Categorieën
Reizen Zweden

Vakantie Zweden in de zomer van 2023

Waar kun je het beste op vakantie in Zweden komende zomer? We geven een paar tips om je op weg te helpen. Zweden heeft voor ieders wat wil.

Waar kun je het beste op vakantie in Zweden komende zomer? Wat te denken van de Zweedse natuur en de lange zomeravonden. Lekker kamperen, met de camper of de tent. Of verblijven in één van de vele vakantiehuisjes die Zweden rijk is.

Hoe plan je een zomervakantie in Zweden? Om te beginnen kun je inspiratie opdoen. Welke plekken zou je graag eens zien? Neem gerust een kijkje op de pagina over de 25 mooiste bezienswaardigheden in Zweden. Zo krijg je een beetje een gevoel bij wat er in welke windrichting te doen is. Lees verder…

Zomervakantie in het zuiden van Zweden

Ga je met de auto of camper naar Zweden? Dan reis je waarschijnlijk via Denemarken. Zorg ervoor dat je overtochten met de veerboot op tijd boekt, vooral in het hoogseizoen. Reis je via de Grote Beltbrug en de Sontbrug, dan kun je gewoon op de bonnefooi arriveren. Als het op de weg even meezit ben je binnen een werkdag in Zweden. Lees meer over met de auto naar Zweden…

Het zuiden van Zweden is betrekkelijk dichtbij en biedt eigenlijk al meteen wat je waarschijnlijk van Zweden verwacht. De gebieden rondom attractieve steden als Malmö en Lund zijn relatief vlak en nog bezaaid met landbouw. Binnen 45 minuten ben je echter in de bossen, die zich in principe helemaal tot het noorden van Zweden uitstrekken. Tot waar de toendra begint.

Voor de natuurliefhebbers hebben het bosrijke Småland en de kustlijn van Blekinge veel te bieden. Het gebied is licht glooiend en ligt bezaaid met meren. Het bekendste meer is waarschijnlijk Åsnen. Andere opties zijn bijvoorbeeld Helgasjön bij de frisse provinciestad Växjö. Ook het Möckelnmeer dat rondom eiland en natuurgebied Höö ligt is een goede tip. Één van de grootste meren in het zuiden is Bolmen, ook bekend van de IKEA-toiletgarnituur. Rondom deze meren zijn tal van accommodaties te vinden. Van luxe vakantiehuizen tot eenvoudige campings. Ook wildkamperen is mogelijk.

Back to basic 🍳

Zoals je misschien wel weet heeft Zweden het zogenaamde ‘allemansrecht’ (allemansrätten). Dit betekent dat de natuur vrij toegankelijk is. Echt een uitkomst als je in de zomer op vakantie bent in Zweden. Je mag bijvoorbeeld niet-beschermde planten, vruchten en paddenstoelen plukken. Je mag vuur maken, tenzij anders aangegeven. En je bent vrij om te kamperen waar je maar wilt, zolang je uit de buurt van de bewoonde wereld bent. Bijkomende kanttekening is dat je niet langer dan 2 nachten op dezelfde plek blijft. Vanzelfsprekend ruim je de kampeerplek op, alsof er nooit iemand is geweest. Verspreid over Zweden vind je ook trekkershutten. Dit zijn primitieve overkappingen die je drooghouden. Vaak is er een vuurplek bij en soms zelfs een openbaar toilet. De Zweden zouden de Zweden niet zijn als ze deze spots niet mooi en overzichtelijk op een kaartje op een website verzameld hadden.

Ben je van plan om komende zomer naar het zuiden van Zweden op vakantie te gaan? Bekijk dan ook eens de 10 mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Zweden. Lees verder…

Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se | De bossen van Småland

Steden in Zweden die de moeite waard zijn in de zomer

Voor sommige Zweedse steden geldt dat ze wat rustiger zijn in de zomer. Veel mensen gaan op vakantie en de studenten zijn elders. De één houdt ervan, de ander komt liever in het voorjaar. Met name tijdens midzomernacht eind juni gaan veel Zweden die zich een vakantiehuis kunnen veroorloven de stad uit. Voor de grote steden geldt eigenlijk dat er altijd wel iets te doen is. Zeker Stockholm en Göteborg zijn een trekpleister het hele jaar door.

Beide steden hebben een prachtige archipel. Hier vind je een grote schare eilanden met ruige, rotsachtige kustlijnen en desondanks veel groen. Je ziet er veel gekleurde en bloemrijke vakantiehuisjes en her en der een schattig cafeetje. Zeker in het zomerseizoen hebben veel eilanden vaste veerdiensten met het vasteland. In Göteborg gaat er zelfs een tramlijn naar de veerterminal. Afhankelijk van de grootte van het eiland dat je bezoekt is er genoeg te doen voor dagjesmensen. Zo hebben sommige eilanden meteen een huurfiets voor je klaarstaan als je van de boot afrolt. Voor wie het nostalgische, Zweedse eilandgevoel zoekt is de film van het gelijknamige muzieknummer Himlen är oskyldigt blå op Netflix misschien een leuk voorafje.

Summer in the city 🎶

In de steden zelf is zoals gezegd de hele zomer genoeg te doen. Alle musea en attracties zijn open en op parken en pleinen genieten toeristen en Zweden gezamenlijk van het zomerse weer. Indien je je bezoek goed plant kan één van de vele stadsfestivals wellicht een mooie belevenis zijn.

Zo wordt er in Göteborg elk jaar in het grote stadspark Slottsskogen het Way Out West-muziekfestival georganiseerd (website). Op het programma staat bijvoorbeeld stadsheld en voormalig jeugdicoon Håkan Hellström. Voor veel Zweden die nu dertiger zijn, heeft zijn muziek een grote rol gespeeld in hun tienerjaren. Sta je tussen hen in het publiek, dan zul je ongetwijfeld een opvallend hoog enthousiasme bespeuren. Way out West vindt plaats van 10 tot en met 12 augustus.

Ook Stockholm heeft natuurlijk tal van zomerse (muziek)festivals te bieden. Zo is er in het eerste weekend van juli het Lollapalooza-festival (website). Het festivalterrein ligt in Gärdet, een groene toplocatie aan de rand van het centrum. Het festival trekt doorgaans grote namen. Vorig jaar waren dat Pearl Jam, the Killers en songfestivalwinnaars Måneskin. De Italiaanse rockband met de Zweedse naam.

Meer tips voor je bezoek aan Stockholm…

Nora Lorek/imagebank.sweden.se | Way Out West Slottsskogen Göteborg.

Zomer op het middeleeuwse Gotland

Het eiland Gotland is een gewilde zomerbestemming onder Zweedse toeristen. Visby is de hoofdplaats en een eeuwenoude stad. Het gezellige, gemoedelijke stadsbeeld doet nog erg aan de middeleeuwen denken. Ook de rest van het eiland ademt het verleden met vele oude dorpskerken en hier en daar graven uit de viking- of vendeltijd. Om die reden zal het niet verbazen dat in de tweede week van augustus de Medeltidsveckan (website) plaatsvindt. Tijdens dit middeleeuwse festival tussen de oude stadsmuren van Visby zie, hoor en proef je de middeleeuwen.

Doordat Gotland vrij ver in de Oostzee ligt zou je het eiland makkelijk links laten liggen tijdens een rondtrip door Zweden. Toch zijn er meerdere veerboten per dag die je in 3 uur tijd van het vasteland naar Gotland brengen. Als je vanuit het zuiden in Zweden komt, is het slim om de veerboot in Oskarshamn (naar Visby) te pakken. Kom je vanuit Stockholm of elders in het noorden, dan is Ninäshamn de beste vertrekplaats.

Tuukka Ervasti/ imagebank.sweden.se | Zomer in Visby (Gotland)

Vakantie in het midden en noorden van Zweden in de zomer

Boven de lijn Göteborg-Stockholm worden de steden wat schaarser en de naaldbossen talrijker. Ook de binnenlanden worden op veel plekken ruiger en meer rotsachtig. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken is het niet bepaald koud noordelijker in Zweden tijdens de zomermaanden. Ga je in het late voorjaar of in de nazomer, dan kan het wel wat frisser zijn. In veel gevallen kun je nog steeds rekenen op maximale dagtemperaturen tegen de 20 graden en weinig neerslag in vergelijking met Nederland.

De provincie Dalarna wordt er in de toerismebranche regelmatig uitgepikt als ‘Zweden in het klein’. Wie door de beboste heuvels rijdt in de auto of op de fiets snapt wel waarom. Naast de bossen zijn er tal van meren. De mensen die er wonen zorgen dat hun huizen mooi falurood zijn, net als in de reisgids. Campings zijn er in overvloed en zo rond midzomernacht kun je tot middernacht je boekje lezen, zonder lampje. Reis je met de tent? Dan is het een overweging waard om een tent aan te schaffen met een lichtwerende laag. Het lange daglicht heeft zeker zijn charmes en gezelligheid, maar kan ook vervelend wel zijn als je wilt slapen.

Tip! Er zijn genoeg tenten met een lichtwerende slaapcabine, bijvoorbeeld de Coleman Blackout-tenten van websitepartner ANWB.

Op wandelavontuur 🎒

De echte outdoor-liefhebbers kunnen ’s zomers tijdens hun vakantie in Midden-Zweden naar de nationaalparken van Fullufjället of Sånfjället. In laatstgenoemde bevindt zich de grootste berenpopulatie van Zweden. Dat kans dat je de schuwe dieren tegenkomt is echter klein. Echte bergen vind je noordelijker. Ter hoogte van skidorp Åre bij Östersund en in Lapland. In Lapland kunnen hikers hun lol op met de bekende Kungsleden en iets minder bekende Padjelanta-leden. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn deze wandelpaden relatief goed toegankelijk. Beginners kunnen er ook prima mee uit te voeten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Enige wandelconditie en fatsoenlijk ingelopen wandelschoenen zijn natuurlijk wel een pre.

Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Zwedens’ nationale feestdag

Op 6 juni vieren de Zweden jaarlijks het bestaan van Zweden. Op deze dag heeft iedereen vrij en zoekt men elkaar op in de stadsparken. Hier worden vooral picnics en barbecues gehouden. Her en der verkleed men zich ook in de Zweedse nationale kleuren geel en blauw. De grootste viering is in Stockholm, in openluchtmuseum Skansen. De viering hier wordt ook door de koninklijke familie bijgewoond. Ben je toevallig al vroeg op vakantie in Zweden komende zomer, dan weet je wat je te wachten staat.

Vakantie Denemarken in de zomer van 2023

Verder lezen over vakanties in Zweden in de Zomer

Zoals je merkt is er in de zomer genoeg te doen in Zweden. Je kunt de drukte van de stad opzoeken, genieten van schilderachtige dorpjes of de natuur induiken. Op deze website vind je nog meer artikelen over Zweden. Lees ze gerust eens door en anders wens ik je alvast heel veel plezier aankomende zomer i Sverige!

Rondreis Zweden met eigen auto

Een rondreis met eigen auto door Zweden plannen is niet per se moeilijk. Toch loop je makkelijk vast in de enorme hoeveelheid mogelijkheden. In dit artikel stellen we twee mogelijke rondreizen voor je samen, voor twee en drie weken.

Mobiele versie afsluiten