht met jonge gezinnen. Denk maar aan het ruime ouderschapsverlof dat in Scandinavië geldt.
Het leuke voor de meeste Europeanen is dat ze Zweden in het zuiden binnenkomen met de auto. Ze staan dan in Skåne en dat is nu net de plek waar Nils Holgersson ooit zijn prachtige avontuur door Zweden begon. Je treedt min of meer in zijn voetsporen en gaat ook de mooie plekken in Zweden ontdekken.
Het verhaal van Nils Holgersson
De jonge Nils woonde rond 1900 met zijn familie op een boerderij in Zuid-Skåne. Hij was echt een rotjoch en gemeen tegen dieren. Als een gnoom – een soort kabouter met magie – op zijn pad komt, delft hij het onderspit. De gnoom tovert hem om in een kabouter. Nils heeft spijt van zijn gemeenheid en weet het vertrouwen te winnen van een groep wilde ganzen. Hij vergezelt de ganzen tijdens hun trek naar Lapland en ontdekt van alles over Zweden.
De twee boeken van Selma Lagerlöf over Nils Holgersson hadden begin 20e eeuw een sterke educatieve functie. Zweedse schoolkinderen leerden door middel van het verhaal van Nils de topografie van Zweden. En dat blijft beter plakken dan het gewoon maar uit je hoofd leren, niet waar? Overigens zou Selma Lagerlöf de eerste vrouwelijke winnares worden van de Nobelprijs voor de literatuur, iets wat haar belang en invloed wereldwijd goed onderlijnt.
Tips en inspiratie voor een autorondreis door Zweden
Waar moet je naartoe in Zweden? We denken graag met je mee. Wellicht bieden de volgende pagina ideeën voor je volgende reis.
Lees je graag nog wat verder over Zweden? Dan zijn onderstaande opties wellicht interessant.
Ben je op zoek naar een camping in Zweden aan een meer? In dit artikel denken we met je mee.
Welk klimaat heeft Zweden? Zweden heeft verschillende klimaten. Het ligt er aan op welke plek je bent, maar droger dan in NL is het wel.
Met deze gratis stadswandeling door Göteborg ontdek je aparte, leuke en gekke plekken. En heel wat eten en drinken onderweg. GPX zit erbij!
Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Zweden? Het voordeel van Zuid-Zweden is dat je er in een dag bent vanuit Nederland.