Categorieën
Denemarken Reizen

Vakantie Denemarken in de zomer van 2023

Op vakantie naar Denemarken deze zomer? Goed idee! De zomer is het hoogseizoen en er is genoeg te doen voor iedereen.

Hebben we nog tips voor je vakantie naar Denemarken komende zomer? Jazeker! De zonnige zomertijd is het hoogseizoen van de Deense toeristenbranche en er is genoeg te doen voor iedereen. We geven je een aantal culturele evenementen mee. Van Kopenhagen tot Aarhus. En we lichten in het speciaal het eiland Bornholm uit.

Op de pagina Denemarken voor beginners vind je alvast een aantal ‘algemene’ tips ‘n’ tricks. Lees verder…

Op vakantie in Denemarken in de zomer

Denemarken is in klimatologisch opzicht vergelijkbaar met Nederland. De zomers zijn er zacht en er valt weleens een buitje. Afhankelijk van waar je wanneer bent, heb je iets meer daglicht. Echt merken zul je dat waarschijnlijk nog niet op deze breedtegraad. Ook de duinrijke kustgebieden doen erg aan Nederland denken. Is er dan nog een reden op vakantie te gaan in Denemarken in plaats van de zomer in eigen land te besteden? Ongetwijfeld!

Je zult in Denemarken heel veel meer rust en ruimte ervaren. Het landschap is er glooiender en uitdagender, hoewel je er geen bergen aantreft. Denemarken is gezegend met best wel wat eilanden, die allen een eigen karakter hebben. En het is er iets meer… tja… Scandinavië. Denemarken is ideaal voor stedentrips, gezinsvakanties, watersportvakanties en fietsvakanties.

Het buitenleven in Denemarken

Hoewel er in Denemarken geen Allemansrätten is zoals in Zweden en Noorwegen, is er ook op outdoor- en kampeergebied veel mogelijk. Geen vrij kamperen dus, maar keuze genoeg om toch in het wild te slapen. Deze kaart vormt een goede basis voor als je in de natuur wilt vertoeven. Sta je liever op de camping? Ook hiervoor geldt: keuze genoeg!

De vele eilanden en lange kustlijn zorgen ervoor dat het water nooit ver weg is. Ideaal als je van watersporten als suppen, (wind-)surfen, kanoën of zwemmen houdt. De talrijke zandstanden zijn ideaal voor de zonaanbidders. Deze liggen vooral op West- en Noord-Jutland. Elders in Denemarken zijn de stranden in de regel minder breed en zanderig.

Elke regel heeft vanzelfsprekend uitzonderingen. Denk aan het noorden van Sjælland, het eiland waar Kopenhagen op ligt. Persoonlijk hou ik niet zo van surrogaatnamen. Je weet wel: Giethoorn is het Venetië van het noorden. Of: Tromsø is het Parijs van het noorden. Hoe dan ook, ze noemen deze zanderige kustlijn ook wel de Deense Riviera.

Mads Tolstrup | Surfparadijs Klitmøller in Noord-Jutland.

Vakantie Denemarken in de zomer: praktisch

Denemarken ligt een soort van om de hoek. Dat geldt zeker voor iedereen in Noordoost-Nederland. Als het meezit ben je in Legoland in een kleine zes uur met de auto. Wie in de richting Kopenhagen-Bornholm wil pakt de veerdienst bij Puttgarden – Rødby. Reserveren is in het hoogseizoen wel slim. De geschreven taal in de openbare ruimte in Denemarken is Deens. Daar valt meestal wel wat van te maken en anders vind je altijd wel een behulpzame Deen die je in goed Engels op weg helpt. De voorzieningen zijn erg modern en soms zelfs beter dan in Nederland. Dat geldt ook voor de trein.

Met de trein naar Denemarken in de zomer 🚅

Met de trein kun je ontspannen en klimaatvriendelijk op reis. Hiervoor geldt ook dat reserveren aan te bevelen is. Op NS Internationaal vind je een betaalbaar aanbod. Deense treinen zullen voor de meesten erg luxe aanvoelen, met veel ruimte en koffie en koekjes in de eerste klas.

Tip! Je kunt Denemarken ook met een huurauto verkennen, bijvoorbeeld bij websitepartner ANWB. Het ruimtelijke Scandinavië is bovendien campervriendelijk. Wie eens het reizen met een camper wilt proberen kan er een van particulieren huren via websitepartner Paulcamper. Campers betalen doorgaans meer op de veerboten en bij de tolbruggen. Met dat eerste kun je rekening houden door Denemarken over land binnen te rijden bij Padborg en Flensburg. Je maakt wat meer kilometers, maar je reisduur wordt er niet veel langer door.

Vakantie Denemarken in de zomer van 2023

Denemarken heeft een bruisend cultureel leven. De zomer trapt min of meer af met een bijzonder cultureel festival van 8 tot en met 10 juni: het Heartlandfestival (website). Het festival vindt plaats bij slot Egeskov in hartje Denemarken. Dit renaissancekasteel met bijbehorende tuinen uit de 16e eeuw is op zichzelf al een must see. Het festival is kunstzinnig ingestoken en kent verschillende soorten muziek, theater, culinaire verrassingen en lezingen. Het is een festival voor jong en oud. Opvallend zijn de muziekartiesten dit jaar. Naast binnenlandse bekendheden zijn ook Sting, Robbie Wiliams, Jack Johnsen en Fatboy Slim gestrikt.

A jazzy summer in Copenhagen 😎

Elke zomer zet Kopenhagen de jazzmuziek in het zonnetje met het Copenhagen Jazz Festival. Dit jaar is het evenement een weekje korter dan normaliter en kun je terecht van 30 juni tot en met 9 juli. Het is een echt stadsfestival met verschillende podia verspreid over de stad. Voor wie niet kan wachten is er in de maand februari al een wintereditie van het festival.

Kopenhagen-fotofestival 📸

Iets minder muzikaal, maar wel zinnenprikkelend is het fotofestival in Kopenhagen. Naast conceptuele, internationale fotografie vind je er culinaire markten, theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten. Het festival vindt plaats op Refshaleøen. Dit is een kunstmatig eiland in Kopenhagen. Het is een oude scheepswerf en culturele broedplaats in één. Daarnaast zijn er verspreid door de stad galerieën en musea die aandacht besteden aan het fotofestival. Interesse gewekt? Zet 1 tot en met 11 juni in je agenda en/of neem een kijkje op de website.

Kim Wyon | De foodmarket van Refshaleøen.

Roskildefestival 🎶

Alle muziekhebbers weten waarschijnlijk wel dat het Roskildefestival (website) het Pinkpop en Lowlands van Denemarken is. De stad Roskilde ligt op een steenworp van Kopenhagen en is zeker ook een bezoekje waard. Tijdens het festival zul je trouwens weinig van het dagelijkse leven in de stad merken. Het Roskildefestival draait enkel om muziek, vrijheid en blijheid. Niet verrassend heeft het festival dan ook altijd grote, internationale namen op het affiche.

Er is voor ieder wat wils. Op de line-up staan op moment van schrijven internationaal bekende namen als Queens of the Stone Age, Burna Boy, Christine and the Queens en Blur. In het oog springende Scandinavische artiesten zijn de Zweedse zangeres Tove Lo en de in Denemarken populaire rapper Kesi. Het festival vindt plaats van 24 juni tot en met 1 juli.

Thomas Rousing | Het Roskildefestival

Voor wie zijn deuntjes liever onder de bomen ervaart is er het Smukfest (website), in de bossen bij Skanderborg (midden-Jutland). Van 30 juli tot en met 6 augustus komen ook hier interessante namen. Denk aan Imagine Dragons of Megadeth voor de metalheads. Zij worden aangevuld door een heel scala aan Deense artiesten. Van hiphop tot singer en songwriter; van hardrock tot pop.

Middeleeuws festival Danehof 👑

Ridders, jonkvrouwen, marskramers, koningen, hofnarren, middeleeuwse markten en nog veel meer. De Deense middeleeuwen herleven in het eerste weekend van juli bij kasteel Nyborg op het eiland Fyn. Dit gratis festival voor alle leeftijden laat je een historische kant van Denemarken zien, die je waarschijnlijk nog niet kende. Meer informatie vind je op de website van visitnyborg.com.

Kim Wyon | Het riddertoernooi op Danehof-festival

Hans Christian Andersen-festival 🎇

Het historische stadje Odense eert eind augustus een week lang zijn beroemdste voormalige inwoner: sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Er zijn 500 culturele evenementen en activiteiten voor alle leeftijden. Je vindt ze terug binnen en buiten, in de vorm van theatervoorstellingen, straatkunst, muziekconcerten, story telling en nog veel meer. De meeste evenementen zijn gratis.

Aarhus Food Festival 🌭

Dit voedselwalhalla vind je in de 2e stad van Denemarken in het eerste weekend van september. Het festival biedt een legio aan evenementen en proeverijen met een speciale focus op de Scandinavische eetcultuur. Denk aan zeewiersafari’s, workshops worst maken en culinaire picknicks aan zee. Progressief als de Denen zijn, is er ook genoeg aandacht voor plantaardig eten. Het foodfestival is gelijktijdig met het stadsfestival van Aarhus, die laatste begint wel ietsje eerder, in het laatste weekend van augustus. Alle reden dus voor een bezoekje aan Jutland in de nazomer!

Pretparken bezoeken tijdens je zomervakantie in Denemarken 🎡

In de zomer kun je in Denemarken genieten van de vele pretparken. Iedereen kent Legoland, maar er is meer natuurlijk. Zo ligt het oudste pretpark ter wereld ook in Denemarken. Op deze pagina lees je meer over de 5 leukste pretparken in Denemarken.


Speciaal uitgelicht voor Denemarken in de zomer van 2023: Bornholm

Een zomers eiland dat nog extra aandacht verdient voor je vakantie in Denemarken is Bornholm. Deze eeuwenoude plek is de oostelijke buitenpost van Denemarken, diep in de Oostzee. Volgens gangbare historische theorieën zouden de Bourgondiërs naar deze plek vernoemd zijn. Bornholm is een geografisch buitenbeentje in Denemarken en dat zie je ook aan de omgeving, die afwijkt van andere plekken in Denemarken. Wil je ernaar toe? Dan moet je bijvoorbeeld al via Zuid-Zweden reizen.

Bornholm heeft alles wat je nodig hebt voor een vakantie naar Denemarken in de zomer. Relatief veel zonuren, parelwitte stranden, schilderachtige dorpjes, ambachtelijke en kunstzinnige ateliers en winkeltjes, restaurants en cafeetjes om van de lange zomeravonden te genieten. Er is veel natuur. Het eiland kent een grote steengroeve en ruige kustlijnen, waardoor je er prima kunt klimmen en abseilen. Op de meestal rustige zee kun je suppen en kanovaren. Overweeg ook een overzeese expeditie naar de gefortificeerde eilanden Frederiksø en Christiansø, voor als je echt ver weg van het vasteland wilt zijn.

De veerboten uit het Zweedse Ystad meren aan in Bornholms hoofdplaats Rønne. Een ideale spot om je bivak op te slaan, maar je kunt ook makkelijk met de fiets, bus of auto verder vanuit hier. Zo is een bezoek aan de dorpjes Gudhjem, Aakirkeby en Svaneke iets wat op je to do-lijstje hoort te staan. Er zijn diverse campings en andere overnachtingsplekken verspreid over het hele eiland.

Auto’s zijn dus toegestaan, maar niet erg talrijk. En dat maakt Bornholm ook een aangename en overzichtelijke plek voor fiets- en wandelvakanties. Je kunt je fiets zelf meenemen of op locatie huren. Voor de wielerliefhebbers is er op 27 augustus een fietstoertocht: Bornholm Rundt (website).

Semko Balcerski | De ruïnes van kasteel Hammershus op Bornholm.

Meer ideeën voor je vakantie in Denemarken komende zomer

Op deze website hebben we nog meer informatie over Denemarken. Denk aan de 15 bezienswaardigheden die je absoluut eens gezien moet hebben. Lees gerust verder en anders heel veel plezier met je vakantie in Denemarken komende zomer!

Mobiele versie afsluiten