Wie slim is gaat interrailen in Scandinavië. Het is duurzaam, vaak goedkoper en je hebt een fantastische vakantie. We schotelen je verschillende routes en bestemmingen voor en leggen graag het een en ander uit.
Interrailen door Europa wordt vaak nog gezien als iets voor jongeren. Hoewel interrailen zeker populair is bij de jeugd, is het een handige deal voor alle leeftijden. In Scandinavië vind je een goed ontwikkeld spoorsysteem met genoeg verbindingen tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Als kers op de taart kun je met korting de veerboot naar Finland pakken, een belevenis op zich.
Interrailen in Scandinavië: routes en bestemmingen
Interrail: hoe werkt het?
De Interrailpass is een treinkaartje waarmee je met bijna alle treinen in Europa kunt reizen. Hiermee krijg je toegang tot 40 spoor- en veermaatschappijen in 33 landen. Je laat je ticket eenvoudig via je smartphone aan de conducteur zien. Je kunt met de pas naar alle aangesloten landen. De uitzondering is dat je voor veel trajecten een extra reservering moet maken met bijkomende kosten.
De extra kosten van je Interrailpass in Scandinavië
De bijkomende kosten leiden nogal eens tot teleurstelling. Daarom is het een goede en eerlijke waarschuwing vooraf dat de basisprijs van een Interrailpass niet de prijs onderaan de streep is. Kijk goed wat de toeslagen zijn op populaire trajecten. In Scandinavië zijn alle sneltreinen en intercity’s met toeslag, variërend van 3 euro tot 11 euro per rit. Uiteraard is Noorwegen het duurst.
Duurzaam reizen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: met de trein reizen is echt de beste CO2-besparing die je kunt krijgen. Oké, na niet op vakantie gaan dan. Wil je duurzaam op reis? Dan is interrailen sowieso een goed idee. Wist je dat interrailen door Scandinavië extra duurzaam is? Het zit namelijk zo: verreweg de meeste treinen rijden op elektriciteit. Tenminste zolang er een bovenleiding is. Elektriciteit wordt opgewekt door kolencentrales, gascentrales, zonneparken, windmolens, kerncentrales, et cetera.
Ga je bijvoorbeeld interrailen in Polen dan komt de stroom waar de trein op rijdt grotendeels uit kolencentrales. Nu is het zo dat landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken hun energie voor een groot deel groen opwekken. Ze staan steevast hoog op de mondiale duurzaamheidslijstjes. Neem je dus de trein in Scandinavië, dan is een groot deel van de energie uit groene stroom opgewekt.
Verder lezen: Duurzaam reizen: tips en tricks!
Interrailen is een goedkope manier van reizen in het relatief dure Scandinavië
De treinen in Scandinavië zien er goed en modern uit. In Denemarken krijg je zelfs koffie en thee in sommige treinen. De treinen in Zweden zijn vaak ietsje ouder, maar nog steeds van topkwaliteit. De rijke Noren hebben een dure spoorlijn opgezet van voortreffelijke kwaliteit. De gedachte achter interrailen is dat je reis betaalbaar en overal in Europa ongeveer even duur is. Op plekken waar je treinticket duur is, zoals in Scandinavië, heb je dus een financieel voordeel.
Extra kosten: veel snelle treinverbindingen vragen om een extra zitplaatsreservering. Dit maakt je treinkaartje vaak iets duurder. De intercity’s in Zweden kosten bijvoorbeeld 3 euro extra en de hogesnelheidstreinen 7 euro. De lange afstandstreinen in Noorwegen kosten 11,40 euro extra. De intercity’s in het kleine Denemarken kosten 3,90 extra. Op de website van Interrail lees je meer over de extra kosten per traject en trein in Scandinavië.
Brandstoffen zijn erg duur momenteel
De brandstofprijzen zijn momenteel torenhoog, mede door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van COVID-19. Ga je vanuit Nederland met de auto toeren door Midden-Zweden en Noorwegen? Dan zit je al gauw aan 750 euro voor de benzine en tol. Vanzelfsprekend kun je dat bedrag wel spreiden over je medepassagiers. Ga je met je gezin op vakantie, dan valt er natuurlijk niet zo veel te spreiden. Het voordeel van interrailen door Scandinavië is dat je geen tol betaalt en dat de brandstofprijs al in je ticket zit.
Verder lezen: Met de trein op vakantie 🚅
Interrailen betekent korting op de veerboten in Scandinavië
Bij je Interrailpass hoort ook een korting op de veerboot. Het is goed om te weten dat de boten erg vol zijn in het hoogseizoen. Vooraf boeken is dan ook geen slecht idee, zeker op populaire verbindingen zoals die tussen Zweden en Finland. Vanuit Stockholm kun je naar de Åland-eilanden, Turku of Helsinki.
Interrailen in Scandinavië: bestemmingen
Hoewel Scandinavië meer uitgestrekt is dan West-Europa, zijn de steden toch goed verbonden. Er wordt veelal met hogesnelheidslijnen gewerkt die je in luttele uren van de ene naar de andere stad vervoert. Een rit van Malmö naar Göteborg duurt bijvoorbeeld 2,5 uur. Neem je in Göteborg de trein naar Stockholm, dan kost dat slechts 3 uur. Met de bus zou je 6 uur onderweg zijn en met auto 5 uur.
We zetten een aantal bestemmingen hieronder op een rij. Wil je nou meer weten over leuke steden in Scandinavië, lees dan ook eens de pagina over de mooiste steden van Scandinavië.
Verder ontdekken: Mooiste steden Scandinavië | Een top 10
Bestemmingen Interrail in Noorwegen
Hoofdstad Oslo is het centrale punt in het treinnetwerk van Noorwegen. Het is een moderne en upcoming metropool, waar genoeg te beleven is. Hier geven we: 5 ideeën. Vanuit hier kun je grofweg drie kanten op: Stavanger (zuidkust), Bergen (westkust) en Trondheim (noordelijk). Alle drie de steden zijn zeker een bezoekje waard. Wat nog interessanter is, is wat er op weg naar die steden ligt.
Zo wordt de spoorlijn naar Bergen via Flåm als één van de mooiste treinroutes ter wereld gezien. Hoewel dat ook wel slimme marketing is. Reserveren hiervoor is aan te raden. Ook op andere routes val je bij elke stop wel in de boter, als je van natuur en bergen houdt. Niet alle nationale parken zijn goed verbonden met de spoorlijnen in Noorwegen. Uiteraard kun je je weg altijd met de bus vervolgen. Dovrefjell, Reinheimen en Nærøyfjorden Verdsarvpark zijn goede opties als je alles met de trein wilt doen.
Verder ontdekken: Noorwegen voor beginners
Bestemmingen Interrail in Zweden
De grote drie steden van Zweden zijn Stockholm, Malmö en Göteborg. Stockholm is vooral de metropool en de hoofdstad. De stad is gebouwd op oevers en eilanden, heeft een uitstekend metronetwerk en een rijk cultureel leven. De stad heeft voor iedere stijl en iedere voorkeur wel iets in petto.
Verder ontdekken: Bezienswaardigheden in Stockholm
Göteborg is de rauwe, doch vriendelijke, havenstad. Het stadscentrum is in tegenstelling tot Stockholm goed te belopen. Je vindt er restaurants, musea en verschillende bars. Aan de rand van het centrum ligt het pretpark Liseberg, waar je in de achtbaan geniet van de lange zomeravonden. Ook de natuur is in Göteborg altijd in de buurt, bijvoorbeeld bij het natuurgebied Delsjön.
Verder ontdekken: Bezienswaardigheden in Göteborg
Aan de overkant van het Deense Kopenhagen ligt Malmö. Malmö is echt een arbeidersstad die nogal eens vergeten wordt door toeristen. En dat is onterecht. De stad van voetballer Zlatan Ibrahimovic heeft veel te bieden op cultureel vlak, met tal van barretjes en restaurants.
Verder ontdekken: Bezienswaardigheden in Malmö
Andere bestemmingen in Zweden
Natuurlijk houdt het hier niet op. Ook historische steden als Karlskrona, Lund en Uppsala zijn echt een bezoekje waard. Dergelijke plekken zijn goed te bereiken met treinen. Combineer een bezoek aan Umeå bijvoorbeeld met de prachtige Höga Kusten.
Verder ontdekken: De 25 mooiste bezienswaardigheden in Zweden
Bestemmingen Interrail in Denemarken
Met een beetje fantasie kun je Denemarken verdelen in een noord-zuid-verbinding en een oost-west-verbinding. Dat maakt het reizen erg overzichtelijk. Vanuit Duitsland kun je bovendien met de trein op de veerboot (ja wel, de hele trein). Zo ben je in een mum van tijd in hoofdstad Kopenhagen of in de historische stad Roskilde.
Ben je in West-Denemarken op het schiereiland Jutland? Vergeet dan zeker Århus niet, de stad van openluchtmuseum Den Gamle By. Ook Silkeborg, Aalborg en Esbjerg kunnen leuke uitjes zijn. Op het eiland Fyn, ligt het mooie en gezellige Odense, de geboortestad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
Verder ontdekken: Bezienswaardigheden Denemarken | De top 15
Interrailen in Scandinavië: routes
De map van Interrail
De pdf-plattegrond van Interrail bevat een heleboel handige informatie. In de pdf zie je in één oogopslag alle spoorverbindingen in Europa. Je ontdekt ook de reisduur tussen plaatsen. Treinen in Oost-Europa zijn bijvoorbeeld veel trager, dan in West- en Scandinavië. In de routeplanner van Interrail kun je zelf rondneuzen naar reisafstanden en reisduren.
Natuurlijk kun je eindeloos variëren bij het maken van een route. Bij een rondreis zul je vaak op een route uitkomen die langs de hoofdsteden voert. Dat betekent natuurlijk niet dat je je daartoe moet beperken. Voorbeelden zijn:
- Hamburg, Kopenhagen, Göteborg, Oslo, Stockholm, Jönköping, Odense
- Lübeck, Malmö, Karlskrona, Kalmar, Stockholm, Göteborg, Kopenhagen
- Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Bergen, Oslo, Göteborg, Lübeck
Interrailen in Scandinavië
Denk je na het lezen van deze pagina: dit is ook iets voor mij! Kijk dan op de website van Interrail en de Global Pass.
Inspiratie voor tijdens je reis door Scandinavië
Heb je nog inspiratie nodig voor je bezoek aan Scandinavië? Bekijk dan ook eens een van de volgende artikels. Veel plezier! En zoals de Zweden zouden zeggen: vi ses i Skandinavien!
De Åland-eilanden of Ålandseilanden liggen precies tussen Zweden en het vasteland van Finland in de Oostzee. Het is een geliefde vakantieplek met veel zonuren.
Als je naar Zweden gaat met de auto, sta je binnen een werkdag op Zweedse bodem. Eenmaal daar is de auto het meest praktische vervoersmiddel.
Je gaat op vakantie naar Noorwegen, maar wat zijn de mooiste plekken? Zijn ze wel of niet toeristisch?
In Finland geniet je in de zomer van een prima temperatuur en veel daglicht. Het land is uniek in zowel natuur als cultuur.