Categorieën
Lapland Reizen

Vakantie Lapland in de zomer: een rondreis

Een vakantie in Lapland in de zomer is een hele belevenis, zeker als je een rondreis maakt. Geniet van de natuur, de meren en de ruige bergen.

Een vakantie in Lapland in de zomer is een hele belevenis, zeker als je een rondreis maakt. Je kunt er wandelen, kajakken en wilde dieren spotten. Ontdek ook de eeuwenoude cultuur en tradities van de Sami.

Coverfoto: Hendrik Morkel via Unsplash

Vakantie Lapland in de zomer: praktische tips

In dit artikel lees je meer over een vakantie in de zomer in Lapland. We geven tips wat je kan doen en zien, maar beginnen met allerhande praktische tips. Het artikel eindigt met een suggestie voor een rondreis die de landsgrenzen van Finland, Zweden en Noorwegen overschrijdt. Door de landsgrenzen worden er veel reizen naar Lapland per land aangeboden. Dat is ook leuk, maar het is ook bijzonder om in een rondreis het hele gebied te verkennen.

1. Wat is Lapland en waarom wil je ernaartoe in de zomer?

Wat is Lapland? Het is geen officieel land. Lapland is een regio in het noorden van Europa die zich uitstrekt over delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Lapland wordt bewoond door verschillende inheemse volkeren, waaronder de Sami. De Sami noemen hun leefgebied Sápmi.

De Sami zijn een inheems volk dat al duizenden jaren in Lapland woont. Ze hebben hun eigen taal en cultuur en leven traditioneel van rendieren fokken, jagen en vissen. De Sami zijn een van de oudste, inheemse volkeren van Europa en hebben een rijke geschiedenis en tradities. De Sami werden lange tijd onderdrukt en gediscrimineerd door de Noord- Europese overheden. Tegenwoordig worden er echter stappen gezet om hun rechten te erkennen en te beschermen. In Rusland is de situatie niet heel verrassend nog steeds erg moeizaam. De Sami blijven vechten voor hun cultuur en levensonderhoud en zijn trots op hun erfgoed en geschiedenis.

Lapland is een bekende, toeristische bestemming in de winter. Het daglicht is dan schaars en de kans op het zien van noorderlicht is groot. Wat veel mensen nog niet weten is dat Lapland ook in de zomer een bijzondere vakantiebestemming is. Lapland heeft uitgestrekte toendra’s, naaldbossen, heldere meren en indrukwekkende bergen. Met de middernachtzon ervaar je bovendien een uniek natuurfenomeen. De Laplandse natuur is een geweldige plek om te genieten van je vakantie. Tel daarbij op de unieke cultuur van de Sami en je hebt redenen genoeg voor een vakantie in de zomer in Lapland.

2. Naar Lapland vliegen en vervoer op locatie

Heb je drie weken of meer vakantie? Dan kun je ook een roadtrip door Scandinavië naar Lapland maken. Als je minder tijd hebt, is naar Lapland vliegen wel handig. Een duurzamer alternatief zou de trein kunnen zijn. Je kunt de trein of bus naar Zweden nemen en vanuit hier de nachttreinen naar Kiruna nemen, in Zweeds Lapland. Als je naar Lapland wilt vliegen, dan kan dat prima vanuit Nederland en België. Je vliegt eerst op Stockholm Arlanda, Helsinki of Oslo en pakt dan een binnenlandse vlucht naar Lapland.

Goede luchthavens in Lapland om je rondreis in de zomer te beginnen zijn Tromsø en Narvik in Noorwegen. In Zweden vlieg je op Kiruna of Luleå. En in Finland vlieg je naar Rovaniemi. Er zijn uiteraard meer opties, maar dit zijn de gangbaarste vliegvelden. Ze hebben meestal de laagste prijzen, minste overstaptijd en slechts één overstap. Via Google Flights zie je in een oogopslag welke verbinding voor jou het voordeligst is.

3. Auto of camper huren voor vakantie in Lapland in de zomer

Je huurt je auto of camper vooraf, zodat deze voor je klaarstaat bij aankomst in Lapland. Via websitepartner ANWB.nl huur je makkelijk een volledig verzekerde auto in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. De auto staat dan volledig verzekerd voor je klaar bij het vliegveld. Als je vanuit de Benelux naar Scandinavië rijdt, kun je ook een camper huren via particulieren.

Het aanbod in campers in Lapland is voor zover wij weten niet zo groot als in het zuiden van Scandinavië. In Rovaniemi in Fins Lapland vind je redelijk wat aanbod. Ook in een stad als Narvik, bij toeristische hotspot de Lofoten, zal het een en ander mogelijk zijn. Een andere optie die je ook kunt overwegen, is een camper huren in Stockholm of Helsinki en vanuit daar naar Lapland rijden.

4. Het weer en de zonuren in Lapland in de zomer

De warmste zomermaand in Lapland is juli. Tijdens de maanden juni en juli is het bijna de hele dag licht, afhankelijk van hoe noordelijk je bent. In augustus merk je dat de dagen al korter worden. Reken dan gemiddeld op ongeveer 16 uur daglicht. Echt donker wordt het niet. Vakantie in de zomer in Lapland betekent geen sneeuw en best wel wat warmte, met temperaturen tussen de 10 en 20 graden in juni en augustus. In juli mag je op 15 tot 25 graden rekenen. Soms kan het weer wisselvallig zijn, met wind en regen. Daarom is het belangrijk om warme kleding mee te nemen, zeker als je de natuur ingaat.

5. Muggen in Lapland

De muggen in Lapland zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel bloedirritant zijn. Zoals zo vaak is goede voorbereiding het halve werk. Muggenspray is je beste vriend. Weet ook dat je in Scandinavië doorgaans sterkere spray kunt kopen dan in Nederland. Smeer je goed in tijdens de schemering, want dan zijn muggen het actiefst. Muggen houden niet van wind en zon en komen vooral voor bij stilstaand water in de binnenlanden. In de kustgebieden zul je er veel minder last van hebben. Verder is het verstandig om zweet meteen af te douchen en lichte, wijde kleren te dragen.

Michael Jönsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Vakantie in de zomer in Lapland: een rondreis

Welke bestemmingen en bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens een vakantie in Lapland in de zomer? We noemen er enkele en stellen een rondreis aan je voor. De route van de rondreis doet zowel Kiruna als Rovaniemi aan, wat logische begin- en eindpunten zijn.

1. Rovaniemi

Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland en niet onbelangrijk: het is de thuisbasis van de Kerstman. Precies op de poolcirkel ligt zijn huis en het heet Santa Claus Village. In Rovaniemi kun je ook nog het Arktikum bezoeken, een museum en science center. Verder heeft de stad veel winkels en voorzieningen met alles wat je nodig hebt voor je verdere reis door Lapland. Je kunt de restaurants in Rovaniemi gebruiken om Laplandse lekkernijen te proberen, maar je kunt het ook bij de internationale keuken houden.

In de omgeving van Rovaniemi ligt nationaal park Pyhä-Luosto. Dit natuurgebied park heeft een spectaculaire omgeving met een mix van moeras, bergen en bossen. De paden zijn goed onderhouden en het is vrij bijzonder dat je zo zuidelijk in Finland al een bergachtig terrein hebt. Bekend is ook de mijn van Luosto, waar amethist gewonnen wordt. In de zomermaanden zijn er rondleidingen. In de buurt van het nationale park ligt ook rendierboerderij Jaakkola. Deze plek is ingesteld op toeristen die meer van rendieren willen weten.

2. Kiruna

De steden Kiruna en Rovaniemi zijn logische startpunten voor je vakantie in Lapland in de zomer. Ze liggen op ruim vier uur rijden van elkaar en worden gescheiden door eindeloos veel bos. Wanneer je rivier de Torne oversteekt, dan weet je dat je in Zweden bent. Kiruna is de grootste stad in Zweeds Lapland. Hier vind je de grootste ijzermijn ter wereld, waar ook rondleidingen gegeven worden. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Esrange Space Centre, waar Zweeds ruimteonderzoek wordt uitgevoerd. Luossavaara is de berg waar in de winter op geskied wordt. In de zomer geniet je van een weids panorama over de stad en de omgeving. Ga je richting Narvik dan kom je voorbij Abisko, waar de fameuze Kungsleden begint dan wel eindigt. Vanuit hier kun je een deel van de trails verkennen door middel van een huttentocht. De routes zijn ontzettend mooi, toegankelijk en zelfs interessant voor sportieve gezinnen.

3. Narvik en de Lofoten

De Lofoten zijn misschien wel de populairste bezienswaardigheid van Noorwegen. Dat komt op de eerste plaats door het spectaculaire landschap dat in de zomer bijna de hele dag van zon voorzien is. De bergen, stranden en fjorden bieden het perfecte decor om te wandelen, te fietsen of te watersporten. Als je op vakantie bent in Lapland in de zomer, zijn de Lofoten zeker het combineren waard.

Narvik is een leuke havenstad die al eeuwen profiteert van de warme golfstroom en ijsvrije haven. Het ijzererts uit Kiruna wordt in Narvik op schepen overgeslagen en bijvoorbeeld naar de staalfabriek in IJmuiden gebracht. Het is precies door het ijzererts dat Narvik een bijzonder oorlogsverleden heeft. In de Tweede Wereldoorlog was ijzererts cruciaal voor de oorlogsindustrie en het is dan ook niet gek dat er hard gevochten is tussen de Duitsers en de Geallieerden. Onlangs verscheen op Netflix een Scandinavische film hierover, genaamd: “Kampen om Narvik”. In de stad Narvik zelf vind je een oorlogsmuseum om dit hoofdstuk van de geschiedenis te ontdekken.

Tea Karvinen | Pyhä-Luosto

4. Tromsø

Tromsø biedt een combinatie van ongerepte natuur, outdoor activiteiten en culturele bezienswaardigheden. Hoewel de meeste walvissen in het winterseizoen te spotten zijn, kun je ook in de zomer met de boot de fjorden in. De kans op walvissen is kleiner, maar de natuur is adembenemend. De omringende bergen nodigen uit voor korte en lange wandelingen. Je kunt ook met de Fjellheisen-kabelbaan naar het uitkijkpunt Storsteinen. Vanuit deze berg tuur je uit over de stad, de zee en de fjorden. Daarnaast zijn er culturele attracties als het arctisch aquarium Polaria, het poolmuseum, de houten kathedraal van Tromsø en twee kunstmusea. Tromsø is een van de noordelijkste steden in de wereld. De stad is van alle gemakken voorzien. Het is zodoende de perfecte plek om weer even energie bij te tanken na je avonturen in de binnenlanden.

5. Noordkaap en Honningsvåg

Wie dacht dat de Noordkaap het noordelijkste puntje van het Europese continent is, zit er naast. De Noordkaap ligt namelijk op een eiland en op dat eiland heb je nog een landpunt die noordelijker ligt. Op het vasteland ligt het noordelijkste punt op het oostelijker gelegen schiereiland in de buurt van het vissersdorpje Mehamn. Dit punt is in tegenstelling tot de Noordkaap niet over de weg te bereiken. De enige plaats van noemenswaardig formaat is Honningsvåg. Je hebt hier het Noordkaapmuseum en je kunt warm en droog overnachten. Verder is er echt weinig te beleven rondom de Noordkaap. Word je niet zo warm van het idee aan de rand van Europa te staan? Dan kun je deze stop prima overslaan.

6. Karasjok

Karasjok ligt in het hart van Lapland en is een belangrijk centrum voor de Sami-cultuur. Je kunt hier rondgeleid worden door het Sami-parlement. Er zijn binnen en buiten enkele musea die je alles vertellen over de Sami en hun rijke culturele geschiedenis. Karasjok is qua grootte en aantal bewoners niet meer dan een dorpje. Net zoals elders in Lapland zijn het tijdens een vakantie in de zomer vooral de natuur en de wandeltrails die lonken.

7. Inari en de wildernis

Cultureel centrum Sajos en het nabijgelegen Siida-museum geven je een interessante inkijk in het leven van de Sami. Inari is een prima uitvalsbasis voor de omringende natuur, met veel overnachtingsmogelijkheden. De plaats is zeker in het winterseizoen in trek, waardoor de stad ingesteld is op toerisme. In de omgeving liggen veel wandelroutes die door bossen en langs meren voeren. De stad is letterlijk omsingeld door nationale parken, bijvoorbeeld het noordelijkste van Finland: Kaldoaivi. Op nationalparks.fi lees je meer over de nationale parken van Finland en ontdek je wat er voor nodig is om de trails te volgen en in de wildernis te zijn.

Kant-en-klare rondreizen

Je kunt je vakantie in Lapland in de zomer echt prima zelf plannen. Je hebt dan meer rust en vrijheid om te doen wat je zelf wilt. Georganiseerde reizen nemen wel veel zorgen weg en laten je heel veel zien in korte tijd. Het is maar net waar je van houdt. Kies je voor een kant-en-klare rondreis door Lapland in de zomer? Dan is deze 20-daagse rondreis door het midden en noorden van Scandinavië misschien interessant.

Tania Malréchauffé via Unsplash.

Andere bezienswaardigheden in Scandinavië

Je kunt je vakantie in de zomer door Lapland prima combineren met de zuidelijkere gebieden in Finland, Noorwegen en Zweden. Heb je drie weken of langer? Dan heb je op zich best de ruimte voor een grote rondreis door Scandinavië vanuit België en Nederland.

Mobiele versie afsluiten