Categorieën
Finland Reizen Zweden

Mooie onbekende vakantiebestemmingen in Noord-Europa

Welke mooie onbekende vakantiebestemmingen vind je in Noord-Europa? Niet doorvertellen. Hier word je niet overladen door andere toeristen.

Welke mooie onbekende vakantiebestemmingen vind je in Noord-Europa? Niet doorvertellen maar hier komen een aantal tips om mooie dingen te zien zonder overladen te worden door toeristen.

Toen ik 21 was zat ik met vrienden in het Finse Turku in een pizzarestaurant. Zoals het jongvolwassenen betaamt was onze ontdekkingsdrift onstilbaar. Na onze 12-urige oversteek over de Oostzee hadden we echt het gevoel dat we in een verre exotische wereld zaten. Wie ging er nou op vakantie naar Finland? Toen we klaar waren met eten, betaalden we en liepen we weg. Opeens hoorden we achter ons uit volle Hollandse borst: “Hee, je vergeet je bananen!” Andere Nederlanders, het zou ook weer niet. We knikten vriendelijk en pakten de bananen die we inderdaad vooraf op de markt gekocht hadden. We waren weer een illusie armer.

Dit artikel gaat je niet kunnen verzekeren dat je geen Nederlanders tegenkomt, dat is onmogelijk. Ze (oké, we) zijn echt overal. Ik heb wel een aantal onbekende vakantiebestemmingen waar je in ieder geval niet zoveel toeristen tegenkomt.

Mooie onbekende vakantiebestemmingen in Finland

Laten we beginnen met Finland. Het land ligt letterlijk in een uithoek van Europa. Het toerisme in Finland is van alle Noordse landen misschien wel het minst ontwikkeld. De uitzondering daarop zijn de winterse vakanties in Fins Lapland.

1. Ekenäs en het redelijk onbekende zuidwest-Uusimaa

Ekenäs (Tammisaari in het Fins) is een overwegend Zweedstalige nederzetting in zuidwest-Finland. Het oude stadscentrum met zijn houten huizen strekt zich uit tot aan de kust. Je kunt hier perfect ronddwalen door de eeuwenoude straatjes. De gezellige cafés zijn ideaal om een kopje koffie of thee te drinken. De marktdagen op woensdag en zaterdag zijn extra gezellig, vooral in de zomer. Wil je de prachtige archipel voor de kust induiken? Overweeg een cruise naar voormalig mijneiland Jussarö. Vaar je zelf? Dan zijn de haventjes van Bromarv, Sommaröstrand, Sandnäsudd zeker een bezoekje waard. Overigens zijn ze ook over land te bereiken, met de auto of de fiets. Een bezoek aan slotruïne Raseborg kan een leuke dagbesteding zijn voor het hele gezin.

Voor de liefhebber van oorlogsmusea is het Hanko Front Museum een tip. Het plaatsje Hanko zelf is overigens ook een mooie optie om even op te laden en te genieten van de waterrijke omgeving. Iets meer naar het noorden vanuit Hanko en Ekenäs ligt het schitterende nationale park Teijo. Hier kun je een dagje wandelen en/of in het wild kamperen.

Hayfield L | De Finse kust bij Hanko

2. Kuopio en het Kallavesi-meer

Er zijn een aantal Finse provinciesteden die prima op deze lijst met onbekende vakantiebestemmingen kunnen. Ze bloeien meestal in de zomer op en je kunt genieten van de uitgestrekte, aangrenzende natuur. Kuopio is zo’n stad. Vooral het jaarlijkse dansfestival (website) en wijnfestival zorgen voor reuring in de stad. De centrale markthal is een stukje geschiedenis op zich en geeft je een gevoel heel ver van huis te zijn. De stad ligt aan de oevers van het Kallavesi-meer. Kallavesi maakt onderdeel uit van het Finse merendistrict. De Finse meren samen vormen het grootste merengebied van Europa. Vanuit Kuopio gaan ook rondvaarten over het meer. Vanuit de Puijo-uitkijktoren heb je prachtig overzicht over de skischansen, de stad en de regio. Kuopio is ook de thuisbasis van de Fins-orthodoxe kerk, de officiële religie van het land.

Jani Snellman | Kuopio

3. Oulu, eigenzinnige stad aan de Botnische Golf

Oulu is samen met Rovaniemi de enige stad van naam in het noorden van Finland. De stad heeft alle moderne voorzieningen. En de regio is ingericht op een bezoek het hele jaar door. In de winter kun je in er skiën en langlaufen, hoewel er slechts heuvels zijn. In de zomer zijn er tal van outdoor-activiteiten in de omliggende natuur en kun je musea bezoeken. Ook een dagtrip naar het eiland Hailuoto en het havendorpje Raahe zijn aanraders. In de winter is Hailuoto te bereiken over de bevroren Botnische Golf, waar dan een officiële weg ligt. Oulu is een universiteitsstad en dat geeft het openbare leven net dat beetje extra. Er is ook een vliegveld met dagelijks vluchten van en naar hoofdstad Helsinki.

Arpad Gabor | De vuurtoren van Oulu

Verder lezen: ‘Vakantie Finland in de zomer

Mooie onbekende vakantiebestemmingen in Zweden

Zweden is natuurlijk niet zo onbekend en onbemind als Finland, maar het land is groot genoeg om even aan het toerisme te ontsnappen. Hier komen drie mooie en onbekende vakantiebestemmingen in Zweden.

4. Luleå en Gammelstad

Op zo’n 3 uur rijden van het Finse Oulu ligt het Zweedse Luleå. De stad ligt precies aan de overkant van de Botnische Golf. In de zomer geniet je hier van de middernachtzon. Het gebied is ideaal voor de kajak en de kano. Vanuit Luleå wandel of fiets je makkelijk de natuur in of vaar je naar één van de vele eilanden voor de kust. Je kunt er ook raften en zeilen. Ben je niet zo van wilde avonturen, dan hou je het bij de spa en dineren. In de winter bind je de latten of ijzers onder. Het is niet voor niks dat de Nederlandse marathonschaatsers er elke winter neerstrijken. Dik ijs gegarandeerd. Op de plek waar Luleå oorspronkelijk werd gesticht staat nu Gammelstad met het openluchtmuseum Hägnan. De iconische rode huisjes zijn UNESCO-beschermd.

Tina Stafrén/imagebank.sweden.se | Gammelstad (UNESCO-beschermd)

5. Het mooie, relatief onbekende Östersund

Het unieke aan Östersund is de combinatie stad, natuur en bergen. De stad zelf heeft alle moderne voorzieningen met een universiteit, voetbalstadion en vliegveld. Stap je in de auto en rij je westwaarts dan beland je al snel in het Scandinavisch gebergte. In de winter kun je hier in Åre skiën. In de zomer kun je bergwandelingen maken op de de paden van Jämtlandstriangeln. Östersund ligt aan het meer Storsjön, waarin ook het eiland Frösön ligt. Op deze bosrijke heuvel kun je een wandeling maken en vind je een observatieplatform met uitzicht over de stad Östersund. Door opgravingen weten we dat Frösön in de vikingtijd waarschijnlijk een belangrijk knooppunt was op de landroute tussen Noorwegen en Zweden.

Eigen foto | Landelijke sferen in Östersund

6. Vänersborg, Halle en de Hunneberg

Aan de zuidwestoevers van het Vänern-meer ligt het plaatsje Vänersborg en de natuurgebieden Halle en de Hunneberg. Vänersborg is een lieflijk provinciestadje met prima faciliteiten en volop mogelijkheden om het Vänernmeer verder te verkennen. Halle en Hunneberg zijn twee plateaus die aanzienlijk hoger liggen dan de omgeving. Naast dat het gebied geologisch gezien interessant is kun je hier wandelen, fietsen en kamperen. Er zijn ook campings en buitenactiviteiten voor het hele gezin in dit bosrijke gebied. Op een kwartier rijden van Vänersborg ligt de stad Trollhättan, bekend van de watervallen en het SAAB-museum.

Lena Andersson | De Hunneberg in de winter

Verder lezen: ‘Vakantie Zweden in de zomer

Mooie onbekende vakantiebestemmingen elders in Scandinavië

Als we verder in Scandinavië kijken dan zien we in landen als Noorwegen en IJsland twee erg populaire reisbestemmingen. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat het overal bekend en toeristisch is. Daar zijn de landen simpelweg te uitgestrekt voor. Hier volgen een aantal onbekende vakantiebestemmingen waarbij je toch met een uitzonderlijk mooi fotoalbum thuis kunt komen.

7. De IJslandse Westfjorden

In de kop van IJsland liggen de Vestfirðir (Westfjorden). Voor het jaar 2022 heeft Lonely Planet dit gebied genomineerd als beste reisbestemming. Dus wellicht is het onbekende er wel vanaf over een klein jaartje. Dat mag de pret niet drukken, want het gebied heeft plek genoeg voor iedereen. Dit dunbevolkte en bergachtige kustgebied is bijzondere vakantiebestemming waar je overgeleverd bent aan de elementen. Vanuit de plaats Ísafjörður verken je het gebied. Een aanrader zijn de Dynjandi-wandelpaden met enorme watervallen die zo van de kliffen de zee in rollen. Op de ruige rotsen van de Westfjorden zitten ook veel papegaaiduikers. En als je geluk hebt zie je zelfs walvissen vanuit het land in de zee zwemmen.

Jeremy Bezanger | De kust van de spectaculaire Westfjorden

Verder lezen: ‘Vakantie IJsland in de zomer

8. Silkeborg, een onbekende vakantiebestemming verrassend dicht bij huis

In Denemarken op Jutland ligt het provinciestadje Silkeborg (toeristische website). Naar eigen zeggen zijn ze de outdoor-hoofdstad van Denemarken. Gezien de omliggende beboste heuvels en vele meren kan ik daar zeker in mee. Het gebied is ideaal om bijvoorbeeld met je mountainbike of kano te verkennen. Het bekende uitkijkpunt Himmelbjerget ligt net buiten de stad. Dichtbij vind je ook andere mooie panoramaspots. Ook in de stad zelf is genoeg te doen, het Jorn-museum bijvoorbeeld. Dit kunstmuseum is vernoemd naar CoBrA-schilder Asger Jorn. Je vindt er heel wat moderne kunst waaronder werk van Picasso. In het stadsmuseum van Silkeborg vind je een reconstructie van de beroemde Tollund-man. Dit is een persoon die 2300 jaar geleden omgebracht werd en door de veengrond verbluffend goed bewaard is gebleven.

Kim Wyon | Op de meren van Silkeborg

Verder lezen: ‘Vakantie Denemarken in de zomer

9. Noorse onbekende vakantiebestemmingen: Røros

Ergens tussen Oslo en Trondheim in de bergen, helemaal aan de Zweedse grens ligt het oude mijnstadje Røros. Het lijkt hier wel alsof de afgelegen ligging ook een heleboel van het verleden bewaard heeft. In de winter is Røros in trek vanwege de jaarlijkse kerstmarkt. Je kunt er ook optimaal skiën en sleeën. In de zomer vinden er proeverijen plaats, waarbij je lokale lekkernijen ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan rendierkaas. Buiten de stad vind je in Femundsmarka National Park nog een onbekende maar zeer fraaie vakantiebestemming.

Arvid Hoidahl | Røros, historische mijnstad

10. Noorse onbekende vakantiebestemmingen: Lyngsalpene

Is er dan echt geen fjord voor jezelf in Noorwegen? Ik denk dat je het in de Lyngenfjord kunt proberen. Het wordt ook wel de “De Alpen aan de oceaan” genoemd. De plek ligt boven de poolcirkel bij Tromsø. Je kunt er bijvoorbeeld bergbeklimmen, mountainbiken, duiken en deltavliegen. In de wintermaanden trekken bultruggen en orka’s naar de omringende fjorden om haring te eten. Je kunt dan op walvissafari (do’s & dont’s). Mocht je onder de mensen willen komen in dit afgelegen gebied.

Hendrik Morkel | Off-piste skiën

Verder lezen: ‘Vakantie Noorwegen in de zomer

Bonustip: de Ålandeilanden

Een beetje van zichzelf, een beetje van Zweden en een beetje van Finland. Dat maakt de Finse, doch Zweedstalige, Åland-eilanden onder andere uniek. De rest wordt haarfijn in het volgende filmpje benoemd.

Verder lezen: ‘Åland-eilanden, tijdcapsule in de Oostzee

Minder onbekende vakantiebestemmingen

Uiteraard lees je op deze website nog veel meer over mogelijke vakantiebestemmingen. De één zal bekender zijn dan de ander.

Mobiele versie afsluiten