Wat is de beste reisperiode voor Noorwegen? Kijk, als Scandinavië-liefhebber zeg ik natuurlijk dat er in elke periode van het jaar iets te doen is in Noorwegen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt horen. Diverse reiswebsites zeggen dat de zomer het beste is. Dat is me ook iets te makkelijk. Om te weten wanneer je het beste naar Noorwegen kunt, is het goed om te weten waarvoor je graag komt. Kom je voor de zomervakantie of een mooie stedentrip in Oslo of Bergen? Of wil je op een ski-avontuur in de bergen? En wat te denken van een bezoek aan de Sami in Lapland?

Beste reisperiode Noorwegen
Voor je naar Noorwegen komt is het goed om te weten dat het nogal eens kan regenen. Aan de westkust is het meer dagen nat dan droog. Dat komt door de stijgingsregens. De Atlantische depressies klappen als het ware op de bergen, waardoor heel veel water op één plek valt. Meer landinwaarts variëren de neerslagcijfers van streek tot streek. En soms verschillen ze van dal tot dal. Zo is het dal waar de Otta-rivier doorheen stroomt vrij droog. Er valt hier beduidend minder neerslag dan in Nederland of België. Dit is in de buurt van het pittoreske dorpje Lom. Ook Noors Lapland is redelijk droog door de lage temperaturen. Kou betekent namelijk dat er weinig waterdamp uit de zeeën in de lucht komt.
Meer over regenval in Noorwegen? Lees dan hier verder.
Beste reisperiode voor een stedentrip in Noorwegen
Wat ik nog over de regen kwijt wil is dat het dus niet in elk jaargetijde evenveel regent. Het najaar en de vroege winter zijn het natst. Net als in Nederland eigenlijk, wanneer de stormen vanuit de Atlantische Oceaan regelmatig aan land komen. Ga je in oktober, dan geniet je wel van de prachtige herfstkleuren in de dalen. De lente in Noorwegen is de droogste periode. Wil je bijvoorbeeld op stedentrip naar Oslo, Bergen of Trondheim? Ga in de meivakantie of in de zomer. Hou er wel rekening mee dat de lente in Trondheim en op veel plaatsen in het binnenland pas in mei begint. Boven de poolcirkel mag je vaak pas in juni en juli je winterjas even aan de haak hangen. Wil je dus op stedentrip naar Tromsø en Bodø ga dan in de zomervakantie.

Kan ik in de winter op citytrip in Noorwegen?
Ja, je kunt zelfs in de winter op citytrip in Noorwegen. De kuststeden in het zuiden kennen redelijk zachte winters onder invloed van het zeeklimaat. Ga je bijvoorbeeld naar Oslo? Bedenk dan dat je ook prima kunt skiën op een steenworp van de stad. Of wat dacht je van schaatsen op de stadse ijsbanen of in de natuur? Om het extra bijzonder te maken veranderen heel veel Noorse steden in de donkere maanden rond kerst in een waar lichtjesparadijs. Noren en ook de Scandinavische buurlanden zijn namelijk dol op kerst (lees verder). Overal worden dan kerstmarkten opgetuigd en kun je romantisch langs de kerststalletjes met je glaasje Gløgg. Dit is de Noorse versie van Glühwein.
Ga je naar Bergen rond kerst? Plan dan een bezoekje aan het grootste peperkoekendorp van de wereld. Kanttekening bij deze claim is dat het dorp elk jaar opnieuw opgebouwd wordt door vrijwilligers en dat andere steden (Trondheim bijvoorbeeld) ook meedingen naar de titel van grootste peperkoekendorp. Ga je naar Trondheim overigens, dan kun je ook dichtbij de stad skiën en langlaufen. Dit kan bijvoorbeeld in het westelijk gelegen natuurgebied Bymarka.
Beste reisperiode voor wintersport in Noorwegen
Je kunt je wintersport met een stedentrip combineren in Noorwegen. Ga je voor de grotere skigebieden, dan is het de moeite om de stad te verlaten. Bijvoorbeeld rondom Lillehammer waar in 1994 de Olympische Winterspelen waren. Het skigebied Hafjell en Kvitfjell zijn hier erg populair. Kvitfjell is zelfs speciaal voor de Spelen aangelegd. Elders in Noorwegen is overigens ook meer dan genoeg keuze. Denk aan de pistes van Gausta, Trysil, Hemsedal of Geilo. En dan noem ik er echt maar een paar. Het is natuurlijk niet voor niks dat de Noren zo goed zijn in wintersporten.
Durf je het aan om naar de poolcirkel te gaan voor je ski-ambities, dan heeft ook dat voordelen. Bij de stad Narvik en de prachtige eilandengroep Lofoten ligt Narvikfjellet. Hier kun je vaak tot eind juni skiën. Heb je daar tijdens je trip even genoeg van, dan kun je het dal in op walvissafari of een roadtripje over de eilanden maken. Om in het noorden van Noorwegen te skiën is de beste reisperiode waarschijnlijk de meivakantie. Ga je echter eerder, dan kun je misschien wel skiën met het noorderlicht. Het hoogseizoen op de noordelijke pistes is eind maart en april.

Beste reisperiode voor fjorden en kamperen
De fjorden liggen er natuurlijk het hele jaar door. Waarschijnlijk is het wel het makkelijkst en het aangenaamst om in de zomer te gaan. Zeker als je met eigen auto bent. Sommige binnenlandse wegen gaan pas in mei of juni open in verband met de sneeuwval. Hoewel het merendeel van het fjordtoerisme op de zomer leunt, kan de winter ook een optie zijn. Vanuit Bergen gaan er heel wat winterse fjordcruises. Dit zijn daguitstapjes met een boot, dieper de fjorden in (zie Visit Bergen). Hou er wel rekening mee dat je in de donkere maanden minder daglicht hebt. In december en januari duurt een dag in Bergen ongeveer 6 uur. In het najaar is de kans op regen vrij groot in de fjorden, maar heb je wel de fraaie herfstkleuren.
Beste reisperiode om te kamperen in Noorwegen
Ga je al in mei naar Noorwegen? Hou dan rekening met koude nachten. Door het bergachtige landschap is het vaak lang wachten op het voorjaar. Als je bijvoorbeeld in april in Oslo een lekker voorjaarszonnetje hebt. Dan kun je toch nog zo de sneeuw in rijden als je de snelweg naar het noorden pakt en over de eerste heuvelkammen steekt. De seizoenen verschillen heel erg per gebied. Dat levert overigens ook mooie plaatjes op. Waar het in het ene dal al voorjaar is, tref je in het volgende dal nog plakken sneeuw en kruiend ijs op de meren.
Veel campings in Noorwegen draaien dan ook pas op volle toeren vanaf eind juni tot eind augustus. In het noorden van Noorwegen zijn de temperaturen in mei te vergelijken met die van ons in maart. Toch zijn sommige campings al geopend vanaf 1 mei, maar voorjaarstemperaturen kun je pas in juni verwachten. Als je geen camper hebt en geen kou wilt lijden in de tent, dan hebben veel campings ook vakantiehutten of cabins te huur. Dat fenomeen zie je overigens ook in het zuiden van Noorwegen.

Beste reisperiode voor Lapland
Het toerisme in Lapland focust op de wintermaanden. Het hoogseizoen begint in december en eindigt ergens in april. Ga je in december? Dan zijn de dagen erg kort en is er nog niet zoveel sneeuw gevallen. Daar krijg je grote kans op noorderlicht en kerstgezelligheid voor terug. Ga je in januari en februari? Dan ligt er een stuk meer sneeuw en tref je van die karakteristieke vol gesneeuwde bomen. Hoewel de dagen kort zijn, is het toch een belevenis om de mooie schemering te zien enkele uren van de dag. Dit zijn overigens ook de koudste maanden. -10 en -20 graden Celsius zijn heel normaal.
Hou je niet zo van kou, dan is het wellicht slim om in maart en april te gaan. De temperatuur ligt dan net onder het vriespunt en je hebt al best wel wat uren zon op een dag. Dat geeft spectaculaire plaatjes. Je waant je in een winterwonderland, terwijl je op de hondenslede door het landschap glijdt.
Beste reisperiode om de Sami te bezoeken
De Sami zijn een inheems volk die in Lapland leven. Je kunt ze ook in Finland en Zweden bezoeken, maar de meeste Sami leven in Noorwegen. De cultuur en traditie van de Sami heeft tot vorige eeuw lange tijd onder druk gestaan onder invloed van de centrale regeringen in Oslo, Stockholm en Helsinki. Tegenwoordig worden de Sami erkend en beschermd. Toch is er nog een lange weg te gaan in de strijd om volledige emancipatie.
Het toerisme kan daarbij helpen en is één van de voornaamste inkomstenbronnen, naast de rendierhoederij. Wat is de beste reisperiode? Er zijn heel wat excursies die het hele jaar door plaatsvinden. In het winter kun je zien hoe de Sami hun rendieren hoeden op sneeuwscooters. In de zomer heb je alle tijd om de gebruiken en folklore te aanschouwen. Er zijn ook veel musea over de taal en de cultuur verspreid over Lapland. In het artikel over een vakantie in de zomer in Lapland lees je er meer over.

Wat zeggen de cijfertjes?
Om je een indruk te geven van het weer in Noorwegen en de beste reisperiode, zie je onderstaand een klimaattabel. Om het overzichtelijk te houden gaat dit alleen om de gemiddelde maximale dagtemperaturen. Dat het bijvoorbeeld in Trondheim overdag kan dooien, betekent overigens niet dat dit ook zo is in de skigebieden van de stad. Noorwegen ligt aan een warme golfstroom en dat maakt dat de kustgebieden tot en met de Lofoten zachte winters hebben. Ga je vanuit Lofoten echter landinwaarts Lapland in, dan slaan de temperaturen meteen om naar diepe vrieskou.
Bron: climatestotravel.com, gemiddelde maximum temperaturen in graden Celsius.
Meer over Noorwegen
Overweeg je naar Noorwegen op vakantie te gaan? Wellicht heb je ook iets aan de volgende artikelen.
Je gaat op vakantie naar Noorwegen, maar wat zijn de mooiste plekken? Zijn ze wel of niet toeristisch?
Wat is er te doen in de Noorse hoofdstad Oslo? Van high tea tot kanotocht. Van inspirerende musea tot de beroemde beeldenparken.
Noorwegen is berucht om de vele regenval. Gelukkig zijn er ook verzachtende omstandigheden, naast conventionele middelen als de paraplu.