Noorwegen is berucht om de vele regenval. En wie heeft er nu zin in een natte vakantie? Gelukkig zijn er een aantal nuances aan het verhaal van Noorwegen regenland. Zo varieert de regenval in steden als Bergen, Narvik, Oslo en Lillehammer sterk. Ook het jaargetijde waarin je naar Noorwegen reist maakt nogal een verschil als het gaat om regenval. Ik ga ook verklappen dat er een aantal plekken zijn in Noorwegen waar nauwelijks regen valt.
Regenval Noorwegen | Wat zeggen de feiten?
Het korte antwoord is ja, er valt best veel regen in Noorwegen. Toch zijn er veel nuances. Kijken we naar de fjordenkust in het zuidwesten, dan zien we in de bergen uitschieters van 3000 tot 4000 mm per jaar. Ter vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld 700-900 mm per jaar. Oude Hanzestad Bergen ligt niet op hoogte maar wel middenin de natte kustlijn. Daardoor is het Europa’s natste stad met zo’n 2250 mm neerslag per jaar (bron).
Hoeveel dagen valt er regen in Bergen? Gemiddeld 239 dagen per jaar. Ter vergelijking: Amsterdam telt 187 dagen regenval. In het noorden van Noorwegen vallen aanzienlijk minder buien. Dat komt doordat er in het koude noorden minder water verdampt en er dus minder water in de lucht zit.
Stijgingsregens in Noorwegen
Hoe kan het dat de kust zoveel meer regenval heeft dan het binnenland? Het antwoord is simpel: de regenbuien klappen als het ware op het hooggebergte waardoor een groot deel van de regen meteen valt. Dit noemen we stijgingsregen. Het is juist door dit fenomeen dat het oosten van Noorwegen en Zweden een relatief droog klimaat hebben.
Kan ik zonder regenval naar Noorwegen?
Ja, met een beetje geluk kan dat wel. Als je goed naar de kaart kijkt, dan zie je dat een aantal dalen achter de kustlijn weinig regenval kennen. Sommige plekken hebben minder dan 300 mm neerslag. Dat is 1/3 van wat er gemiddeld in de Benelux valt.
Nu wil je natuurlijk meteen weten waar het is en of er iets te doen is. Het zijn voornamelijk de dalen waar Lom en Skjåk in liggen. Hier stroomt ook de Otta-rivier. Ga je vanuit Lom naar het zuiden dan kom je door het Bøverdal dat eveneens vrij droog is. Dit smalle dal ligt ingesloten tussen natuurparken Breheimen en Jotunheimen. Vanuit hier kun je ook de Galdhøpig beklimmen, de hoogste berg van Noorwegen. Op hoogte wordt de kans op regen dan weer iets groter.
Je vindt in Lom een oude staafkerk, die zeker een bezoekje waard is. Verder is het dorpje vooral geënt op de berg- en outdoorsporten. Tip: ga niet de bergen in voordat je bij de lokale, ambachtelijke bakkerij bent geweest. Mocht je Noors niet genoeg zijn om de website te lezen? Op Instagram kun je alvast watertanden.
Langs de Otta-rivier vind je diverse campings en hotels. Rij je het dal uit naar het westen, dan kom je in de beroemde Geirangerfjord. Ook hier is het in vergelijking met de andere fjorden nog redelijk droog. Op de website norgeskart.no kun je het gebied verkennen.
Lom en Skjåk op norgeskart.no
Is er ook kans op minder regenval in andere delen van Noorwegen?
Ja, zoals gezegd is het noorden droger. Maar ook in de hoofdstad Oslo valt gemiddeld 1010 mm per jaar. Dat is vergelijkbaar met Nederland. Ook door in het juiste seizoen te gaan vergroot je de kans op minder regenval. We zien de seizoenschommelingen op de Atlantische Oceaan vanzelfsprekend terug. Dat betekent dat het najaar redelijk nat is met herfststormen die elkaar opvolgen. Zoals in veel delen van Scandinavië speel je op safe door in april en mei te gaan. Dat geldt zeker ook voor de westkust en Bergen, waar dan ‘slechts’ 100 mm gemiddeld per maand valt.
Regen… Leuker kan ik het niet maken, maar je kunt er wel mee omgaan. En hee, paraplu’s, buienradar en regenjassen zijn er niet voor niks. 😉
Verder lezen?
Wil je weten welke plekken zo mooi zijn, dat ze zelfs in de regen de moeite waard zijn? Of in welk jaargetijde je het beste kunt gaan? Wellicht kun je iets met de volgende artikelen.
Kerst in Scandinavië draait om familie en gezelligheid. Naar buiten om te skiën of te schaatsen. Uitgebreid koken en natuurlijk cadeaus.
Je gaat op vakantie naar Noorwegen, maar wat zijn de mooiste plekken? Zijn ze wel of niet toeristisch?
Wat is de beste reisperiode voor Noorwegen? Kom je om te kamperen, te skiën of voor een stedentrip? En ga je voor Noord- of Zuid-Noorwegen?