Categorieën
Finland Reizen

Vakantie Finland in de zomer van 2022

In Finland geniet je in de zomer van een prima temperatuur en veel daglicht. Het land is uniek in zowel natuur als cultuur.

In Finland geniet je in de zomer van een prima temperatuur en veel daglicht. Met alle natuur en de unieke, eigenzinnige Finse cultuur is het land de ideale bestemming voor je vakantie. Start je reis in hoofdstad Helsinki en geniet van de eindeloze naaldbossen en ontelbare meren in Karelië. Of maak zomerse uitstappen naar historische stadjes als Rauma en Porvoo.

Een mooie aanvulling op dit artikel zijn de reistips voor een vakantie in Finland. Verder lezen…

Op vakantie in Finland in de zomer 🌞

Temperatuur en neerslag

Laten we om te beginnen Finlands koude imago wegnemen. Wat mensen vaak vergeten is dat Finland prima zomers heeft. Niet extreem warm, maar zeer aangenaam met veel daglicht. Korte nachten betekent ook dat het minder afkoelt dan je zou verwachten. De temperatuur wordt vaak beïnvloed door het landklimaat in Rusland en dat betekent koude winters, warme zomers.

In Zuid-Finland is de gemiddelde temperatuur in juli 21 graden. De gemiddelde maximale temperatuur in de stad Rovaniemi (Lapland) ligt rond de 19 graden in juli. Uiteindelijk ligt Finland natuurlijk vrij noordelijk. Een extra vest of trui in je koffer of rugzak voor een mindere dag is daarom wel slim.

Tip: de hoeveelheid daglicht kan in het uitgestrekte Finland flink verschillen. Gebruik voor meer informatie de ‘sunrise en sunset calculator’.

Hoe beland je in Finland komende zomer?

Iedereen met een wat langere zomervakantie kan Finland over land bereiken. Er zijn verschillende opties. En waarschijnlijk komt er een veerboot aan te pas. Je kunt Finland via Zweeds Lapland over land bereiken. Via de grensovergang bij Tornio en Haparanda aan de noordzijde van de Bothnische Golf. Dat is 2500 kilometer rijden en 30 uur in de auto zitten. Dat doe je vanzelfsprekend niet in één etappe.

De aantrekkelijkste optie is waarschijnlijk naar Stockholm rijden en daar een veerboot nemen naar Turku (westkust) of Helsinki. Tijdens de overtocht heb je een slaapcabine voor de nacht. Eventueel kun je nog een stop inlasten in het plaatsje Mariehamn, op de Åland-eilanden. Dit Zweedstalige autonome gebied hoort formeel bij Finland. Zoals het eilanders betaamt gaat het er net even anders en rustiger aan toe in vergelijking met het vasteland. Elke zomer is het er extra goed toeven met heel wat stranden en pittoreske dorpjes. Het hoofdeiland is ook groot genoeg en erg geschikt om met de fiets te verkennen.

Verder lezen:’Åland-eilanden, tijdcapsule in de Oostzee

Ozan Öztaskiran | De Åland-eilanden: zomerparadijsje in de Oostzee.

De lange overtocht 🛳

Wil je zo weinig mogelijk kilometers in de auto rijden? Dan kun je de veerboot van het Duitse Lübeck (Travemünde) naar Helsinki nemen. Dit duurt anderhalve dag. Lübeck was het epicentrum van het Hanzennetwerk in de 14e eeuw en is zodoende een mooie opwarmer voor je ontdekkingstocht in Scandinavië. De Hanzen verbonden immers alle kuststeden op de Oostzee. Zowel economisch als cultureel. De gevels en bouwstijl van de oude huizen in het centrum van Lübeck zul je terugzien in Tallin of Helsinki 1000 kilometer verderop. Plan dus ook vooral een extra overnachting in historische juweeltje Lübeck. Dat zorgt er overigens ook voor dat je in alle rust je veerboot kunt bereiken de volgende dag.

Met het vliegtuig 🛬

De snelste manier is natuurlijk met het vliegtuig. Er gaan meerdere malen per week goedkope vluchten vanuit Amsterdam en Düsseldorf naar luchthaven Helsinki-Vantaa. KLM en Finnair verzorgen de vluchten. Zie ook Google Flights. SAS vliegt ook op Helsinki met een tussenstop in Stockholm. Voor Lapland kun je een extra binnenlandse vlucht nemen.

Een zomer met de auto of camper door Finland 🚙

Eventueel kan het een leuk idee zijn om in Helsinki een camperbusje of auto te huren. Dat is bij uitstek een goede manier om het land verder te ontdekken. Er zijn in de zomer genoeg campings geopend in Finland, vaak aan het water. Ook wildkamperen is even gewoon als in de Scandinavische landen. Verspreid in de natuur vind je openbare kampeerplekken met een vuurplek. Je bent hier vrij om je bivak op te slaan.

Tip! Neem genoeg munitie mee tegen de muggen. Mocht je net aan het verkeerde watertje zitten, dan kunnen ze erg venijnig zijn met grote aantallen.

Met de trein door Finland deze zomer 🚅

Kies je voor de trein? Dan tref je een treinnetwerk dat tiptop in orde is. Er is ook een lange afstandsnetwerk van busverbindingen. Daarmee bespaar je al gauw enkele tientjes op je reis in vergelijking met de trein.

Tip!
Een Finland-pas van Interrail kan ook voordelig zijn om de dure treintickets te omzeilen. Bestel je die via de link, dan krijgen we een kleine commissie. Via de reisplanner van de Finse spoorwegen (VR.fi) zie je in een oogopslag wat voordeliger is voor jouw reisplannen.

Verder lezen: ‘Met de trein op vakantie 🚅

Een bezoek aan Tallinn vanuit Helsinki

Je kunt ook een bootovertocht maken van Helsinki naar Tallinn. Je bereikt de Estse hoofdstad in slechts 2 uur varen. Één of twee dagen overnachten in de sprookjesachtige binnenstad van Tallinn is zeker de moeite waard.

VisitFinland, Grover Media, Tallink-Silja | De veerboten in de Finse archipel.

Festivals en evenementen in Finland in de zomer van 2022

In Finland en Noord-Europa leven de mensen voor de zomer, Dat merk je ook aan de grote hoeveelheid evenementen en festiviteiten. We noemen er een paar op volgorde van datum.

Kuopio Dansfestival

Vanaf de midzomerviering gaat er in alle Scandinavische landen een tandje vanaf. Tijd om te genieten van vrienden, familie en lange zomerdagen. Veel Finnen hebben vanaf de midzomerweek zomervakantie. De liefhebbers van klassieke dans kunnen zich dan al meteen opmaken voor het Kuopio Dansfestival. Het festival vindt plaats van 15 juni tot en met 21 juni (midzomer).

Door de week heen zijn er diverse voorstellingen in van verschillende dansstijlen. Er is ook ruimte om zelf dansworkshops bij te wonen. Kuopio is een vriendelijk provincie- en studentenstad met heel veel water en natuur eromheen. Meer informatie via KuopioDanceFestival.fi.

Helsinki Pride 🌈

De Pride Week van Helsinki wordt komende zomer gehouden van 27 juni tot en met 3 juli. Het thema dit jaar is Ontmoetingen. In afwachting van wat de pandemie doet is het programma en de vorm nog niet definitief. Wat je in ieder geval kunt verwachten zijn een optocht en bijeenkomsten in de openlucht. Meer informatie Pride.fi.

Festivals in Finland hartje zomer: juli

Savonlinna Opera Festival

Eeuwenlang was kasteel Olavinlinna het belangrijkste verdedigingsbolwerk in de grote Finse meren. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. De hele maand juli zijn er voorstellingen tijdens het Savonlinna Opera Festival. Er staan klassiekers als Carmen en Aida op het programma. Maar ook de mystieke vikingfolk van Wardruna mag schitteren in het middeleeuwse decor. Meer informatie via OperaFestival.fi.

WK vrouw dragen in Sonkajärvi

De Finnen hebben zo hun ideeën over romantiek. Of zou dat het niet zijn? Hoe dan ook: op 1 en 2 juli is het WK vrouw dragen in Sonkajärvi. De uitverkoren echtgenoot moet minimaal 17 jaar zijn en minimaal 49 kilogram wegen. De lengte van het parcours is in de statuten vastgelegd en bedraagt 253.5 meter. Om het geheel voor de toeschouwers op te leuken is er ook een bak water van 1 meter diep. Er zijn verschillende prijzen te winnen, bijvoorbeeld voor het beste kostuum. Zelf deelnemen is mogelijk. Meer informatie via Eukonkanto.fi.

VisitFinland | WK vrouw dragen.

Tuska Metal Festival

Metal is een eerste levensbehoefte voor veel Finnen. Die behoefte vindt elke zomer zijn climax in het grootste metalfestival van Finland: Tuska. Dit jaar staat het weekend van 1 tot en met 3 juli ingepland. De insider zal weten dat er binnen de metalmuziek nog heel wat subgenres zijn. Deze worden breed vertegenwoordigd tijdens Tuska. Meer informatie via Tuska.fi.

Jyväskylä-festival

Van 6 tot en met 12 juli vindt het stadsfestival van Jyväskylä plaats. Jyväskyla ligt in hartje Finland op 3 uur rijden van Helsinki. De stad is qua inwonersaantal vergelijkbaar met steden als Zwolle, Arnhem of Brugge. Het festival zet breed in. De muziek varieert van pop tot klassiek. Er zijn podiumkunsten, evenementen voor kinderen, films, lezingen en tentoonstellingen. Komende zomervakantie draait alles om het thema in beweging zijn. Meer informatie via VisitJyväskyä.fi.

Pori Jazz

Dat jazz populair is onder de Finnen wordt elke zomer tijdens het Pori-jazzfestival bewezen. Dit jaar gaat het openluchtterrein aan de Finse westkust open van 8 tot en met 16 juli. Het is één van ’s werelds langstlopende jazzevenementen. Er zijn nationale en internationale topnamen. Het festival trekt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers. Voor kinderen is er Pori Jazz Kids. Meer informatie via PoriJazz.fi.

The Workers’ Music Festival

Van 27 juli tot en met 31 juli kun je terecht in het stadje Valkeakoski ten zuiden van Tampere. Op een groot fabrieksterrein wordt dan The Workers’ Music Festival georganiseerd. Het is een klein festival met een bonte verzameling aan muziekgenres. Van rap tot rock. Van Finse schlager tot industriële folk. Meer informatie via Valmu.com.

Festival in Finland eind komende zomer

Helsinki Flow Festival

Van 12 tot en met 14 augustus staat een groot popfestival op het programma in de Finse hoofdstad. Corona gooide twee jaar roet in het eten, maar dit jaar is het dan toch echt zover. *Fingers crossed*. Dit commerciële muziekfestival heeft een mix van nationale en internationale namen. Opvallende bands met naam en faam zijn Gorillaz, Florence + The Machine en Nick Cave & the Bad Seeds. Het decor mag er zijn. De voormalige gascentrale Suvilahti. Dit industriële complex dient als culturele vrijplaats tegenwoordig. Meer informatie via Flowfestival.com.

Jussi Hellstén, VisitFinland | Flow Festival.

Het werelderfgoed van Finland bezoeken komende zomer

Finland heeft naast een schitterende natuur ook het nodige erfgoed. De bekendste troef is het kustfort Suomenlinna in Helsinki. Maar je kunt ook industrieel erfgoed aanschouwen in de oude houtmolen van Verla. Verder mag een bezoekje aan de oude stad van Rauma niet ontbreken. Ben je dan toch al aan de westkust. Overweeg dan ook de Kvarken-archipel voor de kust bij Vaasa.

Waar de Noren hun christelijke geschiedenis begonnen met de bouw van staafkerken, hadden de Finnen soortgelijke houten constructies. De kerk van Petäjävesi geldt als een belangrijke trekpleister waar vergane tijden herleven.

VisitFinland | De gemoedelijke markt in Rauma.

Meer ideeën voor je vakantie in Finland komende zomer

Lees gerust verder op deze website. En anders heel veel plezier in Finland komende zomer!

Mobiele versie afsluiten