Categorieën
IJsland Reizen

Vakantie IJsland in de zomer van 2023

Waar kun je het beste op vakantie in IJsland komende zomer? Ga je voor de golden circle? Of neem je de rondweg over het eiland?

Waar kun je het beste op vakantie in IJsland komende zomer? Ga je naar hoofdstad Reykjavík en pak je de golden circle mee? Met de Gullfoss-watervallen en de geothermische bronnen. Of pak je het uitgebreider aan met een rondtrip over de Hringvegur? De rondweg die het hele eiland verbindt. Last but not least, de meest in het oog springende evenementen op IJsland komende zomer.

Hoe plan je een zomervakantie op IJsland? Je kunt om te beginnen online inspiratie opdoen. Het is een relatief klein eiland, maar de mogelijkheden zijn er eindeloos. Op de pagina IJsland voor beginners sommen we de meest bekende spots voor je op. Lees verder…

Op vakantie in IJsland in de zomer van 2023

Het zwaartepunt van het toerisme in IJsland ligt in de winter. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er in de zomer ook heel veel te doen is. Zeker voor de daglicht-minnende koukleumen is de zomer een uitkomst. Ook als je voor de vele walvissoorten komt, kun je beter in de zomer terecht. (Verder lezen ‘do’s en dont’s walvissafari).

Tip! Bekijk ook eens deze top 10 met mooie plekken.

Golden circle

De Golden circle is een kleine ronde vanuit Reykjavík waarlangs diverse toeristische hotspots liggen. Deze route is vooral in trek bij toeristen die weinig tijd hebben. De aantrekkingskracht van dit toeristische concept is alleen maar gegroeid nadat Icelandair er zijn marketing op inrichtte. De nationale vliegmaatschappij van IJsland biedt vluchten aan naar Noord-Amerika met tussenstops op IJsland van enkele dagen (website).

Zo kun je de wereldberoemde Gullfoss-watervallen bezoeken en de Strokkurgeiser. De Golden circle telt ook drie nationale parken met een aantal vulkanen. Nationaal park Þingvellir (of Thingvellir) is er daar ”een van. Deze locatie is ook van cultureel-historisch belang voor de IJslanders.

Vanaf de vroegste Scandinavische kolonisatie in de 9e eeuw kwamen de eilanders hier bij elkaar om belangrijke besluiten te nemen. Het was een soort van volksvergadering in de openlucht. We zien de ’thing’ (of ‘ding’) ook terug bij andere Germaanse stammen op het Europese continent. Met de inname van IJsland door de Noorse koning in 1226 neemt het belang van de thing af.

Einar Jónsson | Nationaal park Thingvellir

Hringvegur rondom IJsland

Heel eerlijk, de Golden circle is een leuk bucket list-concept voor je vakantie, maar het doet IJsland wel tekort. De beste manier om IJsland in de zomer te beleven is door een auto te huren. Hiermee maak je een roadtrip rondom het eiland. IJsland telt één hoofdweg die nagenoeg het hele eiland bedient. De IJslanders noemen dit hringvegur. Aangezien Nederlands natuurlijk ook een Germaanse taal is, kunnen we dit makkelijk vertalen naar ringweg. Hoewel het eiland goed verbonden is door de 1340 kilometer lange hringvegur moet je voor sommige regio’s toch nog wel enkele uren van de hoofdweg af.

Wat kun je zoal doen langs de Hringvegur?

Wanneer je vanuit Reykjavík de ringweg zuidelijk afrijdt kom je eerst de grote attracties tegen met veel toerisme. De Seljalandsfossen is zo’n bekende attractie. Deze waterval ligt op slechts 100 meter van de ringweg. Wat niet iedereen weet is dat op 10 minuten verder lopen nog een verborgen waterval te zien is: Gljufrabui. Aan de kust ter hoogte van de watervallen gaan veerboten naar de Vestmannæyjar (Westman-eilanden). Op deze klifachtige eilanden vind je veel papegaaiduikers en unieke natuur. Het is tevens gastheer van een groot jaarlijks festival, waarover zo meteen meer.

Ga je op de ringweg verder, dan kom je in het dorpje Vík. Hier vind je een aantal iconische basaltpilaren in de zee en de zwarte stranden van Reynisfjara. Vík is tevens het decor van de ‘aardse’ scifi-serie Katla (2021). Is die op Netflix te zien? Jawel! Een aantal kilometer verderop ligt de verbluffend mooie kloof Fjadrargljufur. Ook deze plek kun je alvast zien voor je reis naar IJsland, en wel in de Lord of the Rings.

Oostelijker kom je weer bij plekken die wat meer toeristisch zijn, zoals de grootste gletsjer van West-Europa. Luisterend naar de prachtige naam Vatnajökull (Merengletsjer).  Deze ontmoet de ringweg en de kust bij de Jökulsárlón-lagune. Het is goed om te weten dat de ijsgrotten die hier liggen in de zomer niet toegankelijk zijn.

Robert Lukeman | Seljalandsfoss

In Oost-IJsland op vakantie in de zomer

Het oosten van IJsland ligt redelijk afgelegen en de ringweg snijdt zelfs een groot deel van het eiland af. Één van de bezienswaardigheden is het bos Hallormsstaðaskógur. Waarom is dat zo bijzonder? Er zijn nauwelijks bossen op IJsland. Met de komst van de eerste kolonisten en de verkeerde landbouwtechnieken is het middeleeuwse bos grotendeels verdwenen. Door het harde klimaat is het erg lastig en tijdrovend om nieuwe bossen te laten ontstaan.

De dorpjes Egilsstaðir en Seydisfjörður zijn in de zomer zeker een bezoekje waard en mooie plekken om te overnachten. De robuuste natuur rondom Storurd is erg populair bij wandelaars. Sterker, het is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in de zomer in Oost-IJsland. Hier vind je tal van watervallen en dramatische rotswanden.

Schaarse boomgroei nabij Seydisfjörður.

Noordelijk IJsland tijdens een vakantie in de zomer

In het noordoosten van IJsland is het vulkanische meer Mývatn één van de belangrijkste trekpleisters. Het is een indrukwekkend meer met warmwaterbronnen. Ook de omliggende grotten zijn een bezoekje waard. In de grotten van Dimmuborgir werd zelfs een scène uit Game of Thrones opgenomen. Het personage Jeor Mormont trekt hier met een aantal volgelingen door de grotten. Het noorden staat ook bekend om de Dettifoss. Deze waterval is de grootste van Europa. Daarnaast kun je vanuit Húsavík op walvissafari.

Op de terugweg naar Reykjavík

Je moet er even van de ringweg voor af, maar in de kop van Noordwest-IJsland liggen de Vestfirðir (Westfjorden). Voor het jaar 2022 heeft reisgids Lonely Planet dit gebied genomineerd als beste reisbestemming. Deze dunbevolkte fjordenregio is een imponerende vakantiebestemming in termen van natuurschoon. Ísafjörður is de centrale plaats voor overnachtingen en tours. Een aanrader zijn de Dynjandi-wandelpaden met enorme watervallen die zo van de kliffen de zee in rollen. In dit gebied vind je ook veel papegaaiduikers.

Wil je iets minder ver van de ringweg af, dan geeft het schiereiland Snæfellsnes je vergelijkbaar waar voor je geld. Ook hier vind je veel papegaaiduikers op de kliffen en het ligt op ongeveer 2.5 uur rijden van Reykjavík. Met de bus kost het waarschijnlijk 3 uur. Dit is ook de plek voor orkasafari’s. In de zomer moet je daarvoor in Olafsvík zijn (Grundarfjörður in de winter).

Luke Stackpoole | De Westfjorden

Evenementen voor je vakantie in IJsland komende zomer

Naast een schitterende natuur heeft IJsland ook een bruisende cultuur. Denk maar eens aan de vele muziek, films en series die een kleine 300.000 IJslanders op de plank weten te leggen. Kom je in de zomer? Dan val je met je neus in de festivalboter.

Rond midzomernacht is het Reykjavík Fringe Festival (website). Dit festival is de place to be voor cultuurliefhebbers. Denk aan kunst, theater en fotografie. Het is ook de ideale gelegenheid om erachter te komen of IJslandse humor jouw ding is. Cabaret en comedy zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het festival dat verspreid over de stad plaatsvindt. Dit jaar wordt het festival georganiseerd van 26 juni tot en met 2 juli.

Tip: op 17 juni vieren de IJslanders hun onafhankelijkheidsdag. En dat is net als in Nederland met Koningsdag een groot feest voor jong en oud.

Kom je in augustus naar Reykjavík? Dan is Culture Night (website) misschien iets voor je. Naar verwachting vindt het evenement op 19 augustus plaats. Op die dag wordt ook de marathon van Reykjavík gelopen. Begin augustus is de Pride-week van Reykjavík (website), die eveneens breed omarmd wordt door de progressieve IJslanders.

De muziekzomer op IJsland meepakken tijdens je vakantie 🎶

Op muziekvlak maak je op de IJslandse festivals kans om bekende namen te zien als Múm, Sigur Rós, Ólafur Arnalds, Gus Gus, Emiliana Torrini en Of Monsters and Men. Een veel bezocht festival rond midzomernacht is Secret Solstice (website).

Verslunarmannahelgi

Verslunarmannahelgi (website) is een nationaal vakantieweekend in het eerste weekend van augustus. Dit jaar zal dat 7 augustus zijn. Voor de festivalgangers is er dan op veel plekken iets te doen. Wie niet zo van de drukte houdt gaat elders kamperen. Volgens een ruwe schatting gaat maar liefst de helft van de IJslandse bevolking er in dit weekend op uit. Van Reykjavík kun je tijdens Verslunarmannahelgi niet zoveel verwachten. De hoofdstad is dan redelijk uitgestorven, op de toeristen na.

Het beroemdste festival vindt plaats op de bijzondere Westman-eilanden. De IJslanders noemen dit hun nationale festival: Þjóðhátíð (Thjodatid). Er staan dan lange rijen voor de veerboot naar de eilanden in de Atlantische Oceaan. In ruil daarvoor krijg je een authentiek IJslands muziekfestival in een bijzondere omgeving.

Meer over IJsland voor je vakantie komende zomer

We hebben op deze website al meer over IJsland geschreven. Wellicht heb je er iets aan. En anders heel veel plezier komende zomer!

Vulkanen op IJsland

Wie aan IJsland denkt, denkt al snel aan de vulkanen op het eiland. Sterker, er zijn weinig plekken op aarde die vulkanisch zo actief zijn.

Mobiele versie afsluiten