Is vakantie in Zweden duur? Ik kom al jaren in Zweden en als je het mij vraagt is Zweden niet duur. Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder. Het lijkt me een safe bet om te zeggen dat Zweedse prijzen redelijk overeenkomen met die van Nederland.
Is vakantie in Zweden echt niet duur?
Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen Nederland en Zweden. Zo heeft de Zweedse overheid ervoor gekozen om diesel relatief zwaar te belasten. Ook de hoge alcoholprijzen zijn beroemd en berucht. Natuurlijk is het ook relevant wat je precies gaat doen. Laten we er voor dit artikel vanuit gaan dat we niet te duur op vakantie willen in Zweden. Wat zeggen de cijfers?

Groceries Index: Zweden is ietsje duurder
Op Numbeo.com kun je de zogenaamde boodschappenindex bekijken. Bij deze index hebben data-analisten het prijzige leven in New York City als standaard (=100) genomen en andere plaatsen in de wereld vergeleken. Zweden stond in de zomer van 2022 op plek 28 wereldwijd, afgerond scoorden ze 55 procent van de boodschappenprijzen in New York. Ter vergelijking: Nederland staat op plek 25 en is iets duurder gemiddeld. België staat op plek 30. Van deze kleine verschillen merk je in de praktijk weinig.
Wie trouwens boodschappen in Finland doet zal vergelijkbare prijzen met Zweden treffen. Denemarken is ietsje duurder. IJsland en Noorwegen zijn echt significant duurder. Deze landen zitten zo rond de 80 procent van de boodschappenprijzen in New York. Het populairste vakantieland voor Nederlanders, Frankrijk is overigens ook iets duurder met het doen van boodschappen. In de zomer van 2022 zat Frankrijk op 63 procent van New York.
Tip! Weten waarom vakantie in Noorwegen zo duur is? Lees dan verder in Noorwegen voor beginners.
Goedkope supermarkt zweden
Vanzelfsprekend kun je ook in Zweden zelf voor een goedkope supermarkt kiezen. Er is in Zweden een website genaamd ‘sparhacks.se‘. Hier wordt op allerlei manieren gezocht naar de goedkoopste opties in Zweden. Volgens deze website zijn de supermarkten Willys en Lidl het goedkoopst. De ICA en de COOP zijn prima mainstream supermarkten met zowel goedkope als dure opties. Bovenstaand genoemde supermarkten zijn op de meeste plekken in Zweden wel te vinden. In het midden en noorden worden de opties schaarser en heb je vaak niet zoveel te kiezen. In kleine dorpen vind je veredelde buurtwinkeltjes die bijvoorbeeld onder de ICA-vlag zaken doen.
Sparhacks calculeert in dit artikel dat een gemiddeld gezin met Willys of Lidl 50 euro per maand bespaart ten opzichte van ICA. Er wordt dan vanuit gegaan dat je bij de ICA Maxi grote boodschappen doet en bij de kleinere buurtwinkeltjes nog wat spullen tussendoor haalt. Hou wel in de gaten dat boodschappen doen persoonlijk is. Uiteindelijk vind je zelf uit waar jouw voorkeursproducten het goedkoopst zijn.
Restaurant Price Index: vakantie in Zweden is niet zo duur
Kijken we naar de Restaurant Price Index, dan zien we dat in Zweden uiteten gaan zelfs goedkoper is dan in Nederland (alcoholische drankjes niet inbegrepen). En goed om te weten: water is bijna altijd gratis in Zweedse restaurants. Zoals het hoort! Ben je op doorreis in Zweden? Dan is het wellicht goed om hier even te vermelden dat Denemarken, IJsland en Noorwegen in de top 10 staan van duurste restaurantlanden wereldwijd. In Europa zul je alleen bij de Zwitsers meer geld achterlaten na een diner.
Alcohol in Zweden
In Zweden mag de supermarkt geen alcohol van boven de 3.5% verkopen. Dat alleenrecht is voorbehouden aan een staatswinkel, Systembolaget. Wat je in de supermarkt wel koopt, naast kersenbonbons, is de zogenaamde Folköl. Wat zoveel als volksbier betekent. Folköl is verkrijgbaar van 2,25% tot 3.5%. Met name de biertjes van 3.5% vind ik persoonlijk niet onderdoen voor de reguliere biertjes van 4,5-5%. De biertjes van onder de 2,25% noemen we lättöl. Dat betekent vrij vertaald light bier. Gevalletje moet je van houden.
Oké, je wilt na een lange dag reizen natuurlijk een echt biertje of wijntje om je vakantie in Zweden te vieren. Is dat duur? In de Systembolaget valt het wel mee. Het goedkoopste blik pilsner kost een euro. Voor een flesje Heineken betaal je omgerekend 1 euro 30. Een blikje IPA of een flesje Leffe Blond zal zo rond de 2 euro 20 per stuk kosten. Goed om te weten: de Systembolaget is dus de enige plek waar je in Zweden alcohol koopt buiten de horeca. De openingstijden zijn vaak beperkt. Wie alcohol in huis wilt hebben moet dus berekenend inslaan.
Mocht je naar een restaurant, wijnbar of biercafé gaan, dan ben je een stuk duurder uit. De bierprijzen verschillen van 5 euro tot 10 euro per glas, afhankelijk van de plek waar je bent. Voor een glas wijn betaal je al gauw 10 tot 15 euro in de meeste restaurants. In de grotere steden in Zweden is een bezoek aan een Thais of Indiaas restaurant een populaire bezigheid. Daar drink je al voor een euro of 5 een halve liter. Kleine meevaller: de fooien zitten vaak al bij de prijs in. Meer fooi geven mag natuurlijk, maar er wordt doorgaans niet op gerekend.
Is overnachten duur in Zweden?
Hoe duur zijn de overnachtingen tijdens je vakantie in Zweden? Natuurlijk ligt het er ook aan of je in het hoogseizoen komt of niet. Een campingplaats met een tent kost ongeveer 20 tot 30 euro per nacht, afhankelijk van de faciliteiten. Bekijk ter inspiratie eens de pagina over idyllische campings aan een meer.

Wildkamperen is helemaal gratis en hoeft in de zomer niet zo spartaans te zijn als het klinkt. Je hebt namelijk verspreid over Zweden wildkampeerplekken met beschutting en vuurplaatsen. En Zweden zou Zweden niet zijn als ze daar niet een website (Vindskyddskarten.se) voor hadden.
Volgens de toeristische website VisitSweden.nl kosten vakantiehuisjes 300 tot 900 euro per week, voor 4 personen. Jeugdherbergen en hostels kosten in het hoogseizoen tussen de 20 en 30 euro per nacht. Hiervoor geldt dat leden vaak 5 euro goedkoper uit zijn. Eigen beddengoed wordt op veel plekken wel verwacht. Huren kan ook, maar is aanzienlijk duurder. Zeker voor studerende jongeren op vakantie kan het daarom handig zijn om een slaapzak en kussensloop mee te nemen naar Zweden. De hotel- en B&B-prijzen beginnen bij 80 tot 100 euro per nacht voor een kamer. De kwaliteit in hotels is bijna altijd op peil.
Conclusie: vakantie in Zweden is niet duur
Als je de cijfers bekijkt is Zweden niet significant duurder dan Nederland. Ook in Frankrijk zul je ’s zomers niet goedkoper uit zijn met je restaurantbezoek of boodschappen. Het zijn buurlanden Denemarken en vooral Noorwegen die Zweden een duur imago bezorgen. Ook de Zweedse alcoholaccijns draagt bij aan het vooroordeel.
Wist je dat je in Zweden ook gemakkelijk betaalt?
Ik kan me van mijn laatste paar keren vakantie in Zweden niet heugen dat ik ook maar 1 Zweedse kroon in mijn broekzak had. In principe kun je alles contactloos met je bankpas of bank-app doen. Digitaal betalen doen veel Zweden met de app Swish. Dat is een soort van iDeal en Tikkie inéén.
Om het nog makkelijker te maken is een Zweedse kroon al jaren ongeveer 10 eurocent, waarbij de wisselkoers eigenlijk nog iets gunstiger is dan gedeeld door 10. Altijd weer een meevaller als je achteraf de schade opmaakt!
Je vakantie in Zweden minder duur maken
Natuurlijk zijn er genoeg bespaartips om je vakantie in Zweden minder duur te maken. We hebben het kamperen en boodschappen doen al genoemd. Je zou je bijvoorbeeld zelf je alcoholische drank uit Nederland kunnen meenemen. Is dat te veel sjouwen? Ga dan overdag naar de Systembolaget in Zweden in plaats van dat je ’s avonds dure biertjes in het café moet kopen. In het artikel ‘Goedkoop naar Scandinavië‘ vind je meer tips om goedkoop op vakantie te gaan.
Meer voor je vakantie in Zweden
Ben je ervan overtuigd dat vakantie in Zweden eigenlijk niet zo duur is? Lees dan gerust verder over dit mooie land.
Malmö ligt in het zuiden van Zweden en is een stad vol met bezienswaardigheden. Ken je Kopenhagen al? Probeer dan deze Sontstad!
Je kunt in Göteborg uit ontzettend veel bezienswaardigheden en leuke activiteiten kiezen tijdens een citytrip of rondreis door Zweden.
Ben je op zoek naar een camping in Zweden aan een meer? In dit artikel denken we met je mee.
Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Zweden? Het voordeel van Zuid-Zweden is dat je er in een dag bent vanuit Nederland.